Lehtikuva
Sisäministeri Mari Rantanen: ”Ilman toimivia palautuksia ei ole toimivaa turvapaikkapolitiikkaa”
Sisäministeri Mari Rantanen aloitti torstaina virkaansa kuuluvan EU-taipaleen ja joutui ministerikokouksessa heti kuuman muuttoliikekeskustelun ytimeen. Turvapaikkaa vaille jääneiden laittomien maahantulijoiden palaukset lähtömaihinsa on saatava toimimaan EU-tasolla ja itse asiassa koko turvapaikkaprosessi pitäisi siirtää unionin ulkopuolelle.
Mari Rantasen mielestä on tarpeellista miettiä ennakkoluulottomasti uusia mahdollisuuksia muuttoliikkeen hillitsemiseksi esimerkiksi uudentyyppisillä muuttoliikekumppanuuksilla kolmansien maiden kanssa.
– Keskeistä on myös saada unionin muuttoliikepakti eli EU:n yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkajärjestelmän uudistus maaliin tällä lainsäädäntökaudella, ministeri totesi tiedotustilaisuudessa Brysselissä.
– Kyllähän ihan olennaista ovat palautukset, jotka eivät toimi EU-tasolla. Eivät toki kansallisellakaan tasolla mutta se liittyy tähän EU-politiikkaan. Se on sellainen asia, joka tietenkin täytyy saada toimimaan.
– Meillä ei voi olla toimivaa turvapaikkapolitiikkaa, jos siinä ei ole toimivaa paluu- ja palautuspolitiikkaa.
Turvapaikkaprosessi EU:n ulkopuolelle
Muuttoliikkeen ulkoista ulottuvuutta käsiteltiin kokouksessa ”aika pitkäänkin”. Tarkoituksena on löytää ”lähestymistavan muutos” siihen, miten muuttoliikkeen poikkeustilanteisiin suhtaudutaan ja miten niiden tapahtuessa konkreettisesti toimitaan.
– Hallitus suhtautuu avoimesti sellaisiin EU-tason toimiin ja ehdotuksiin, joilla pyritään edistämään turvapaikkaprosessin ja kansainvälisen suojelun toteuttamista kolmansissa maissa.
– Samoin nostin Suomen osalta hallituksen kirjauksen siitä, että voitaisiin pohtia myös sellaisen mekanismin käyttöönottoa, jolla voitaisiin keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanotto esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, jotka ovat seurausta vieraan valtion vihamielisistä toimista.
Taakanjako puhuttaa edelleen
Erityisesti Italia, Espanja ja Saksakin ovat jo pitkään nostaneet esille epäoikeudenmukaiseksi kokemansa tilanteen, jossa pakolaisten ja laittomien siirtolaisten kasvava määrä koskettaa erityisesti näitä jäsenmaita.
EU on pyrkinyt sopimaan toimista, joilla pakolaisia jaetaan mahdollisessa poikkeustilanteessa jäsenmaiden kesken. Jäsenmaa voi pakolaisten sijoittamisen sijasta maksaa korvausta tai hoitaa velvoitteensa vaikkapa materiaaliavun kautta.
– Hallitusohjelman mukaisesti Suomi kannattaa EU-tasolla taakanjaon vapaaehtoisuutta, se on tietysti tärkeätä. Tokikaan tässä kokouksessa ei ratkaisua tähän vaikeaan kysymykseen löytynyt.
Muuttoliikettä koskevat neuvottelut ovat edelleen käynnissä, kuten ne ovat olleet hyvin pitkään tähänkin asti. Sen sijaan kokouksessa saavutettiin poliittinen yhteisymmärrys Ukrainan sodan alta paenneiden tilapäisen suojelun jatkamisesta vielä vuodella eteenpäin.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- turvapaikkahakemusten keskeyttäminen muuttoliikkeen ulkoinen ulottuvuus EU:n yhteinen maahanmuutto- ja turvapaikkajärjestelmä muuttoliikepakti EU-kokous Ukrainan sota tilapäinen suojelu palautukset Euroopan unioni Turvapaikkapolitiikka Bryssel Taakanjako Mari Rantanen SIsäministeri EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Bergbom: Hallituksen maahanmuuttopolitiikka noudattaa yleispohjoismaista linjaa – ”Se ei ole rasismia, se ei sisällä muukalaisvihaa”
Sisäministeri Rantanen esittää tehostettuja alueellisia tarkastuksia katuväkivallan kitkemiseksi: Tarvitaan uusia toimia, jotta emme ajaudu Ruotsin tielle
Italia haluaa laittomat maahantulijat säilöön jopa 18 kuukaudeksi – vapaus koittaa vasta palautuksen tai oleskeluluvan myötä
Maasta poistaminen tehostuu Ruotsissa – karkotettavat säilöön tai panta jalkaan karkotusta odottaessa
Vigelius: Suomeen eivät jatkossakaan ole tervetulleita Isis- tai katujengiosaajat
Ruotsin hallitus haluaa vauhtia paluumuuttoon – kannustaa Somalian hallitusta yhteistyöhön mahdollisella kehitysavun leikkauksella
Maahanmuuttokriittisyys kasvaa Saksassa ja se näkyy myös vaalituloksissa
Vastaanottokeskus tulla tupsahti Espoon Miilukorpeen – paikalliset asukkaat vastustavat: ”Pelottaa nuoren tytön äitinä”
Pohjoismaiden maahanmuuttoministerit pääsivät yhteisymmärrykseen laittomasti maassa olevien palautuksista
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää