Jussi Halla-aho ja Kai Mykkänen A-studiossa.
Sisäministeri Mykkäsen mukaan työperäisillä maahanmuuttajilla kantaväestöä korkeampi työllisyysaste – vaihtoehtoista faktaa vai kirsikanpoimintaa?
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja sisäministeri Kai Mykkänen keskustelivat äskettäin A-Studiossa ulkomaisen työvoiman tarpeesta Suomessa. Mykkäsen mukaan työperäisesti maahan tulleiden työllisyysaste on jopa kantaväestöä korkeampi. Onko näin? Suomen Uutiset tarkistaa sisäministerin väitteet.
Halla-aho ei kannata halpatyövoiman tuontia kehitysmaista, koska edes kaikki työssäkäyvät ihmiset eivät ole sosiaalisten tulonsiirtojen kannalta nettoveronmaksajia. Pienipalkkaisten henkilöiden osalta työperäinen maahanmuuttokin on osin sosiaaliturvaperäistä.
Halla-aho otti esille myös sen, että Suomi on pahasti epäonnistunut maahanmuuttajien integroimisessa työmarkkinoille, sillä monissa jo täällä olevissa maahanmuuttajaryhmissä työllisyysaste on erittäin alhainen, jopa alle 20 prosenttia. Halla-aho kehotti hallitusta ulkomaisen lisätyövoiman haalimisen sijasta panostamaan mieluummin siihen, että Suomessa jo olevat maahanmuuttajat saataisiin töihin.
Sisäministeri Mykkänen vetosi siihen, että alhaisen työllisyysasteen maahanmuuttajaryhmät ovat pääosin tulleet Suomeen turvapaikanhakijoina. Sen sijaan työperäisesti maahan tulleiden työllisyysaste on Mykkäsen mukaan jopa kantaväestöä korkeampi (kuuntele Yle Areenasta alkaen kohdasta 11:30).
– Työperäisesti tullaan Aasiasta, Yhdysvalloista, Venäjältäkin, ja näissä ryhmissä työllisyysaste on itse asiassa kantaväestöä korkeampi, Mykkänen sanoi.
Väite kuulosti hieman erikoiselta, sillä Tilastokeskuksen tuoreimpien, vuodelta 2016 olevien tilastojen mukaan ainoat kansallisuusryhmät, joiden työllisyysaste on suomalaisia korkeampi ovat Uzbekistan ja Nepal.
Suomen Uutiset päätti tarkistaa faktat ja kysyi sisäministeriltä, mihin tilastoihin tai lähteisiin hänen väitteensä perustuu.
Sisäministerin erityisavustaja Titta Andersson-Bohren kertoi Suomen Uutisille ministerin viitanneen Tilastokeskuksen vuoden 2014 UTH-tutkimuksen aineistoon työn takia tänne muuttaneiden osalta. Ulkomaista syntyperää olevien työ ja hyvinvointi (UTH) -tutkimuksen raportissa todetaan todellakin, että “työn ja opiskelun takia muuttaneilla ulkomaalaistaustaisilla sekä EU-maiden kansalaisilla oli parempi työllisyysaste kuin suomalaistaustaisilla vuonna 2014 (kuvio 6.2.3)”.
Tutkimusta tekemässä ollut Tilastokeskuksen tutkija Hanna Sutela selvensi Suomen Uutisille tutkimusaineiston luokittelua.
– UTH-vastaajat on luokiteltu sen mukaan, minkä he itse kertovat omaksi syykseen muutolleen, Sutela vastasi.
Mykkänen viittaa siis sellaisiin henkilöihin, jotka ovat muuttaneet EU:n ulkopuolelta Suomeen siksi, että heillä on jo ollut työpaikka ja työlupa valmiina. Melkoista “kirsikanpoimintaa“, saattaisi pohjoisamerikasta muuttanut osaaja sanoa.
UTH-tutkimuksen mukaan työn takia Suomeen muuttaneiden 20–64-vuotiaitten työllisyysaste oli 86 prosenttia (kun taas suomalaisten oli 74 prosenttia). Kaikki työn takia muuttaneet eivät siis ole enää töissä.
