Matti Matikainen
Sisäministeri Mari Rantanen peräänkuulutti vappupuheessaan rotia ja järjestystä – kansalaisilla on oikeus odottaa poliiseilta ja turvallisuusviranomaisilta nuhteetonta käytöstä
Olemme juuri käyneet vaikean kehysriihen, jonka päätökset vaikuttavat meihin kaikkiin. Tämä hallitus teki jo hallitusneuvotteluissa 6 miljardin sopeutuksen ja nyt vielä 3 miljardia siihen päälle. Se on valtava urakka. Onko tämä helppoa? Ei ole. Kukaan hallitus ei mielellään tee tällaisia päätöksiä, mutta vastuuntunteva ja Suomesta välittävä hallitus tekee, painotti sisäministeri Mari Rantanen vappupuheessaan Snellmanin aukiolla Helsingissä. Suomen Uutiset julkaiseee Rantasen puheen kokonaisuudessaan.
Voin vakuuttaa teille, että olisin itsekin mieluummin hallituksessa, jolla olisi rahaa. Omallakin hallinnonalallani olisi rahan tarvetta, mutta me osallistumme talkoisiin myös.
Kun oppositio huutaa toistuvasti, että väärin sopeutettu ja väärin leikattu, kannattaa kuunnella mitä HE tekisivät. Millä tavoin HE saisivat kasaan samanlaisen summan? On hyvä huomata, että toistaiseksi sellaista vaihtoehtoa ei ole esitetty mistään puolueesta. On vain tyhjinä kolisevia tynnyreitä. Hyvät kuulijat, vaatikaa heidän vaihtoehtojaan, älkää tyytykö helppoihin heittoihin.
On selvää, että seuraavat vuodet tulevat olemaan laihoja. Vaikeilla päätöksillä pyrimme siihen, että Suomessa on jatkossakin mahdollisuus huolehtia heikoimmista, siis niistä, jotka eivät voi työllä huolehtia toimeentulostaan iän, vammaisuuden tai sairauden vuoksi. Siksi maassamme on niiden tehtävä työtä, jotka ovat työikäisiä ja työkykyisiä. Me tarvitsemme Suomeen enemmän työtä, yrittäjyyttä ja kasvua.
Turvallisuusympäristömme on muuttunut, jos ei pysyvästi niin ainakin pitkäaikaisesti. Eurooppa elää nyt erittäin ennakoimatonta ja vaarallistakin aikaa. Venäjän brutaali hyökkäyssota Ukrainaan on jatkunut jo yli 2 vuotta ja Venäjän asenteet myös muita naapureitaan kohtaan on entisestään koventunut. Meillä tämä on näkynyt itärajallamme viime syksystä lähtien. Kuten jo tiedettyä, olemme nyt sulkeneet rajanylityspisteet toistaiseksi. Ja teemme uutta lainsäädäntöä parhaillaan vastataksemme myös vaikeutuvaan tilanteeseen. Tämä on haastava harjoitus, kuten jo alussa olemme todenneet, mutta työ etenee koko ajan.
Perussuomalaiset on erittäin tyytyväisiä siihen, että hallitusohjelmassa on turvallisuus keskiössä. Teema on läpi leikkaava niin viranomaisten toimivaltuuksissa kuin vaikkapa maahanmuutossa. Viime viikolla eduskunnan lähetekeskustelussa oli 5 ensimmäistä maahanmuuttoon liittyvää hallituksen esitystä. Nämä esitykset ovat ensimmäinen osa hallituksen esityksistä joilla tiukennetaan suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa. Esimerkkinä todettakoon vaikka kansalaisuuslain muuttaminen siten, että asumisaika nostetaan 8 vuoteen tai mahdollisuus jatkossa peruuttaa kansainvälistä suojelua saavan asema kansallisen turvallisuuden tai törkeiden rikosten perusteella. Ja ystävät, lisää on luvassa.
Viime päivinä on ollut havaittavissa sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa, ettei perussuomalaisilla olisi enää oikeutta puhua sisäisestä turvallisuudesta. Kyllä on. Ja me puhumme.
Linjamme ei ole muuttunut mihinkään. Meidän mielestämme nuorisorikollisuudesta, katujengeistä, järjestäytyneestä rikollisuudesta, väkivallasta, huumeista ja koulujen turvallisuudesta on syytä olla edelleen huolissaan ja tehdä kaikki toimet, joilla turvallisuus lisääntyy. Tätä ei muuta mikään. Eikä yksittäisen perussuomalaisen kansanedustajan ääliömäinen toiminta ole hävittänyt näitä ongelmia yhtään mihinkään.
Yksi kotoa saamistani opetuksista on, että elä niin kuin opetat muita. Se nostaa sisäisen turvallisuuden kysymyksissä kynnyksen vielä korkeammalle eritoten kansallisissa luottamustehtävissä toimivissa perussuomalaisissa. Ja totean tähän senkin, että niin minulla ministerinä kun kansalaisillakin on oikeus odottaa kaikkien poliisin ja muiden turvallisuusviranomaisen osalta moitteetonta nuhteettomuutta ja käyttäytymistä aivan kuten lakikin vaatii.
Kuten olen monesti aiemminkin sanonut, me haluamme palauttaa maahan rotia ja järjestystä – ja näin se on edelleenkin.
9.6 käytävät EU-vaalit ovat liioittelematta tärkeimmät sukupolveen. Suomalaisilla ja muilla eurooppalaisilla on aito mahdollisuus purkaa vasemmistoliberaalien ja sosialistien valta-akseli, jonka harjoittama politiikka on vahingoittanut maanosaamme.
Jos ei aiemmin ole ollut selvää, on suomalainen turvapaikkapolitiikka EU:n käsissä. Eli me toimeenpanemme EU-lainsäädäntöä mitä tulee turvapaikkalainsäädäntöön. EU-lainsäädäntö on myös rajojemme lakien taustalla ja samoin EU vaikuttaa lainvalvontaviranomaistemme tehtäviin.
Siispä. Se, millaisia lakeja turvapaikkojen osalta säädetään, tulee EU:sta. Se, millä tavalla rajojamme turvataan, tulee EU:sta.
Hallituksen EU-tavoitteissa on monia tärkeitä kirjauksia. Me ajamme mm. sitä, että vihamielisen toimijan työkalu välineellistetyn maahantulon käyttämiseksi voidaan ottaa pois, ja me haluamme edistää toimia, joilla turvapaikanhaku ja suojelun antaminen voidaan tehdä turvallisissa kolmansissa maissa. Nämä tavoitteet voivat varmuudella edetä vain, jos valta vaihtuu.
Edellä kerrottu alleviivaa vaalien tärkeyttä. Jos me haluamme muutosta, on oikea tapa antaa kyytiä vanhalle vallalle ja muuttaa Eurooppa Euroopaksi takaisin. Tämä vaatii sitä, että te hyvät ystävät, kiinnostutte vaaleista ja äänestätte rotia ja järjestystä myös Eurooppaan. Sillä aivan kuten perussuomalaisten EU-vaaliohjelma toteaa: päätetään itse.
Ja lopuksi, hauskaa vappua, nautitaan tästä keväisestä juhlasta!
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sopeutustoimet vappupuhe EU-vaalit Maahanmuuttopolitiikka Hallitusohjelma Sisäinen turvallisuus Mari Rantanen Poliisi Rikollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
“Takanani on Suomen Pankki, jossa ennen päätettiin rahapolitiikasta – ei päätetä enää. Edessäni Säätytalo, jossa ennen päätettiin laeista – ei päätetä enää. Vieressäni metsäteollisuuden rakennus ..”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä erotti kansanedustaja Timo Vornasen ryhmästä
Vasemmisto marssi vappuna punalippujen alla vaatien vallankumousta – kulkueesta kuului juutalaisvastaista huutoa ja vaatimuksia Israelin valtion hävittämisestä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää