Ministeri Ranne: Maahanmuuttopolitiikan kiristäminen ennaltaehkäisee jengirikollisuutta
Ennaltaehkäiseminen onkin avainsana, sillä Ruotsissa on jo nähtävissä laajamittaisen maahanmuuttopolitiikan yhteiskunnalliset seuraukset.
MATTI MATIKAINEN
Kaikki kiintiöpakolaiset ovat UNHCR:n määrittelemiä eli pakolaisstatuksella olevia henkilöitä. UNHCR tekee jokaiselle maalle ehdotuksen ja sitten kukin maa päättää, millaisia painotuksia tehdään.
MTV:n Huomenta Suomessa aamulla vieraillut sisäministeri Mari Rantanen vakuuttaa, että Suomi ei valitse kiintiöpakolaisia heidän uskontonsa perusteella. Pakolaisten valinnassa voidaan kuitenkin tehdä erilaisia painotuksia.
– Emme tee valintoja uskontoon perustuen. Kaikki kiintiöpakolaiset ovat UNHCR:n määrittelemiä eli pakolaisstatuksella olevia henkilöitä. UNHCR tekee jokaiselle maalle ehdotuksen, mistä maista pitäisi ottaa, ja sitten kukin maa, niin kuin Suomikin, tekee harkintaa, että millaisia painotuksia tehdään, Rantanen toteaa.
Uskonto on yksi vainon peruste, mutta se ei ole peruste tehdä valintaa kiintiöpakolaisissa, Rantanen sanoo ja toistaa, että Suomi tekee painotuksia ja valintoja.
– Yhtä lailla pakolaisstatuksella ovat venezuelalaiset kuin afganistanilaisetkin. Painotuksia siis voidaan tehdä, mutta ne eivät perustu uskontoon. Katsomme vain, millaisia maita voisimme auttaa. Prosessit ovat kesken.
Pohjoismaisten poliisijärjestöjen tuoreen yhteisen kannanoton mukaan poliisi on jäämässä Ruotsista alkaneen jengiväkivallan jalkoihin koko pohjolassa.
Poliisijärjestöjen kannanoton mukaan poliisit eivät pysty enää vastaamaan ja ehkäisemään jengiväkivallan leviämistä koko Pohjoismaiden ongelmaksi.
Sisäministeri Rantasen mukaan jengirikollisuuteen suhtaudutaan erittäin vakavasti.
– Vaikka suomalainen poliisi toimii tehokkaasti ja saa rikollisia kiinni, valitettavasti Pohjoismaista on rantautumassa Suomeen vakavaa järjestäytynyttä rikollisuutta.
Rantasen mukaan keskeistä on se, että poliiseja on oltava riittävästi ja samalla poliiseilla on oltava riittävät toimivaltuudet vastata tilanteeseen.
– Näitä ollaankin tekemässä. Esimerkiksi rikostiedustelulainsäädäntö on valmistelussa sekä tässä kohtaa tärkeä tiedonvaihto. On myös tulossa ampuma-aserikosten rangaistusten kiristämistä, Rantanen sanoo.
Hallituksen tuoreessa budjettiesityksessä poliisille esitetään 17,5 miljoonan euron lisäystä ensi vuodelle. Lisäksi nuoriso- ja jengirikollisuuden torjuntaan esitetään yhteensä seitsemää miljoonaa euroa.
Sisäministeriö on äskettäin käynnistänyt myös poikkihallinnollisen ankkuritoiminnan kehittämishankkeen, jonka tavoitteena on vahvistaa ja kehittää ankkuritoimintaa nuoriso- ja jengirikollisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi.
8Sisäministeri sanoo, että myös rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa eli 15 vuoden ikärajaa on syytä pohtia jatkossa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ennaltaehkäiseminen onkin avainsana, sillä Ruotsissa on jo nähtävissä laajamittaisen maahanmuuttopolitiikan yhteiskunnalliset seuraukset.
Toissa viikolla kolme alaikäistä, ruotsista saapunutta palkkamurhaajaa ammuskeli eri puolilla Tanskaa. Viime tiistaina kioskiin heitettiin käsikranaatti Kööpenhaminassa. Tanskan oikeusministeri sai tarpeekseen ruotsalaisten jengirikollisten turismista ja päätti laittaa tappomatkailulle pisteen.
Eduskunnassa äänestettiin tänään ulkomaalaislain muuttamisesta. Uudistuksen pääasiallisena tarkoituksena on asettaa työntekijän oleskeluluvan ehdoksi vähintään 1 600 euron alaraja. Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas pitää uutta lakia hyvin perusteltuna.
Viikon suosituimmat
Jokaisella somalialaisella on kotimaa. Kaikki voivat palata takaisin. Se ei ole mikään ongelma, vakuutti Somalian presidentti Hassan Sheikh Mohamud Berliinissä liittokanslerinvirastossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
Liian monta kantaväestöltä kalskahtavaa etunimeä yhdessä luokassa sai aikaan kalabaliikin ruotsalaiskoulussa. Vieraskieliset vanhemmat syyttivät koulua etnisestä diskriminoinnista ja valittivat viranomaisille. Härkäsestä tuli kuitenkin taas kerran kärpänen ja segregaatiokehitys Ruotsin kouluissa jatkuu.
Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra otti lauantaisessa puoluevaltuustopuheessaan esille myös naisten oikeudet.
Sveitsin hallitus tiedotti, että kasvojen peittäminen julkisissa tiloissa on kielletty 1.1.2025 alkaen. Laki tunnetaan nimellä “burkakielto”. Se hyväksyttiin kansanäänestyksellä vuonna 2021. Lainvalmistelun käynnisti sama poliittinen ryhmä, joka sai kansanäänestyksellä läpi uusien minareettien rakennuskiellon vuonna 2009.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra avasi perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksen lauantaiaamuna Helsingissä. Puheessaan Purra keskittyi ennen muuta talouteen, maahanmuuttoon ja arvoihin politiikan takana.
Tavalla tai toisella jalkansa hyvinvointivaltion oven väliin saanut ei kernaasti palaa kotiseutunsa kurjuuteen. Tavallinen syy maassa piileskelyyn on turvapaikkahakemuksen hylkääminen. Ruotsissa laittomia maassa oleskelijoita on sadoin tuhansin ja nyt heidät halutaan päivänvaloon ynnä ulos maasta. Punavihreä oppositio ja vihreät vastustavat.
Eduskunnassa käytiin eilen lähetekeskustelu kansalaisaloitteesta, jolla halutaan säilyttää isä ja äiti -termit lainsäädännössä. Aloitteessa ehdotetaan, että valtioneuvosto ryhtyisi palauttamaan nämä sanat niihin lakeihin, joista ne on poistettu, sekä turvaamaan niiden säilymisen muussa lainsäädännössä, sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä sosiaaliturvassa.
Valtiovarainministerinä puheenjohtaja Riikka Purra nosti puoluevaltuustopuheessaan totta kai esille valtiontalouden, mahdollisen talouskasvun ja hyvinvointivaltion tulevaisuuden.
Lue lisää