Artikkeli kuva

Riittävätkö rajan ja poliisin resurssit vahvistamaan suomalaisten turvallisuutta? Ykkösaamun vieraana on sisäministeri Mari Rantanen. Seija Vaaherkumpu haastattelee. / YLE

Sisäministeri Mari Rantanen Ykkösaamussa: Turvapaikkajärjestelmän pitäisi toimia niin, että turvaa haetaan lähialueilta, eikä lähdetä matkalle tuhansien kilometrien päähän

Sisäministeri Mari Rantasen mukaan ukrainalaisten auttaminen Suomessa on perusteltua, mutta yleisesti kaikille vainotuille apua ja suojelua tulee jatkossa tarjota lähempänä lähtömaita. – Ongelmia ei pystytä taklaamaan sillä, että harjoitetaan massasiirtolaisuutta maailman toiselle puolelle.

Ylen ykkösaamussa vieraillut sisäministeri Mari Rantanen sanoo, että maahanmuuttopolitiikan linja Suomen lisäksi muissakin EU-maissa on selvästi tiukentunut. Etenkin EU-maissa on jo laajasti jaettu yhteinen näkemys siitä, että turvapaikkamaahanmuuton osalta palautukset eivät nyt kunnolla toimi, ja tilanne on pakko korjata.

Palautusten toteutumisaste on EU:ssa tällä hetkellä vain noin 20 prosenttia. EU-maista poistumaan määrätyt henkilöt pakenevat usein viranomaisia.

-Turvapaikkajärjestelmän olennainen osa ovat palautukset, ja jos se osa ei toimi, koko järjestelmä lopulta romahtaa, Rantanen sanoo.

EU-komissiolta esitys palautuksien tehostamiseksi

Myös EU-komissio on herännyt palautusten ongelmiin, ja komissio on valmistellut uuden esityksen yhteiseksi toimintamalliksi palautuksiin.

Suomen kanta esitykseen ei ole vielä valmis, mutta jo hallitusohjelman kirjauksien mukaan kielteisen päätöksen saaneen henkilön tulee joko poistua maasta tai hänet mahdollisimman nopeasti poistetaan.

-Tämän linjan mukaisesti Suomi ajaa kaikkia lainsäädäntötoimia, joilla tehostetaan sitä, että ihmiset saadaan pois maasta silloin, kun he ovat laittomasti maassa.

-Itse haluan Suomen kannaksi asiassa sen, että pystymme tehokkaasti toimimaan ja saamaan ihmiset pois maasta. Suomesta tehdäänkin nyt palautuksia kaikkiin niihin maihin joihin se on mahdollista, Rantanen sanoo.

Ruotsi tiukentaa maahanmuuttopolitiikkaa Suomen rinnalla

Palautuksien esteeksi nousevat usein sarjassa tehdyt uusintahakemukset. Ihmiset myös toisinaan pakoilevat viranomaisia.

Suomen hallitus on jo tehnyt suuren muutoksen maahanmuuttopolitiikkaan, jota kiristetään samanaikaisesti monesta suunnasta.

-Meillä on oltava lainsäädäntökehikko, joka mahdollistaa tehokkaan toiminnan. Paljon on jo tehty, mutta vielä kertaalleen on käytävä läpi, voimmeko tehdä vielä jotain lisää, Rantanen sanoo.

Sisäministerin mukaan EU-tasolla Suomella ja Ruotsilla on nyt paljonkin yhteisiä linjauksia maahanmuuttokysymyksissä.

-Ruotsi tekee hyvin pitkälle samanlaisia päätöksiä kuin Suomikin ja heidän maahanmuuttopolitiikkansa on myös samanlainen kuin meillä.

Maahanmuuttopolitiikkaan kolmen korin säännöt

Turvapaikkajärjestelmä luotiin toisen maailmansodan jälkeen asialliseen tarpeeseen, mutta tänä päivänä se on pitkälti muuttunut elintasosiirtolaisuuden tai yleisesti paremman elämän hakemisen kanavaksi.

Rantanen selkeyttää maahanmuuttopolitiikkaa ”kolmen korin” mallilla.

-Yhdessä korissa on kansainvälinen suojelu, eli todellinen turvapaikan tarve, kun yksilö kokee vainoa omassa maassaan. Toisessa korissa on siirtolaisuus, eli kaikki muut syyt, kuten paremman elämän hakeminen esimerkiksi työluvalla. Kolmannessa korissa on vihamielinen vaikuttaminen eli siirtolaisaseen käyttö. Näihin kaikkiin tarvitaan erilaiset säännöt ja ratkaisumallit, eikä koreja saisi sekoittaa keskenään.

-Turvapaikkajärjestelmä romuttuu jos sallimme sitä käytettävän väärin, minusta sitä ei kannattaisi tehdä.

Apua tarjottava lähempänä lähtömaita

Perussuomalaiset haluaa viedä suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa Tanskan suuntaan, eli perussuomalaisten tavoitteena on nolla turvapaikanhakijaa.

Rantasen mukaan yleisesti kaikille vainotuille apua ja suojelua tulisi tarjota lähempänä lähtömaita. Tällöin myöskään Suomeen ei enää edes saapuisi turvapaikanhakijoiden massoja.

– Kansainvälisen turvapaikkajärjestelmän pitäisi toimia niin, että suojelua haetaan lähialueilta, eikä lähdetä matkalle tuhansien kilometrien päähän. Apua pitää pyrkiä siis saamaan tarjolle lähemmäs lähtömaita, sen sijaan että harjoitetaan massasiirtolaisuutta maailman toiselle puolelle täysin erilaisiin kulttuureihin. Eikä tällä edes kyetä ratkaisemaan varsinaisia ongelmia.

Suomea lähempänä olevien ukrainalaisten tilanne on kuitenkin hieman erilainen Suomen näkökulmasta.

-Kuitenkin ukrainalaisille tilapäisen suojelun antaminen on varmastikin perusteltua, Rantanen sanoo.

Rajaturvallisuuslaki saamassa jatkoa

Kesällä 2024 voimaan tullut rajaturvallisuuslaki antaa Suomelle mahdollisuuden rajoittaa kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten vastaanottamista kriisitilanteissa. Laki on nyt saamassa jatkoa.

-Laki on nyt eduskuntakäsittelyssä. Esityksen mukaan lain voimassaolo jatkuu vuoden 2026 loppuun.

Rantanen kuvaa lakia välttämättömäksi Suomelle.

-Viranomaisilla on oltava kaikki mahdollisuudet torjua ja estää siirtolaisaseen käyttöä. Lain käyttökynnys on korkea, koska kuten eduskuntakin on linjannut: Lakia tulee käyttää vasta sitten kun kaikki muut keinot on käytetty. Laki silti tarvitaan.

Videonosto ohjelmasta: 

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Ukrainassa vieraillut sisäministeri Mari Rantanen tuo Ukrainan oppeja Suomeen – Poliisi, Rajavartiolaitos ja Suojelupoliisi saavat lisää resursseja (video)

25.04.2025 |14:25

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”

22.04.2025 |16:13
4.
Suomen uutiset logo

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista

22.04.2025 |15:13
8.
Suomen uutiset logo

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos

23.04.2025 |11:25

Uusimmat

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää