KUVAKAAPPAUS/YLE
Sisäministeri Rantanen esittää tehostettuja alueellisia tarkastuksia katuväkivallan kitkemiseksi: Tarvitaan uusia toimia, jotta emme ajaudu Ruotsin tielle
Nuorten raaistunut katuväkivalta ja rikollisuus on huolestuttavasti paisunut eri puolilla maata viime vuosina. Sisäministeri Mari Rantanen esittää tehostettuja, pistokokeena tehtäviä tarkastuksia ongelma-alueilla uutena keinona hillitä katurikollisuutta, jotta Suomi ei ajautuisi Ruotsin tielle. – Ruotsissa asioita peiteltiin jopa 15-20 vuoden ajan ja keskustelu katuväkivallasta pyrittiin vaientamaan, Rantanen huomautti Ylen A-studiossa.
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa tunnistetaan nuoriso- ja jengirikollisuuden lisääntymisen olevan vakava ongelma. Hallitusohjelmaan onkin kirjattu, että hallitus on sitoutunut ottamaan käyttöön tarvittavat keinot nuoriso- ja jengirikollisuuden määrätietoiseksi torjumiseksi ja vähentämiseksi.
Sisäministeri Mari Rantanen esittää tehostettuja, pistokokeena tehtäviä ruumiintarkastuksia uutena keinona hillitä katurikollisuutta. Pohjoismaista vastaava malli on jo käytössä Tanskassa. Rantasen mukaan myös Ruotsissa harkitaan samaa keinoa käyttöön.
– Kyse on siitä, että tietyillä alueilla, missä tapahtuu paljon ryöstöjä ja pahoinpitelyjä, voitaisiin määritellä alueellisen tehostetun valvonnan alue, jossa poliisi voisi tiettynä aikana tarkistaa ihmisiä ja autoja etsiäkseen vaikkapa ampuma-aseita ja teräaseita, Rantanen kertoo.
Hän oli maanantai-iltana Ylen A-studiossa yhdessä vihreiden puheenjohtajan Sofia Virran kanssa.
Rantanen toteaa, että katurikollisuuteen vastaamiseksi tarvitaan uusia lähestymistapoja.
– Jotta emme ajaudu Ruotsin tielle.
Poliisilta löytyy ammattitaitoa
Vihreiden puoluepomo Virta nosti huolestuneena esille perusoikeusulottuvuuden, jolla voi toki argumentoida, mikäli henkilötarkastuksien käyttöä laajennettaisiin. Virta myönsi kuitenkin, että tavoite – katuväkivallan ja rikollisuuden torjuminen – on tärkeä.
Rantanen korostaa, että Suomen poliisiin luotetaan ja poliisivoimista löytyy ammattitaitoa.
– Poliisi varmasti osaa kohdentaa toimet sinne missä tarvitaankin. Jos jollain alueella on esimerkiksi huomattavan runsaasti teini-ikäisten ryöstöjä, niin valvonta pitää kohdentaa sinne.
Suomessa pitää toimia nyt
Nuorten raaistunut rikollisuus on paisunut huolestuttavasti viime vuosina eri puolilla maata. Rantanen korostaa, että tilanteeseen pyritään etsimään hallitusohjelmassa ratkaisuja useilla muillakin keinoilla.
– Hallitusohjelmassa myös esimerkiksi korostetaan kotien kasvatusvastuuta sekä kasvatuksen tukemista, maahanmuuttopolitiikan tiukennuksia ja paljon muuta siltä väliltä, kuten myös koulujen ja lastensuojelun toimintaa.
– Itse katson kuitenkin, että meidän on otettava käyttöön sellaisia uusia keinoja, mistä muissa maissa on hyviä kokemuksia, kannattaa siis pyrkiä olemaan hieman etukenossa nyt. Ruotsin-vierailulla minulle sanottiin, että Suomessa kannattaa toimia nyt, koska Ruotsissa asioita peiteltiin jopa 15-20 vuoden ajan ja keskustelu katuväkivallasta pyrittiin vaientamaan, Rantanen sanoo.
Maahanmuuttajille velvoitteita
Maahanmuutto on yksi keskeinen nuoriso- ja jengirikollisuuden syy. Hallitusohjelman kirjauksien mukaan jatkossa pyritäänkin lisäämään maahanmuuttajien velvoitteita esimerkiksi kotoutumisen ja kielitaidon osalta.
– Jos meillä on esimerkiksi kielitaidottomia vanhempia, jotka eivät ole mukana yhteiskunnan toiminnassa, niin herää kysymys, millä tavoin he edes voivat tukea omia lapsiaan kouluttautumaan ja kiinnittymään yhteiskuntaan. Velvoittavuudella tähän pyritään vastaamaan, Rantanen sanoo.
Sisäministeri katsoo yleisemmin, ettei löysä linja vakavista rikoksista rankaisemisessa ole toimiva keino.
– Esimerkiksi rikoksissa, joissa on aiheutettu vakavaa terveydellistä tai jopa hengenvaaraa toiselle ihmiselle, niin on parempi että toisille ihmisille varallinen henkilö on vankilassa – sen sijaan että hän olisi kadulla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Sofia Virta henkilötarkastukset katuväkivalta ryöstöt pahoinpitelyt Jengirikollisuus Hallitusohjelma Mari Rantanen Turvallisuus Ruotsi Poliisi maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Mäkelä: Jengirikollisuudessa on rasistisia piirteitä
Vigelius: Suomeen eivät jatkossakaan ole tervetulleita Isis- tai katujengiosaajat
Jengisota jatkuu Ruotsissa, virkavalta voimaton – päihtyneet lapset tulittavat huumerikollisten sukulaisia
Sisäministeri Mari Rantanen: “Hallitus ottaa vakavasti nuorten rikosten kasvun ja jengiytymisen”
21-vuotias palkkamurhaaja Skånesta: ”Ammun kenet vaan ja mitä vaan”
Hallitukselta merkittäviä panostuksia sisäiseen turvallisuuteen ja katurikollisuuden torjuntaan: Poliisin määrärahoihin tuntuva korotus
Edellisen hallituksen tekemät menolisäykset ja velanotto sekä korkomenojen kasvu paisuttavat julkisen talouden alijäämää vielä vuosia
Peltokangas: Hallitus ei tingi turvallisuudesta
Kaksi ihmistä ammuttiin taas hengiltä Ruotsissa – toinen uhreista sivullinen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää