Artikkeli kuva

MATTI MATIKAINEN

Sisäministeri Mari Rantanen: Suomi ei valitse pakolaisia uskonnon perusteella

13.11.2024 |16:33

Kaikki kiintiöpakolaiset ovat UNHCR:n määrittelemiä eli pakolaisstatuksella olevia henkilöitä. UNHCR tekee jokaiselle maalle ehdotuksen ja sitten kukin maa päättää, millaisia painotuksia tehdään.

MTV:n Huomenta Suomessa aamulla vieraillut sisäministeri Mari Rantanen vakuuttaa, että Suomi ei valitse kiintiöpakolaisia heidän uskontonsa perusteella. Pakolaisten valinnassa voidaan kuitenkin tehdä erilaisia painotuksia.

– Emme tee valintoja uskontoon perustuen. Kaikki kiintiöpakolaiset ovat UNHCR:n määrittelemiä eli pakolaisstatuksella olevia henkilöitä. UNHCR tekee jokaiselle maalle ehdotuksen, mistä maista pitäisi ottaa, ja sitten kukin maa, niin kuin Suomikin, tekee harkintaa, että millaisia painotuksia tehdään, Rantanen toteaa.

Uskonto on yksi vainon peruste, mutta se ei ole peruste tehdä valintaa kiintiöpakolaisissa, Rantanen sanoo ja toistaa, että Suomi tekee painotuksia ja valintoja.

– Yhtä lailla pakolaisstatuksella ovat venezuelalaiset kuin afganistanilaisetkin. Painotuksia siis voidaan tehdä, mutta ne eivät perustu uskontoon. Katsomme vain, millaisia maita voisimme auttaa. Prosessit ovat kesken.

Pohjoismaiden poliiseilta yhteinen vetoomus

Pohjoismaisten poliisijärjestöjen tuoreen yhteisen kannanoton mukaan poliisi on jäämässä Ruotsista alkaneen jengiväkivallan jalkoihin koko pohjolassa.

Poliisijärjestöjen kannanoton mukaan poliisit eivät pysty enää vastaamaan ja ehkäisemään jengiväkivallan leviämistä koko Pohjoismaiden ongelmaksi.

Sisäministeri Rantasen mukaan jengirikollisuuteen suhtaudutaan erittäin vakavasti.

– Vaikka suomalainen poliisi toimii tehokkaasti ja saa rikollisia kiinni, valitettavasti Pohjoismaista on rantautumassa Suomeen vakavaa järjestäytynyttä rikollisuutta.

Rantasen mukaan keskeistä on se, että poliiseja on oltava riittävästi ja samalla poliiseilla on oltava riittävät toimivaltuudet vastata tilanteeseen.

– Näitä ollaankin tekemässä. Esimerkiksi rikostiedustelulainsäädäntö on valmistelussa sekä tässä kohtaa tärkeä tiedonvaihto. On myös tulossa ampuma-aserikosten rangaistusten kiristämistä, Rantanen sanoo.

Rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa syytä pohtia

Hallituksen tuoreessa budjettiesityksessä poliisille esitetään 17,5 miljoonan euron lisäystä ensi vuodelle. Lisäksi nuoriso- ja jengirikollisuuden torjuntaan esitetään yhteensä seitsemää miljoonaa euroa.

Sisäministeriö on äskettäin käynnistänyt myös poikkihallinnollisen ankkuritoiminnan kehittämishankkeen, jonka tavoitteena on vahvistaa ja kehittää ankkuritoimintaa nuoriso- ja jengirikollisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi.

8Sisäministeri sanoo, että myös rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa eli 15 vuoden ikärajaa on syytä pohtia jatkossa.

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
4.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”

23.11.2024 |22:27
5.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08
6.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
8.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
9.
Suomen uutiset logo

Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”

22.11.2024 |15:09

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää