LEHTIKUVA
Sisäministeriö veti hatusta “EU:n vihapuheen vastaisen päivän”
Monet Twitterin käyttäjät hämmästyivät tiistaiaamuna, kun sisäministeriö ilmoitti viettävänsä “EU:n vihapuheen vastaista päivää”. Wienin terrori-iskusta järkyttyneet ihmiset olisivat odottaneet suomalaisten turvallisuudesta vastaavilta viranomaisilta kannanottoja islamistiseen terrorismiin. Wienin terrori-isku kuitenkin kuitattiin vakiofraasilla: “Ei saa antaa pelolle valtaa”.
Wienissä tapahtui maanantai-iltana islamistinen terrori-isku, jossa Isis-järjestön kannattaja ampui rynnäkkökiväärillä Wienin keskustassa iltaa viettäneitä ihmisiä. Hyökkäyksen seurauksena neljä ihmistä menetti henkensä ja yli kaksikymmentä haavoittui. Myös terroristi itse kuoli iskussa.
Varhain tiistaiaamuna sisäministeriö kertoi Twitterissä viettävänsä “EU:n vihapuheen vastaista päivää”. Twiittiin oli linkitetty video, jossa kerrottiin vihapuheen vaaroista. Räppäri Brädi kertoi, että “sanat voi satuttaa tosi pahasti”. Sisäministeri Maria Ohisalo muistutti sananvastuusta ja sanoi, että “oma mielipide pitää pystyä esittämään loukkaamatta toisten oikeuksia”.
Tänään vietetään #EU:n #vihapuhe-vastaista päivää. Sen teemana on mm. kertoa vihapuheesta ja viharikoksista ilmiöinä sekä niiden estämisestä. Lakien noudattamista valvotaan myös verkossa. #Poliisi muistuttaa, että vihapuheen jakaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. pic.twitter.com/B6shYc3KYq
— Sisäministeriö (@Sisaministerio) November 3, 2020
Monet sisäministeriön twiitin lukeneet ihmettelivät, että mistä oikein on kysymys.
– Mistä voin lukea tästä ”EU:n vihapuhe-vastaisesta päivästä”? eräs kommentoija ihmetteli. En löytänyt mitään siitä EU:n enkä minkään muun EU-maan sisäministeriöiden tiedotuskanavista.
Toiset kommentoijat syyttivät sisäministeriötä sananvapauden rajoittamisesta epämääräisen “vihapuheen” käsitteen avulla ja yrityksestä kääntää huomio pois islamilaisista terrori-iskuista.
– Sisäministeriö ilmeisesti tarkoituksella rapauttaa kansalaisten luottamusta.
Osa kommenteista lähenteli vihapuhetta, tai ainakin sisälsi v-puhetta.
– Vietetään tänään eilisen terrori-iskun uhrien muistopäivää. Miten v***ssa kehtaatte tämmöisenä päivänä höpöttää jostain v***n vihapuheesta.
Kyseessä olikin Europolin vihapuheratsiapäivä
Lopulta sisäministeriö joutui kertomaan, mistä oikein on kysymys. Vastauksessaan Jiri Kerosen twiittiin sisäministeriö kertoi, että tiistaina oli ollut Europolin – ei siis EU:n – teemapäivä vihapuhetta vastaan.
Käytännössä tämä Europolin teemapäivä oli ilmennyt siten, että pääasiassa Saksassa keskusrikospoliisi oli tehnyt 11 eri osavaltiossa yhteensä 83 kotietsintää, joissa oli takavarikoitu vihapuheen levittämiseen mahdollisesti käytettyjä älykännyköitä ja tietokoneita. Poliisin tiedotteen mukaan yhteensä 96 henkilöä epäillään netissä julkaistuista vihakommenteista.
Vastaavia suurratsioita on Saksassa tehty aiempinakin vuosina marraskuun alussa. Suomessa ei tehty ratsioita ihmisten koteihin, mutta sisäministeriö osallistui teemapäivään levittämällä vihapuhevideotaan somessa.
“Ovatko islamistit pienempi ongelma kuin vihapuhe”?
Saksan poliisin twiitit vihapuheteemapäivään liittyen saivat osakseen melko samanlaisen vastaanoton kuin Suomen sisäministeriönkin. Poliisia syytettiin huomion kääntämisestä pois terrori-iskusta ja DDR-tyylisestä mielipidevainosta.
– Pitäisikö minun nyt kirjoittaa, että “islamistit ovat pienempi ongelma”, vai onko sekin jo vihapuhetta ja kansankiihotusta? Vai pitääkö se merkitä erikseen satiiriksi? kyseli eräs Twitter-kommentoija.
– Näinä islamistisen terrorismin, kaulankatkaisujen, pommivöiden ja viidakkoveitsitappajien aikoina oikeistolaisten vihakirjoitukset (ja vain ne) ovat luonnollisesti tärkein prioriteetti ja suurin uhka Euroopalle, irvaili toinen kommentoija.
Ohisalo kuittasi Wienin terrori-iskun vakiofraaseilla
Sisäministeri Ohisaloa ei voi syyttää siitä, että hän olisi jättänyt Wienin terrori-iskun huomioimatta. Hän kirjoitti aiheesta jo varhain tiistai-aamuna Twitterissä.
Olen lähettänyt osanottoni Itävallan kollegalleni Wienin terrori-iskun johdosta. Emme saa antaa pelolle sijaa ja siksi meidän on seistävä vahvoina terrorismia ja vihaa vastaan.
— Maria Ohisalo (@MariaOhisalo) November 3, 2020
Ministeri Ohisalon käyttämä “emme saa antaa pelolle sijaa” -muotoilu on muodostunut jo perinteeksi Suomessa. Sitä ovat käyttäneet monet ministerit, kuten Petteri Orpo, joka vuonna 2016 Nizzan islamistista terrori-iskua kommentoidessaan sanoi, että “emme saa antaa pelolle valtaa emmekä hyväksyä rasismia.”
Emme saa antaa pelolle valtaa emmekä hyväksyä rasismia. Niihin terroristit pyrkivät. Ei anneta periksi. #Nizza #rasismi
— Petteri Orpo (@PetteriOrpo) July 15, 2016
Myös Alexander Stubb kommentoi Brysselin islamistista terrori-iskua vuonna 2016 samoilla sanamuodoilla: “ei saa antaa pelolle valtaa”. Kaikkien kolmen ministerin kannanotoista jää kuitenkin epäselväksi, että mitä islamistisen terrorismin torjumiseksi sitten oikein pitäisi tehdä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vihapuheratsia Brädi islamilainen terrorismi Sisäministeriö Vihapuhekampanja Jiri Keronen Wien Maria Ohisalo Europol ISIS Petteri Orpo Alexander Stubb Vihapuhe Terrorismi EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Esitutkintalain pitäisi estää tilanteet, joissa ihmiset joutuivat aiheettomasti epäillyn asemaan, mutta juuri tällaiseen tilanteeseen valtakunnansyyttäjä työntää Päivi Räsästä
Kirjarovioita, käsi pystyssä marssimista, rotuerottelua – Tämän päivän “suvaitsevaisuus” muistuttaa kovasti 1930-luvun totalitaristista Saksaa
Turun demarivaltuutettu vihjailee Facebookissa Donald Trumpin myrkyttämisestä syanidilla – puoluesihteeri vähättelee: ”Somessa tapahtuu niin paljon”
SDP-valtuutettu jakoi törkeän homofobisen twiitin Sebastian Tynkkysestä
Kahdesta hallituspuolueesta syydetään rankkaa vihapuhetta yksityishenkilön niskaan – Eva Biaudet osallistuu yksityishenkilön seksuaalisuuden julkiseen ivaamiseen – “Erityisen raukkamaista”
Li Anderssonin ministerinjakkara horjuu – väittää ettei tiennyt Dellingerin tappamistwiiteistä, mutta se tuskin pitää paikkaansa
Puoluesihteeri Grönroos uudesta vihapuhehankkeesta: ”Perussuomalaisilla ja hallituksella on selkeästi erilaiset näkemykset siitä, miten oikeusministeriön tulisi edistää suomalaisten turvallisuutta”
Purra: Eristämisestä sosiaalisessa mediassa ei seuraa mitään hyvää
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää