Sudanin kenraalijunttaa johtava Abdel Fattah al-Burhan taistelee vallasta. / LEHTIKUVA
Sisällissota johti maailman suurimpaan pakolaiskriisiin Sudanissa – alueelle on syntymässä paljon Somalian sekasortoakin suurempi konflikti kaaoksen jatkuessa
Sudanissa on meneillään tämän hetken vakavin pakolaiskriisi maailmassa. Se voi laajentua koko Pohjois-Afrikan yli pyyhkiväksi laajamittaiseksi sodaksi. Tämä miellyttäisi Venäjää, jonka hybridivehkeilyssä Sudan on merkittävä pelinappula. Euroopan ulkorajoille on tiedossa tungosta.
Sudanin pakolaiskriisin koko tulee helpommin ymmärrettäväksi, kun sitä vertaa vaikkapa Suomen väestömäärään. Kodeistaan on joutunut lähtemään 10,5 miljoonaa ihmistä eli tuplasti Suomen asukasluku.
Kaksi miljoonaa ihmistä on paennut sotaa ulkomaille, 650 000 heistä on suunnannut muslimienemmistöiseen naapurimaa Tsadiin. Tshad on eräs maailman köyhimmistä maista. Kolmannes Sudanin koko väestöstä on jo valmiiksi aliravittuja ja viidesosalla ei ole ruokaa laisinkaan.
Venäjä takapiruna
Sudanissa on sodittu tavalla tai toisella maan koko itsenäisyyden ajan eli puoli vuosisataa. Nyt vallasta taistelevat maan kenraalijunttaa johtava Abdel Fattah al-Burhan ja puolisotilaallista RSF-ryhmittymää ohjastava kenraali Mohamed Hamdan Dagalo.
Tragedian osapuolien yhteinen nimittäjä on ollut kullan ja muiden arvometallien kaivaminen valtakunnasta sekä salakuljettaminen Venäjälle. Nykyisen konfliktin molemmat osapuolet ovatkin CNN:n mukaan saaneet tukea Kremlistä.
Unohdettu sota
Sudanin tilanne ei nouse enää niin näyttävästi uutisiin, koska sota on leimahtanut alueella useasti ja välillä väkivalta jatkuu matalammalla tasolla, analysoi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n paikallinen tiedottaja Ying Hu.
Toki myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja Gazan sekä Libanonin taistelut vievät mediatilaa jättikriisiltä Afrikassa. Katastrofi voi lävähtää eurooppalaisten silmille hyvinkin nopeasti, johtuen Sudanin strategisesta sijainnista Libyan naapurissa ja toisaalta Punaisen meren rannalla.
Lyhyt askel kaaokseen
Yhdysvaltain korkea viranomainen Afrikassa varoittaa, että sisällissota saattaa eskaloitua täysimittaiseksi alueelliseksi konfliktiksi tai johtaa Sudanin valtion romahtamiseen, ellei kestävää rauhansopimusta ja siirtymistä siviilien johtamaan hallitukseen saada aikaan.
– Sudanin pahin mahdollinen skenaario on 20–25 vuoden versio Somaliasta steroideilla, toteaa Yhdysvaltain erityislähettiläs Tom Perriello Foreign Policyn haastattelussa.
Hän varoittaa siitä, että konflikti “voi eskaloitua kaksipuolisesta sodasta seitsemän- tai kahdeksanpuoliseksi yhteenotoiksi”, johon naapurimaat vedetään mukaan. Lopputulos voisi olla pahempi ”kuin Libya 2.0”.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Euroopan ulkorajat Ying Hu Tom Perriello Venäjän hyökkäyssota Tsad Mohamed Hamdan Dagalo Abdel Fattah al-Burhan nälänhätä UNHCR hybridisota sisällissota Gaza Libanon Sudan Pohjois-Afrikka Libya Afrikka Pakolaiskriisi Turvapaikanhakijat Ukraina pakolaiset Somalia Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Laittomat siirtolaiset ja maahantulijat tekivät Saksassa viime vuonna ennätysmäärän väkivaltarikoksia – tekijät yhä nuorempia
Helsingin Sanomat pitää Geneven pakolaissopimusta esteenä turvapaikanhakijatulvan lopettamiselle – Suomen Perustan toiminnanjohtaja tyrmää Hesarin väitteet
Venäjä toteuttaa märkää unelmaansa Afrikassa – sota Nigerissä ajaisi miljoonia uusia pakolaisia kohti Eurooppaa
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.