

LEHTIKUVA
Sivistysvaliokunnan jäsen Koponen: Osalle opiskelijoista etäopetus voi olla helpotus
Koronakriisi asetti kunnat ja opetuksen aivan uudenlaisen haasteen eteen. Poikkeustilasta johtuen yli 500 000 oppilasta on siirtynyt etäopetukseen 18.3. alkaen. Peruskoulussa opetusta ei ole totuttu järjestämään etänä, sillä perusopetuslain mukaan oppivelvollisuusikäisten esi- ja perusopetus tulee olla lähiopetusta. Vaihtelut käytännön toteutuksessa on asettanut lapset keskenään eriarvoiseen asemaan.
– Siirtyminen nopeasti täysin uuteen tapaan järjestää opetus ei ole ollut kivuton, koska voimassa oleva lainsäädäntö ei ole mahdollistanut ennalta varautumista ja etäopetuksen harjoittelua, kuvailee kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Ari Koponen.
Koponen vaatii, että kriisin jälkeen tullaan määrittelemään kriteerit sille, mitä perusopetuksen pitäisi minimissään poikkeusoloissa olla ja laaditaan etäopetukseen soveltuva opetussuunnitelma.
– Opettajat ja perheet ovat toimineet erittäin hyvin. Yhteistyöllä etäopetus on saatu toteutettua, Koponen kiittelee. Samalla kuitenkin esimerkiksi kouluruoan jakoon ei ole ollut selkeää käytäntöä, vaan jokainen kunta on koittanut ratkaista ongelmaa omilla järjestelyillä, huomauttaa Koponen.
Etäopetusta voisi jatkaa myös normaalioloissa
Useille oppilaille siirtyminen etäopetukseen on ollut hyvin positiivinen kokemus esimerkiksi aistiyliherkille, neurokirjon diagnoosin omaaville oppilaille, sisäilmasta oireileville, kouluahdistuneille, maaseudun pitkien koulumatkojen oppilaille sekä kiusatuille.
– Nämä ryhmät ovat hyötyneet siitä, että saavat opiskella omaan tahtiinsa rauhallisessa kotiympäristössä, minkä vuoksi olisi tärkeää, että he saisivat jatkaa etänä opiskelua myös normaalioloissa, toivoo Koponen.
Kotiopetuksessa yli 400 oppilasta
Suomessa on mahdollisuus kotiopetukseen, vuonna 2018 heitä oli Tilastokeskuksen mukaan 414 oppilasta. Tämä ei kuitenkaan ole sama asia kuin etäopetus, sillä kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää opetusta, palveluja tai etuuksia kotiopetuksessa olevalle lapselle.
Perusopetuksen järjestäminen etäopetuksena edellyttää lainsäädännöllistä muutosta. Koponen on jättänyt hallitukselle toimenpidealoitteen, jotta hallitus ryhtyisi koronakriisin jälkeen selvittämään mahdollisuuksia ottaa etäopetus keinovalikoimaan myös normaalioloissa ja valmistelisi etäopiskelua varten opetussuunnitelman.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kotiopetus etäopetus koronaepidemia sisäilmaongelmat Ari Koponen oppilaat Koulukiusaaminen koulu perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen: Koteihinsa kadonneet lapset tarvitsevat apua enemmän kuin koskaan aiemmin

Koponen koulumaailman ongelmista: ”Puheet riittää, nyt tarvitaan tekoja”

Elomaa: Koulukiusaaminen ei ole loppunut tänäkään syksynä

Pandemia sai jopa puolet Ruotsin koululaisista jäämään kotiin – oppivelvollisuudesta huolimatta

Reijonen: Miten koulukyydit järjestetään turvallisesti?

Antikainen: Riskinotto tartuntamäärän kasvusta koulut avaamalla on edesvastuutonta suojavarustetilanteen ollessa kriittinen

Koponen: Hallitusohjelman kirjaukset sisäilmasairaiden auttamiseksi on saatava teoiksi – “Nyt tarvitaan tekoja pelkkien kirjausten lisäksi”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää