LEHTIKUVA
Sisäministeri Rantanen maahanmuuttopolitiikan kiristämisestä: ”Jos ei ole lupaa pitää poistua – tavalla tai toisella”
Hallitus lunastaa lupauksensa saattaa Suomen turvapaikkapolitiikka pohjoismaiselle tasolle. Valtioneuvosto antoi torstaina ensimmäiset esitykset, joilla otetaan käyttöön EU:n mahdollistamat tiukennukset maahanmuuttolainsäädäntöön. Syksyllä on luvassa lisää kiristyksiä.
Valtioneuvosto hyväksyi torstaina ensimmäisen osan maahanmuuttoa koskevista esityksistä, jotka koskevat kansainvälisen suojelun tiukennuksia, maahantulosäännösten kiertämisen estämistä, rajamenettelyn käyttöönottoa ja vastaanottorahan pienentämistä.
Lisäksi kansalaisuuslain asumisaikaa koskeva esitys eteni eduskuntaan.
– Hallitus saattaa Suomen turvapaikkapolitiikan keskeisten säädösten osalta yleispohjoismaiselle tasolle, perusteli sisäministeri Mari Rantanen lakiesityksiä tiedotustilaisuudessa.
EU:n minimit käyttöön
Hallitus on sopinut, että käyttöön otetaan EU-määritelmädirektiivin mahdollistamat tiukennukset ja parhaat käytännöt, jotka tukevat hallituksen tavoitteita tiukentaa turvapaikkapolitiikkaa.
Esityksessä laajennetaan perusteita, joilla kansainvälinen suojelu voidaan jättää myöntämättä, lakkauttaa tai peruuttaa.
– Lakimuutokset vastaavat osaltaan hallituksen tavoitteeseen lisätä sisäistä turvallisuutta, ehkäistä maahanmuuttoon liittyviä väärinkäytöksiä ja vahvistaa yhteiskunnan sääntöjen noudattamista.
Maahantulosäännösten kiertäminen estetään
Hallitus esittää Suomen kansalaisuuden edellytyksenä olevan asumisajan pidentämistä nykyisestä viidestä vuodesta kahdeksaan vuoteen. Jatkossa asumisajaksi hyväksyttäisiin vain oleskeluluvalla tapahtunut oleskelu Suomessa.
Hallitus esittää myös lakimuutoksia, joilla estetään entistä tehokkaammin maahantulosäännösten kiertämistä. Turvapaikanhakijoina maahan tulleiden kaistanvaihto työ- ja koulutusperusteisen oleskeluluvan hakijoiksi ei olisi jatkossa mahdollista. Lisäksi henkilöllisyyden todentamista tiukennetaan.
– Oleskuluvan hakijan henkilöllisyys on todennettava kansallisella matkustusasiakirjalla tietyin poikkeuksin. Esitys tiukentaisi sekä viranomaisten velvollisuutta mutta myös hakijan omaa velvollisuutta osallistua henkilöllisyyden todentamiseen, selvensi sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Minna Hulkkonen.
Rajamenettely käyttöön
Ulkomaalaislakiin tehdään EU:n turvapaikkamenettelydirektiivin mukaiset muutokset, joilla rajamenettely otetaan käyttöön Suomessa. Rajamenettelyn tavoitteena on tehostaa perusteettomien hakemusten tutkintaa ja kielteisen päätöksen saavien hakijoiden palauttamista. Lisäksi estetään turvapaikanhakijoiden edelleen liikkumista muihin EU-maihin.
– Paluu ja palauttaminen kuuluvat olennaisena osana meidän ulkomaalaisjärjestelmään ja tähän lainsäädäntöön. Se ei ole irrallinen asia vaan kuuluu siihen aivan olennaisena osana. Jos ei ole lupaa, et voi jäädä, vaan pitää poistua – tavalla tai toisella, ministeri Rantanen painotti.
Vastaanottorahaa leikataan
Kansainvälisen suojelun lupien kesto on tarkoitus lyhentää EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Myös Suomessa tehty erityisen törkeä rikos tai kansallisen turvallisuuden vaarantaminen estäisi kansainvälisen suojelun saamisen
Kansainvälistä suojelua hakeville, tilapäistä suojelua saaville ja vailla kotikuntaa oleville ihmiskaupan uhreille myönnettävää vastaanottorahaa sekä käyttörahaa aiotaan pienentää. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.
Työ turvallisemman Suomen puolesta jatkuu
Syksyllä on luvassa lisää kiristyksiä. Eduskuntaan on määrä tuoda kansalaisuuslain toinen vaihe, jossa kiristetään muun muassa toimeentulovaatimusta ja nuhteettomuusedellytystä. Perheen yhdistämiseen on tukossa tiukennuksia. Maahantulokieltoa ja säilöönottoa koskevia tiukennyuksia on niitäkin tiedossa.
Hallitus kiristää uusintahakemusten tekemisen edellytyksiä. Pysyvän oleskeluluvan ehtoja tiukennetaan kotoutumiseen kannustaen.
– Työ turvallisemman ja väärinkäytöksiä estävän Suomen puolesta siis jatkuu, Rantanen vakuutti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU:n määritelmädirektiivi EU:n turvapaikkamenettelydirektiivi käyttöraha Minna Hulkkonen kaistanvaihto maahantulosäännökset rajamenettely henkilöllisyyden todentaminen porvarihallitus turvapaikkapolitiikan uudistus palauttaminen uusintahakemukset Sisäministeriö Kansainvälinen suojelu vastaanottoraha laittomat maahantulijat oleskelulupa Kansalaisuuslaki Mari Rantanen Turvapaikanhakijat pakolaiset perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Rami Lehtinen: Kuntien maahanmuuttobisnestä jarrutetaan
Kantasuomalaisten määrän nopea väheneminen noteerattiin jo Hesarissakin – tosin johtopäätöksistä voidaan olla montaa mieltä
Maahanmuuton kustannukset hirvittävät veronmaksajia – ”Luvut ovat karmeita”
Kehno kotoutuminen maksaa maltaita – tulkkien käytöstä miljardikulut pelkästään terveyspalveluissa
Peltokangas: Maahanmuuttopolitiikan suunnanmuutos ottaa valtavan harppauksen eteenpäin
Perussuomalaiset vaatii: EU-turvapaikkapolitiikassa siirryttävä Ruanda-malliin – työperäinen maahanmuutto pidettävä kansallisissa käsissä
Teemu Keskisarjan kolumni: Valhe, emävalhe, tilasto ja työperäinen maahanmuutto
Kansanedustaja Maria Ohisalo vaatii uusia reittejä humanitaariselle maahanmuutolle – sisäministeri Rantanen torppaa vihreät haihattelut
Lehtinen: Vastaanottorahan pienentäminen ei ole ihmisoikeuksien viemistä
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.