– Työn vuoksi muutosta on voinut kulua jo kauankin, joten haastatteluhetkellä aiemmin työssä ollut henkilö voi olla työttömänä, alkanut opiskella, perhevapaalla, työkyvyttömänä, eläkkeellä, muuten työvoiman ulkopuolella, vaikka siis alkuaikoina olikin työssä. Tämän vuoksi työllisten osuus ei tässä ryhmässä ole sataa, mutta ymmärrettävästi kyllä muiden ulkomaalaistaustaisten ja suomalaistaustaistenkin työllisyyttä korkeampi, tutkija kertoo.
Perheenjäsenet koodautuvat tutkimusaineistossa yleensä perhesyyn takia muuttaneiksi.
– Toisin sanoen työn perässä Suomeen muuttaneen miehen työtön vaimo kertonee syykseen muutolle perhesyyt, tutkija sanoo.
Jos UTH-tutkimuksen aineistoa tarkastellaan alueittain, vain virolaisilla (76 %) ja “EU, Efta ja Pohjois-Amerikka” -ryhmällä (75 %) on korkeampi työllisyysaste kuin suomalaisilla (74 %). Edellä mainituista vain Pohjois-Amerikasta tulevat tarvitsevat työluvan tullakseen Suomeen töihin.
Mykkäsen mainitsemilla Aasiasta (68 %) ja Venäjältä (61 %) tulevilla on heikompi työllisyysaste kuin suomalaisilla, kun myös perhe- ja muiden syiden perusteella tulleet otetaan mukaan.
Mykkäsen “vaihtoehtoiset faktat” eivät siis näytä pitävän täysin paikkaansa edes UTH-tutkimuksen aineiston puitteissa, jossa yhden tunnin työskentely haastatteluviikolla tekee ihmisestä työllistyneen. Vielä surullisemmaksi tilanne muuttuu, kun katsotaan Tilastokeskuksen työssäkäyntitilastoja , joissa työllisyyden kriteeri on tiukempi. Alla mainitut luvut vuodelta 2016 koskevat 18-64-vuotiaiden ikäryhmää.
Työssäkäyntitilaston mukaan suomalaisten työllisyysaste on 69,9 %. Tätä korkeampi osuus on vain uzbekistanilaisilla (72,4 %) ja nepalilaisilla (70,6 %). Uzbekkeja on Suomessa vain 286, joten otos ei ole kovin laaja. Nepalilaisia on Suomessa 2629, joista 1855 on töissä. A-Studion esimerkkimaahanmuuttajaksi valittu henkilö oli sattumoisin juuri nepalilainen.
Aasian ahkerina pidettyjen thaimaalaisten työllisyysaste on 42 %, eli samoilla tasoilla kiinalaisten (43 %), intialaisten (45,8 %) ja japanilaisten (46 %) kanssa. Venäläisten työllisyysaste on vieläkin huonompi: vain 36,5 %.
Kanadalaisten työllisyysaste (49,2) % voittaa yhdysvaltalaiset (41,8 %), mutta kokonaisuutena pohjoisamerikkalaisetkaan eivät näytä olevan vastaus Suomen huoltosuhteen parantamiseen. Yhdysvaltalaisia asuu Suomessa 2584 henkilöä, eli suunnilleen yhtä paljon kuin nepalilaisia, mutta USA:n kansalaisista lähes puolet on syystä tai toisesta työvoiman ulkopuolella.
Turvapaikanhakijana tulleet eivät ota työllistyäkseen
Kuten A-Studion keskustelussakin todettiin, pääosin turvapaikanhakijoina Suomeen tulleiden kansalaisuuksien työllisyysaste on valtavan huono. Vuoden 2016 tilastossa irakilaisia oli 7135, joista 848 oli töissä (11,9 %). Suuri turvapaikanhakija-aalto ei näy vielä näissä luvuissa.
Somalian kansalaisia oli työllisyystilastoissa 4580, joista 11 % oli töissä. Työikäisistä Somalian kansalaisista peräti 63,5 % oli työvoiman ulkopuolella.
Tilastojen valossa kaikkein huonoiten työllistyviä näyttävät olevan eritrealaiset, joita oli Suomessa 373 henkilöä, joista vain 28 oli töissä (7,5 %). Eritrealaisten määrä on vuoden 2016 jälkeen kasvanut räjähdysmäisesti, koska pääosa Suomeen Italiasta ja Kreikasta lennätetyistä EU:n taakanjakopakolaisista tulee Eritreasta. Suomen Uutiset kertoi tästä aiemmassa jutussa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää