Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Sisärajavalvonnan päättyminen toisi kaaoksen Haaparanta-Tornio-rajanylitysliikenteeseen – Juuso: “Terveysviranomaisten on mahdotonta selvitä tehtävästä ilman rajavartijoiden työpanosta”

27.04.2021 |14:47

Sisärajavalvonnan päättyminen on asettamassa rajanylityspaikoilla toimivat terveysviranomaiset tukalaan asemaan. Sisärajavalvonnan poistumisen odotetaan aiheuttavan valtavan kasvun rajanylitysliikenteessä Ruotsin puoleisella pohjoisella maarajalla. Kansanedustaja Kaisa Juuso on tehnyt ministerille kirjallisen kysymyksen terveysviranomaisten riittävyydestä liikennemäärien moninkertaistuessa rajanylityspaikoilla.

– Valtioneuvoston suunnitelman mukaan sisärajavalvonta on päättymässä viimeistään kesäkuussa. Rajavartiolaitoksen mukaan sisärajavalvonnan päättyminen aiheuttaa rajaliikenteen voimakkaan ja kiihtyvän kasvun. Hyvin pian joudutaan tilanteeseen, jossa terveysviranomaisten voimavarat eivät enää riitä kattavaan toimintaan rajoilla. Samanlainen arvio on tullut myös Tornion kaupungin terveysviranomaisilta, kertoo kansanedustaja Kaisa Juuso.

Torniossa on aloitettu terveysneuvonta rajanylityspaikalla elokuun lopussa 2020. Helmikuusta alkaen siellä on toteutettu ympärivuorokautista toimintaa ja testausta. Tornion rajanylityspaikoilla normaalioloissa rajanylityksiä on vuorokaudessa noin 20 000. Tällä hetkellä rajanylityksiä on noin kymmenesosa normaaliolojen määrästä.

– Tornion rajanylityspaikalla on tehty alkuvuoden kolmen ja puolen kuukauden aikana noin 26 000 testiä. Se on todella suuri määrä. Testauksessa ei ole käytetty yksityistä palveluntuottajaa. Tornion kaupungin hyvinvointipalvelut on pystynyt pandemian aikana tuottamaan normaaliin tapaan myös kaikki lakisääteiset palvelunsa.

Virusportti on auki koko ajan

Tällä hetkellä suurin osa länsirajan ylittäjistä on työmatkalaisia ja kaksoiskansalaisia. Rajavartiolaitoksen henkilöstö tarkistaa rajanylittäjien testitodistukset ja ohjaa heidät tarvittaessa terveystarkastukseen. Jos rajanylittäjillä ei ole esittää tuoretta todistusta negatiivisesta koronatestistä tai he eivät kuulu logistiikkahenkilöstöön, rajavartiohenkilöstö ohjaa heidät terveysneuvontapisteelle.

Noin 10-12 % rajanylittäjistä testataan terveysneuvontapisteellä. Noin 3-4 % rajanylittäjistä kuitenkin kieltäytyy testauksesta, koska sitä ei ole säädetty pakolliseksi. Virusportti on siten auki koko ajan.

Rajavalvonta ainoa keino estää viruksen leviäminen

Sisärajavalvonnan päättymisen jälkeen rajavartijat poistuisivat rajanylityspaikoilta. Ainoa keino hillitä koronaviruksen leviämistä rajan yli on valvonta terveysturvallisuustoimenpiteenä. Koska todistusta negatiivisesta testituloksesta ei vieläkään ole säädetty pakolliseksi, tulisi testauksen moninkertaistuminen aiheuttamaan liikenteen massiivisen jonoutumisen ja ruuhkautumisen alueella, jossa rajanylitykset tapahtuvat.

– Myös testistä kieltäytyvien rajanylittäjien lukumäärä moninkertaistuisi. Seurauksena olisi kaaos Haaparanta-Tornio-rajanylityspaikalla samalla kun viruksen leviäminen rajan yli moninkertaistuisi, Juuso kertoo.

– Terveysviranomaisten on mahdotonta selvitä tehtävästä ilman rajavartijoiden työpanosta.

– Ruotsin Norrbottenin tautitilanne on tällä hetkellä vakava, ilmaantuvuus on yli 800/100 000. Järkevintä olisi, että rajalla jatkuisi sisärajavalvonta pidempään Ruotsin vakavan pandemiatilanteen vuoksi. Negatiivinen testitulos tai todistus sairastetusta koronasta pitäisi myös pikimmiten säätää pakolliseksi rajanylityksen ehdoksi.

 

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää