

LEHTIKUVA
Sisärajavalvonnan päättyminen toisi kaaoksen Haaparanta-Tornio-rajanylitysliikenteeseen – Juuso: “Terveysviranomaisten on mahdotonta selvitä tehtävästä ilman rajavartijoiden työpanosta”
Sisärajavalvonnan päättyminen on asettamassa rajanylityspaikoilla toimivat terveysviranomaiset tukalaan asemaan. Sisärajavalvonnan poistumisen odotetaan aiheuttavan valtavan kasvun rajanylitysliikenteessä Ruotsin puoleisella pohjoisella maarajalla. Kansanedustaja Kaisa Juuso on tehnyt ministerille kirjallisen kysymyksen terveysviranomaisten riittävyydestä liikennemäärien moninkertaistuessa rajanylityspaikoilla.
– Valtioneuvoston suunnitelman mukaan sisärajavalvonta on päättymässä viimeistään kesäkuussa. Rajavartiolaitoksen mukaan sisärajavalvonnan päättyminen aiheuttaa rajaliikenteen voimakkaan ja kiihtyvän kasvun. Hyvin pian joudutaan tilanteeseen, jossa terveysviranomaisten voimavarat eivät enää riitä kattavaan toimintaan rajoilla. Samanlainen arvio on tullut myös Tornion kaupungin terveysviranomaisilta, kertoo kansanedustaja Kaisa Juuso.
Torniossa on aloitettu terveysneuvonta rajanylityspaikalla elokuun lopussa 2020. Helmikuusta alkaen siellä on toteutettu ympärivuorokautista toimintaa ja testausta. Tornion rajanylityspaikoilla normaalioloissa rajanylityksiä on vuorokaudessa noin 20 000. Tällä hetkellä rajanylityksiä on noin kymmenesosa normaaliolojen määrästä.
– Tornion rajanylityspaikalla on tehty alkuvuoden kolmen ja puolen kuukauden aikana noin 26 000 testiä. Se on todella suuri määrä. Testauksessa ei ole käytetty yksityistä palveluntuottajaa. Tornion kaupungin hyvinvointipalvelut on pystynyt pandemian aikana tuottamaan normaaliin tapaan myös kaikki lakisääteiset palvelunsa.
Virusportti on auki koko ajan
Tällä hetkellä suurin osa länsirajan ylittäjistä on työmatkalaisia ja kaksoiskansalaisia. Rajavartiolaitoksen henkilöstö tarkistaa rajanylittäjien testitodistukset ja ohjaa heidät tarvittaessa terveystarkastukseen. Jos rajanylittäjillä ei ole esittää tuoretta todistusta negatiivisesta koronatestistä tai he eivät kuulu logistiikkahenkilöstöön, rajavartiohenkilöstö ohjaa heidät terveysneuvontapisteelle.
Noin 10-12 % rajanylittäjistä testataan terveysneuvontapisteellä. Noin 3-4 % rajanylittäjistä kuitenkin kieltäytyy testauksesta, koska sitä ei ole säädetty pakolliseksi. Virusportti on siten auki koko ajan.
Rajavalvonta ainoa keino estää viruksen leviäminen
Sisärajavalvonnan päättymisen jälkeen rajavartijat poistuisivat rajanylityspaikoilta. Ainoa keino hillitä koronaviruksen leviämistä rajan yli on valvonta terveysturvallisuustoimenpiteenä. Koska todistusta negatiivisesta testituloksesta ei vieläkään ole säädetty pakolliseksi, tulisi testauksen moninkertaistuminen aiheuttamaan liikenteen massiivisen jonoutumisen ja ruuhkautumisen alueella, jossa rajanylitykset tapahtuvat.
– Myös testistä kieltäytyvien rajanylittäjien lukumäärä moninkertaistuisi. Seurauksena olisi kaaos Haaparanta-Tornio-rajanylityspaikalla samalla kun viruksen leviäminen rajan yli moninkertaistuisi, Juuso kertoo.
– Terveysviranomaisten on mahdotonta selvitä tehtävästä ilman rajavartijoiden työpanosta.
– Ruotsin Norrbottenin tautitilanne on tällä hetkellä vakava, ilmaantuvuus on yli 800/100 000. Järkevintä olisi, että rajalla jatkuisi sisärajavalvonta pidempään Ruotsin vakavan pandemiatilanteen vuoksi. Negatiivinen testitulos tai todistus sairastetusta koronasta pitäisi myös pikimmiten säätää pakolliseksi rajanylityksen ehdoksi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Haaparanta-Tornio terveysviranomaiset rajanylityspaikat negatiivinen koronatesti kaksoiskansalaiset koronapandemia rajaliikenne koronatestit sisärajavalvonta koronavirus terveystarkastukset työmatkaliikenne kirjallinen kysymys Rajavartiolaitos Kaisa Juuso
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkynen: Siirtotyöläisillä ohituskaista korona-Suomeen – kotimaiset työttömät unohdettu

Leena Meri: Testitodistukset käyttöön rajoilla

Reijonen: Kuinka valvotaan mahdollisten testitulosten aitoutta työmatkaliikenteessä?

Juuso estäisi Länsi-Pohjan keskussairaalan lakkauttamisen sote-uudistuksen yhteydessä: “Kyky varautua tuleviin pandemioihin ja suuronnettomuuksiin heikkenisi huomattavasti”

Juuso: Energiajuomien myynti lapsille on kiellettävä

Reijonen vaatii valtiota auttamaan Torniota rajavalvonnassa: Rajan läpi voi tulla ja mennä miten vain koronasta piittaamatta

Perussuomalaiset: Sisärajatarkastusten poisto Romanialta ja Bulgarialta vaarantaa suomalaisten turvallisuutta
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää