
Somalian maaohjelma keskeytetään – Rostila kiittää historiallista linjanmuutosta
Kehitysavun ehdollistaminen on merkittävä perussuomalainen saavutus.
VALTIONEUVOSTO
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen vieraili Somaliassa tiistaina 21.1. ja tapasi siellä pääministeri Hamza Abdi Barren ja sisäisen turvallisuuden ministeri Abdullahi Sheik Ismailin. Rantanen kertoo Somalia-maaohjelman saavan uutta rahoitusta sen jälkeen, kun maiden välisissä paluujärjestelyissä on tapahtunut kehitystä.
Tapaamisten tarkoitus oli vahvistaa Suomen ja Somalian kahdenvälisiä suhteita sisäisen turvallisuuden sektorilla sekä edistää yhteistyötä ja parhaiden käytänteiden vaihtoa paluukysymyksissä. Ministerit keskustelivat mahdollisista uusista yhteistyömuodoista, joilla voitaisiin luoda molempia osapuolia palvelevia käytäntöjä ja samalla kehittää Somalian viranomaisten kapasiteettia.
– Suomi haluaa kehittää kumppanuutta Somalian kanssa, ja arvostamme maidemme välistä hyvää ja pitkäaikaista yhteistyötä. Suomen prioriteettina on toimivien paluujärjestelyjen vakiinnuttaminen ja siihen liittyvän yhteistyön rakentaminen, sanoo ministeri Mari Rantanen sisäministeriön tiedotteessa.
– Somalia on Suomelle tärkeä kumppani muun muassa terrorismin vastaisessa toiminnassa, jossa se itse työskentelee etulinjassa. Somalian poliisi ja muut turvallisuusviranomaiset tekevät tärkeää työtä tilanteen rauhoittamiseksi ja kansalaisten turvallisuuden parantamiseksi.
Suomi on keskeyttänyt toistaiseksi kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalia-maaohjelman. Uusia rahoituspäätöksiä tehdään vasta sitten, kun takaisinottoon liittyvässä yhteistyössä on tapahtunut edistystä. Suomi jatkaa aktiivisesti dialogia yhteistyön kehittämiseksi Somalian viranomaisten kanssa.
Suomella ja Somalialla on vanhastaan hyvät ja aktiiviset kahdenväliset suhteet. Maat tekevät yhteistyötä esimerkiksi kriisinhallinnassa ja rauhanvälityksessä.
Vierailunsa aikana Rantanen tapasi myös YK:n pääsihteerin erityisedustaja James Swanin, EU-suurlähettiläs Karin Johanssonin, EUCAP Somalia -siviilikriisinhallintaoperaation päällikön Kęstutis Lančinskasin sekä EUCAP-operaatiossa työskenteleviä suomalaisia.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kehitysavun ehdollistaminen on merkittävä perussuomalainen saavutus.
Perussuomalaisten pitkäaikaisena tavoitteena on ollut, että meiltä kehitysapua saavat maat sitoutuvat myös vastaanottamaan palautettavia ja karkotettavia kansalaisiaan, sanoo kansanedustaja Joakim Vigelius.
Jos Somalialle ei omien kansalaisten vastaanottaminen maistu, niin sitten ei kannata odottaa myöskään tukia suomalaiselta veronmaksajalta, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom.
Suomen kahdenvälistä kehitysyhteistyötä koskevan Somalia-maaohjelman toimeenpano keskeytetään toistaiseksi. Ratkaisun taustalla ovat kielteisen päätöksen saaneiden henkilöiden palauttamisen vaikeudet Somaliaan, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo.
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Viikon suosituimmat
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.
Tiedotusvälineissä pohdittiin alkuvuodesta, miksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) susien kanta-arvioiden määrän mukaan niiden lukumäärä ei ole Suomessa juurikaan kasvanut viime vuosina. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen lähetti Lukelle 24.3. virallisen tietopyynnön, jossa hän pyysi selvennystä susien määräarvioiden perusteista ja DNA-näytteiden käytöstä kanta-arvioissa. Luke toimitti vastauksensa tämän artikkelin julkaisemisen jälkeen.
Julkisten terveyspalveluiden saatavuus huolestuttaa kansalaisia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvointialueella palveluita karsitaan SDP:n ja keskustan johdolla rajusti.
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää