Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Sisäministeriö veti hatusta “EU:n vihapuheen vastaisen päivän”

05.11.2020 |12:01

Monet Twitterin käyttäjät hämmästyivät tiistaiaamuna, kun sisäministeriö ilmoitti viettävänsä “EU:n vihapuheen vastaista päivää”. Wienin terrori-iskusta järkyttyneet ihmiset olisivat odottaneet suomalaisten turvallisuudesta vastaavilta viranomaisilta kannanottoja islamistiseen terrorismiin. Wienin terrori-isku kuitenkin kuitattiin vakiofraasilla: “Ei saa antaa pelolle valtaa”.

Wienissä tapahtui maanantai-iltana islamistinen terrori-isku, jossa Isis-järjestön kannattaja ampui rynnäkkökiväärillä Wienin keskustassa iltaa viettäneitä ihmisiä. Hyökkäyksen seurauksena neljä ihmistä menetti henkensä ja yli kaksikymmentä haavoittui. Myös terroristi itse kuoli iskussa.

Varhain tiistaiaamuna sisäministeriö kertoi Twitterissä viettävänsä “EU:n vihapuheen vastaista päivää”. Twiittiin oli linkitetty video, jossa kerrottiin vihapuheen vaaroista. Räppäri Brädi kertoi, että “sanat voi satuttaa tosi pahasti”. Sisäministeri Maria Ohisalo muistutti sananvastuusta ja sanoi, että “oma mielipide pitää pystyä esittämään loukkaamatta toisten oikeuksia”.

Monet sisäministeriön twiitin lukeneet ihmettelivät, että mistä oikein on kysymys.

– Mistä voin lukea tästä ”EU:n vihapuhe-vastaisesta päivästä”? eräs kommentoija ihmetteli. En löytänyt mitään siitä EU:n enkä minkään muun EU-maan sisäministeriöiden tiedotuskanavista.

Toiset kommentoijat syyttivät sisäministeriötä sananvapauden rajoittamisesta epämääräisen “vihapuheen” käsitteen avulla ja yrityksestä kääntää huomio pois islamilaisista terrori-iskuista.

– Sisäministeriö ilmeisesti tarkoituksella rapauttaa kansalaisten luottamusta.

Osa kommenteista lähenteli vihapuhetta, tai ainakin sisälsi v-puhetta.

– Vietetään tänään eilisen terrori-iskun uhrien muistopäivää. Miten v***ssa kehtaatte tämmöisenä päivänä höpöttää jostain v***n vihapuheesta.

Kyseessä olikin Europolin vihapuheratsiapäivä

Lopulta sisäministeriö joutui kertomaan, mistä oikein on kysymys. Vastauksessaan Jiri Kerosen twiittiin sisäministeriö kertoi, että tiistaina oli ollut Europolin – ei siis EU:n – teemapäivä vihapuhetta vastaan.

Käytännössä tämä Europolin teemapäivä oli ilmennyt siten, että pääasiassa Saksassa keskusrikospoliisi oli tehnyt 11 eri osavaltiossa yhteensä 83 kotietsintää, joissa oli takavarikoitu vihapuheen levittämiseen mahdollisesti käytettyjä älykännyköitä ja tietokoneita. Poliisin tiedotteen mukaan yhteensä 96 henkilöä epäillään netissä julkaistuista vihakommenteista.

Vastaavia suurratsioita on Saksassa tehty aiempinakin vuosina marraskuun alussa. Suomessa ei tehty ratsioita ihmisten koteihin, mutta sisäministeriö osallistui teemapäivään levittämällä vihapuhevideotaan somessa.

“Ovatko islamistit pienempi ongelma kuin vihapuhe”?

Saksan poliisin twiitit vihapuheteemapäivään liittyen saivat osakseen melko samanlaisen vastaanoton kuin Suomen sisäministeriönkin. Poliisia syytettiin huomion kääntämisestä pois terrori-iskusta ja DDR-tyylisestä mielipidevainosta.

– Pitäisikö minun nyt kirjoittaa, että “islamistit ovat pienempi ongelma”, vai onko sekin jo vihapuhetta ja kansankiihotusta? Vai pitääkö se merkitä erikseen satiiriksi? kyseli eräs Twitter-kommentoija.

– Näinä islamistisen terrorismin, kaulankatkaisujen, pommivöiden ja viidakkoveitsitappajien aikoina oikeistolaisten vihakirjoitukset (ja vain ne) ovat luonnollisesti tärkein prioriteetti ja suurin uhka Euroopalle, irvaili toinen kommentoija.

Ohisalo kuittasi Wienin terrori-iskun vakiofraaseilla

Sisäministeri Ohisaloa ei voi syyttää siitä, että hän olisi jättänyt Wienin terrori-iskun huomioimatta. Hän kirjoitti aiheesta jo varhain tiistai-aamuna Twitterissä.

Ministeri Ohisalon käyttämä “emme saa antaa pelolle sijaa” -muotoilu on muodostunut jo perinteeksi Suomessa. Sitä ovat käyttäneet monet ministerit, kuten Petteri Orpo, joka vuonna 2016 Nizzan islamistista terrori-iskua kommentoidessaan sanoi, että “emme saa antaa pelolle valtaa emmekä hyväksyä rasismia.”

Myös Alexander Stubb kommentoi Brysselin islamistista terrori-iskua vuonna 2016 samoilla sanamuodoilla: “ei saa antaa pelolle valtaa”. Kaikkien kolmen ministerin kannanotoista jää kuitenkin epäselväksi, että mitä islamistisen terrorismin torjumiseksi sitten oikein pitäisi tehdä.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää