Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Sipilän Solidum-nimitys oudossa valossa: Eduskunnasta pudonneelle puoluetoverille rahakas hallituspaikka – Missä perustelut Lehtomäen valinnalle?

27.08.2016 |11:06

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lupasi ennen eduskuntavaaleja, että hän luopuu poliittisista virkanimityksistä. Eduskunnasta pudonneen ex-ministeri Paula Lehtomäen (kesk.) nimittäminen Solidiumin hallituksen jäseneksi kielii kuitenkin aivan muuta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) selvisi ilman suurempaa mediakohua nimitettyään eduskunnasta pudonneen valtiosihteerinsä Paula Lehtomäen (kesk.) valtion omistaman osakeyhtiön Solidiumin hallituksen jäseneksi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Leena Meri vaatii julkisia perusteluja Lehtomäen valinnalle Solidiumin hallitukseen.

– En ole nähnyt mitään perusteluja. Tämmöisistä nimityksistä tarvitaan julkisia muistioita, jotta veronmaksajat pääsisivät vertailemaan tehtävään ehdolla olevien pätevyyttä. Poliittinen ura ei sinänsä voi olla este nimitykselle, Meri sanoo.

”Ei kovin ryhdikäs valinta”

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Sipilä on käyttänyt puheenvuoroja poliittisten virkanimitysten lopettamiseksi Suomessa. Hän totesi esimerkiksi Yle Uutisille (20.11.2013), että poliittisen ”sulle mulle” -nimityskulttuurin aika on ohi.

– Lehtomäen nimitys Solidiumin hallitukseen ei ole Sipilän puheiden valossa ryhdikäs ja linjakas valinta ilman avoimia perusteluja, Meri huomauttaa.

Suomen valtion kokonaan omistama Solidium on vähemmistöomistajana kahdessatoista pörssiyhtiössä. Sen tehtävänä on vahtia valtion eli käytännössä veronmaksajien etua sekä markkina-arvoltaan lähes seitsemän miljardin euron omistuksia.

Salailu herättää kysymyksiä

Lehtomäki putosi eduskunnasta viime vaaleissa, jonka jälkeen hänet valittiin Sipilän valtiosihteeriksi. Pääministeri Sipilä toimii myös omistajaohjausministerinä. Lehtomäki on hänelle tärkeä linkki Solidiumin hallituksessa.

Lehtomäki toimi ympäristöministerinä, kun hänen miehensä osti Talvivaaran osakkeita vuonna 2010. Myöhemmin Lehtomäen perhe hävisi yli 300 000 euroa Talvivaara-osakekaupoilla. Solidium on kriisiyhtiö Talvivaaran suurin omistaja.

“Valintaperusteiden salailu herättää kysymyksiä, joihin veronmaksajilla on oikeus saada vastauksia.”

Ihmisillä on Meren mielestä perustellusti oikeus tietää perustelut Lehtomäen nimitykselle.

– Sipilä on halunnut esiintyä avoimena, mutta tässä tapauksessa näin ei ole. Onko haettu muita vaihtoehtoja vai miksi juuri Lehtomäki nimitettiin tehtävään? Valintaperusteiden salailu herättää kysymyksiä, joihin veronmaksajilla on oikeus saada vastauksia, Meri vaatii.

Osakeyhtiölaki ei estä avoimuutta

Meren mielestä kummastusta aiheuttava nimitys ei voi olla pikkujoululahja taloustilanteessa, jossa hallitus joutuu tekemään kipeitä säästöpäätöksiä.

– Miltä nimitys näyttää kansalaisten silmissä? Avoimuus ja läpinäkyvyys kuuluvat demokratiaan. Osakeyhtiölaki ei estä avoimuutta.

Perussuomalaiset vastustavat voimakkaasti poliittisia virkanimityksiä.

– Olemme vaihtoehtopuolue. Emme halua vanhakantaista suhmurointia vaan tuomme tavallisen ihmisen äänen politiikkaan. Mielestäni julkisiin tehtäviin ei pidä valita puoluekirjan vaan pätevyyden mukaan, Meri painottaa.

”Tarvitaan asennemuutosta”

Perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elon mielestä Suomessa tarvitaan asennemuutosta, jotta käytännöt poliittisissa virkanimityksissä muuttuisivat.

– Pääministeri Sipilää on luonnehdittu politiikan ulkopuolelta tulleeksi mieheksi, joka tekee asioita uudella tavalla. Johtajanimitykset on yksi testi sille, vastaavatko Sipilän teot puheita. Uskon ja toivon, että erityisesti edustamani uusi sukupolvi uskaltaa aloittaa uuden aikakauden suomalaisessa politiikassa, Elo toteaa.

“Tehtäviin täytyy valita ammatillisin perustein, ei puoluekirjan perusteella.”

Suoraryhtisestä toiminnasta Elo pitää hyvä esimerkkinä Maria Kaisa Aulan (kesk.) tapausta.

– Aula oli vahvoilla Kelan uudeksi pääjohtajaksi. Hän kuitenkin ilmoitti julkisuudessa, ettei hae virkaan, koska vastustaa poliittisia virkanimityksiä. Tällaista asennemuutosta tarvitaan, jotta käytännöt muuttuvat.

Elo kannattaa sitä, että poliittisin perustein valituista johtajista eduskunnan hallinnassa olevissa yhteisöissä luovutaan.

– Tehtäviin täytyy valita ammatillisin perustein, ei puoluekirjan perusteella.

Nimitykset kansan käsiin

Kotikaupunkiinsa Espooseen Elo haluaa pormestarimallin. Siinä puolueet ja valitsijayhdistykset asettaisivat ammatillisesti pätevän pormestariehdokkaansa kansan päätettäväksi esimerkiksi kuntavaalien yhteydessä.

– Näin poliittinen nimitys olisi kansan käsissä, Elo sanoo.

Perussuomalaiset on kansanvallan ja peruskansalaisen edun puolustaja, joten Elon mielestä on luontevaa ottaa selkeä kanta poliittisia johtajanimityksiä vastaan.

– Puoluekirjan perusteella tehtävät johtajavalinnat heikentävät politiikan ja poliitikkojen mainetta kansan silmissä, Elo tähdentää.

Lehtomäen lisäksi Solidiumin hallituksen jäseniksi valittiin heinäkuun lopussa Aaro Cantell, Markku Hyvärinen ja Marjo Miettinen. Hallituksen puheenjohtajaksi tuli Harri Sailas ja varapuheenjohtajaksi Eija Ailasmaa.

Lunastaako Sipilä lupauksensa?

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner katsoo, että Kelan pääjohtajan valinta tulee olemaan ainakin yksi testi pääministeri Sipilän lupaukselle luopua poliittisista virkanimityksistä.

– Emme vielä tiedä, puhuuko Juha Sipilä tässä asiassa toisin kuin toimii, Ruohonen-Lerner huomauttaa.

Kelan pääjohtajat ovat olleet keskustalaisia viimeiset vuosikymmenet.

– Viimeksi keskustalainen Liisa Hyssälä sivuutti virkavalinnassa erittäin pätevän ja kokeneen Kelan johtajan. Se on myös huono signaali koko organisaatiolle, mitä tulee ylenemismahdollisuuksiin talon sisällä, Ruohonen-Lerner toteaa.

Ruohonen-Lerner pitää luonnollisena sitä, että Paula Lehtomäki tai muu kokenut keskustalainen on juuri keskustalaisen pääministerin valtiosihteeri.

– Valtiosihteerit ovat poliittisia virkoja ja kokeneet poliitikot ovat hyvinkin päteviä niihin. Johtavalla poliitikolla, kuten pääministerillä, pitää olla täydellinen luottamus lähimpiin avustajiinsa. Näissä tehtävissä ei voi olla toisten puolueiden jäseniä ja kannattajia.

Suhmurointi lisää kustannuksia

Suomessa tapahtuu Ruohonen-Lernerin mukaan paljon haitallisia poliittisia nimityksiä.

– Silloin kun valtion, kuntien ja muiden julkishallinnon organisaatioiden virat ja toimet täytetään poliittisin perustein, ja osaaminen ja muu sopivuus tehtävään ovat toissijaisia, tämä on yhdenmukaisuus- ja oikeudenmukaisuusongelma, europarlamentaarikko sanoo.

“Suhmuroinnit virkanimityksissä lisäävät merkittävästi julkisten organisaatioiden tehottomuutta ja kustannuksia.”

Poliittiset nimitykset voivat tulla veronmaksajille kalliiksi.

– Suhmuroinnit virkanimityksissä lisäävät merkittävästi julkisten organisaatioiden tehottomuutta ja kustannuksia, sillä näissä viroissa viihdytään usein eläkeikään saakka. Hukkaamme myös paljon resursseja, jos erityisesti johtaminen julkishallinnon organisaatioissa on tehotonta, Ruohonen-Lerner toteaa.

Kansalaisten usko horjuu

Suomessa on kova pula työpaikoista. Ruohonen-Lernerin mielestä valtaosa kansalaisista ei voi tuntea, että poliittinen nimityspolitiikka on oikein vaikean työllisyystilanteen keskellä.

– Helposti menetetään viimeinenkin usko siihen, että politiikka on rehellistä toimintaa ihmisten hyväksi, jos vanhojen puolueiden harjoittama “maan tapa” saa jatkua ennallaan.

Myös Solidiumin nimitysten on kestettävä päivänvaloa.

– Solidiumin hallituksen nimityksissä olen ihmetellyt eräiden jäsenten pätevyyttä tehtävään, siksi kaipaisin lisäperusteluja nimityksille. On huolestuttavaa, jos he edustavatkin vain esimerkiksi pääomapiirejä, eivätkä valtiota, Ruohonen-Lerner toteaa.

MIKA RINNE


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”

12.01.2025 |10:28
5.
Suomen uutiset logo

Elon Muskin X-kirjoitus nosti esiin taannoiset Isoa-Britanniaa ravisuttaneet lasten raiskausrikokset – viranomaiset eivät aluksi puuttuneet rikoksiin rasismileiman pelossa

08.01.2025 |11:30
6.
Suomen uutiset logo

Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä

10.01.2025 |20:59
9.
Suomen uutiset logo

Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen: Suomalaiset oikeusoppineet politikoivat asiantuntijaroolissa – ”Vastauksiin yhdistyy omia toiveita siitä, kuinka asioiden pitäisi olla”

11.01.2025 |09:40

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää