Artikkeli kuva

MATTI MATIKAINEN

Sisäministeri Mari Rantanen: Hallitus pyrkii työllistämään ensi sijassa suomalaisia työttömiä – ”Työperäisiä tulijoita tarvitaan vain täydentävästi”

13.11.2024 |12:40

MTV:n Huomenta Suomessa aamulla vieraillut sisäministeri Mari Rantanen sai vastattavakseen kysymyksen, pitääkö hän ongelmana sitä, että tällä hetkellä työperäisiä maahanmuuttajia saapuu Suomeen selvästi vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Rantanen huomautti ohjelman juontajalle, että Suomessa on jo nyt tarjolla työvoimaa yritysten käyttöön.

MTV:n aamuohjelman juontajan mukaan Suomi tarvitsee työvoimaa, ja niinpä juontaja kysyi sisäministeri Mari Rantaselta, näkeekö hän ongelmallisena työperäisen maahanmuuton volyymin vähenemisen.

Rantasen vastaus oli kielteinen.

– En näe tätä ongelmana. Ensinnäkin maassamme on edelleen paljon työttömiä. Samaan aikaan avoimien työpaikkojen määrä laskee, joten on luonnollista, että myös työperäisen maahanmuuton määrät laskevat.

Tulijoiden on vahvistettava julkista taloutta

Rantanen huomauttaa, että hallitus pyrkii työllistämään ensi sijassa suomalaisia työttömiä, jolloin työperäisiä tulijoitakin tarvitaan vain täydentävästi.

– Työperäisen maahanmuuton tulee olla ensi sijassa sellaista, että tulijat saapuvat suoraan työhön, vahvistamaan julkista taloutta. Jos meillä ei ole juuri nyt työpaikkoja, meillä ei voi olla samaan aikaan työperäistä maahanmuuttoakaan, Rantanen sanoo.

Sisäministerin huomautus on aiheellinen, sillä työttömiä työnhakijoita oli syyskuun lopussa yhteensä 279 700. Työvoima ei siis ole Suomesta loppumassa kesken, ja työnantajilla on mahdollisuus palkata työvoimaa kotimaisesta työvoimavarannosta.

Työvoimapulan voi ratkaista korottamalla palkkoja

Rantaselle huomautettiin, että esimerkiksi marjayrityksillä ja hoitoalalla on viime aikoina ollut vaikeuksia saada työvoimaa.

– Ihmettelen tätä, jos katsotaan avoimien työpaikkojen määrää ja samalla työttömien määrää, etteikö työvoimaa kotimaasta löytyisi. Jos työntekijöitä ei löydy, työperäinen maahanmuutto voi tulla kyseeseen täydentävästi, Rantanen vastaa.

Työperäistä maahanmuuttoa Suomeen usein pohjustetaan väittämällä, jonka mukaan Suomessa olisi ”työvoimapula”. Ajatuspaja Suomen Perustan toiminnanjohtaja, FT Simo Grönroos on kuitenkin muistuttanut, että markkinataloudessa moinen tilanne ei ole mahdollinen, koska työvoimapula ratkeaa yksinkertaisesti sillä, että tässä tilanteessa työnantaja joutuu nostamaan palkkoja, jolloin alalla taas riittää väkeä.

Työperäisille tulijoille kuukausituloraja

Hallitus on asettamassa maahanmuuttajille 1 600 euron kuukausikohtaisen tulorajan edellytyksenä työntekijän oleskeluluvan saamiselle.

Rantanen toteaa, että edellytyksen tarkoituksena on varmistaa se, että maahanmuutto vahvistaa julkista taloutta.

– Tällä haetaan sitä, että henkilö tulisi toimeen omilla tuloillaan. Voidaan toisaalta ajatella myös, kuinka järkevää toimintaa on se, että kolmansista maista tultaisiin Suomeen tekemään osa-aikatyötä, jossa palkka on pieni ja toimeentuloa joudutaan täydentämään tulonsiirroilla. Se ei suinkaan vahvista julkista taloutta.

– Mikäli tulijan ansiotulot ovat kovinkin matalat, silloin usein joudutaan palkkaa täydentämään tulonsiirroilla ja se ei enää vahvista julkista taloutta. Siksi 1 600 euron tuloraja on asiallinen. Muun muassa Ruotsissa raja on huomattavasti korkeampi. Katsomme, että reilut ja asialliset säännöt maahanmuutossa ovat Suomellekin tarpeen.

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Tutkimus: Suomalaiset haluavat kontrolloida työperäistä maahanmuuttoa – kaksi kolmesta hyväksyy vain julkista taloutta vahvistavan maahanmuuton

02.11.2024 |12:17
Suomen uutiset logo

Suomen Perustan toiminnanjohtaja: Evan röyhkeydellä ei ole mitään rajaa – hehkuttaa työperäistä maahanmuuttoa, unohtaen jo maassa olevat työttömät ulkomaalaiset

09.10.2024 |09:15
Suomen uutiset logo

Valtiovarainministeri Purra budjettikeskustelussa: Kun puhutaan työperäisestä maahanmuutosta, kannattaa katsoa pääkaupunkiseudun vieraskielisten työttömyysluvut

24.09.2024 |16:39

Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää