LEHTIKUVA
Sipiläkin joutui myöntämään, että Halla-aho on ollut oikeassa: ”Turvapaikanhakijoiden taakanjako EU:ssa ei vain toimi”
Puoluejohtajien eurovaalitentissä vain rkp:n Anna-Maja Henriksson ja vasemmiston Li Andersson halusivat jatkaa löysää maahanmuuttopolitiikkaa ja siirtolaisten jakamista EU-jäsenvaltioiden kesken. Andersson olisi jopa valmis kasvattamaan pakolaiskiintiötä.
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kertoivat eilen MTV:n vaalitentissä näkemyksiään maahanmuuttopolitiikasta EU-viitekehyksessä. Vuoden 2015 turvapaikanhakijoiden tulvan vaikutukset näkyvät Euroopassa edelleen.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi, että akuutti kriisi on väliaikaisesti ratkaistu, mutta Rinne arveli, että ilmastonmuutos saattaa johtaa seuraavaan Eurooppaan pyrkijöiden aaltoon.
– On varauduttava siihen, että tilanne muuttuu. Afrikan väestön kehitys ennakoi sitä, että jos kehitys ei kulje oikeaan suuntaan, niin paine liikkeellelähtöön on kova, Rinne sanoi.
Puoluejohtajilta kysyttiin, minkälainen vaikutus tulevan parlamentin kokoonpanolla on EU:n maahanmuuttopolitiikkaan.
– EU:n on jatkossa löydettävä isoissa asioissa yhteinen tahotila. EU-parlamentin vaalilla on suuri vaikutus muun muassa seuraavan komission kokoonpanoon, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi.
Hänen mukaansa maahanmuutto voidaan ratkaista kestävästi vain EU-tasolla. Orpo nosti esille yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän.
Kansalliset ratkaisut harmittavat Li Anderssonia
Vuoden 2015 turvapaikkakriisi aiheutti särön EU-jäsenvaltioiden kesken. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi, etteivät aiemmin tehdyt ratkaisut riitä tulevaisuuden kriisien hoitamiseen.
– Tarvitsemme ne toimenpiteet mitä komissio on esittänyt, kuten rajavalvonnan tehostaminen ja palautusten tehostaminen. Myös yhteistyötä Afrikan maiden kanssa tarvitaan, jotta voimme puuttua juurisyihin. Kova urakka se kuitenkin tulee olemaan, eikä tilanne ole helposti ratkaistavissa. Tarvitaan jatkuvia toimia, Sipilä sanoi.
Vasemmiston Li Anderssonin keinovalikoimaan ei kuulu rajavalvonta – ei sen paremmin EU:n ulkorajojen kuin EU-jäsenvaltioidenkaan. Anderssonin ratkaisu tulevaisuuden ongelmiin olisi taakanjakomallin tyyppinen tulijoiden sijoittaminen tasaisesti EU-jäsenvaltioiden kesken. Andersson olisi myös valmis kasvattamaan pakolaiskiintiötä.
– Tarvitsemme muutoksia, jolla vastuuta jaetaan tasaisemmin koko Euroopan unionin alueella. Ongelma on se, että maat toimivat tällä hetkellä puhtaasti kansallisten intressien näkökulmasta, Andersson harmitteli.
Myös rkp:n Anna-Maja Henriksson kannattaa löysää maahanmuuttopolitiikkaa. Henrikssonin mielestä jokaisen EU-maan tulee ottaa osansa taakanjaosta. Henriksson myös viittasi epämääräisesti luottamuksen lisäämiseen EU-jäsenvaltioiden kesken.
– Etukäteen pitäisi sopia, montako turvapaikanhakijaa tulee jäsenvaltioihin.
Pään seinään hakkaaminen kannattaisi jo lopettaa
Perussuomalaiset on pitkään esittänyt konkreettisempia ratkaisuja, kuten Välimeren yli saapuvien laivojen käännyttämistä takaisin lähtösatamiin. Toimenpide samalla lähettäisi ihmissalakuljettajille selkeän viestin, ettei Eurooppaan kannata pyrkiä laittomia reittejä pitkin. Käännyttäminen myös vähentäisi hukkumiskuolemia merellä.
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho sanoi, että on ensinnä tunnistettava, mitkä keinot ovat realistisia ja mitkä eivät.
– EU:ssa on ollut työn alla yhteinen turvapaikkapolitiikka koko sen ajan kun olen työskennellyt parlamentissa. Olen itsekin ollut mukana tekemässä sitä. Olen samalla oppinut ymmärtämään, millaiset ratkaisut eivät ole mahdollisia.
– Henrikssonin esittämät taakanjakomekanismit eivät toimi, koska tulijat ovat nirsoja sen suhteen mihin maahan he haluavat mennä ja asettua. Heitä voidaan siirtää hallinnollisilla päätöksillä Puolaan tai Latviaan, mutta ennemmin tai myöhemmin heillä on taipumus päätyä omin avuin Saksaan, Hollantiin, Ruotsiin tai Suomeen. Taakanjaosta ei ole ratkaisuksi, joten ei kannata hakata päätä seinään, Halla-aho sanoi.
Tulijoita ei pidä ottaa toisesta jäsenvaltiosta
Halla-aho esitti kaksi yksinkertaista toimenpidettä.
– EU:n pitäisi ulkorajallaan ottaa käyttöön tiukka käännytyspolitiikka. Kuten Australiassa on ollut menestyksekkäästi useita vuosia. Kaikki mereltä tavatut laivat palautetaan lähtösatamiin. Tehdään siis selväksi ihmissalakuljettajille ja laittomille siirtolaisille, että Eurooppaan ei voi tulla tällä tavalla.
– Lisäksi jäsenvaltiolle pitää asettaa velvoite olla ottamatta vastaan toisesta jäsenmaasta tulevia turvapaikanhakijoita. Tällä ketju saadaan katkeamaan. Ihmisethän eivät tule esimerkiksi Kreikkaan tai Italiaan siksi, että haluaisivat näihin maihin vaan siksi, että sen jälkeen voi mennä minne haluaa.
Halla-aho sanoi, että siirtolaispainetta pitää yllä Afrikan kiihtyvä väestöräjähdys.
– Afrikan väkiluku kasvaa tällä vuosisadalla neljään miljardiin. Lähi-idässä on samanlainen kehitys. Väestön kasvu ylläpitää juurisyitä siihen, miksi ihmiset liikkuvat, kuten väkivalta, huono hallinto ja näköalattomuus. Afrikkaa pitää auttaa, mutta on pelkkää utopiaa kuvitella että Eurooppa voisi omilla resursseillaan ratkaista Afrikan ongelmia, Halla-aho sanoi.
Sipilä: Pakollinen taakanjakomalli ei ole realismia
Kristillisdemokraattien Sari Essayah oli Halla-ahon linjoilla.
– Taakanjakomekanismia ei pidä ottaa käyttöön, koska siitä tulee itseään ruokkiva ilmiö, eli ihmiset yrittävät yhä epätoivoisemmin lähteä Välimeren yli Eurooppaan. Ihmissalakuljettajat käyttävät tilannetta hyväksi ja iso joukko ihmisiä siinä hukkuu Välimereen.
Keskustan Sipilä myönsi, että Halla-aho on ollut oikeassa.
– Pakollinen taakanjakomekanismi ei ole realismia. Olen puolen vuoden aikana tavannut kaikkien maiden kollegat ja voin sanoa, että pakollinen mekanismi ei toimi. Meidän on siis haettava jotakin muuta ja siinä on oltava muita elementtejä. Sama sapluuna ei kuitenkaan sovi kaikille maille.
– Toinen asia, missä Halla-aho on oikeassa on se, että kun henkilö pakenee sotaa ja hakee turvapaikkaa, niin mielestäni se riittää, että tullaan turvalliseen maahan eikä vaelleta maasta toiseen, Sipilä sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- jäsenvaltiot Anna-Maja Henriksson puheenjohtajatentti Lähi-itä siirtolaiset Rajavalvonta Maahanmuuttopolitiikka Sari Essayah Afrikka Taakanjako Petteri Orpo Antti Rinne Turvapaikanhakijat Li Andersson perussuomalaiset Eurovaalit Jussi Halla-aho EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Eurovaaliehdokas Nieminen: ”Kansalliset sisärajat saatava omaan hallintaan”
Eurovaaliehdokas Raatikainen: Hallitsematon maahanmuutto pysäytettävä tai terrori-iskujen määrä kasvaa entisestään
Halla-aholta kysyttiin, miten hän estäisi turvapaikanhakijoiden pääsyn Suomeen turvallisesta maasta: ”Siihen on olemassa sellainen muinaisina aikoina keksitty keino kuin rajavalvonta”
Eurovaaliehdokas Vallin: Jokainen terrori-isku tai raiskaus, joka johtuu vapaasta liikkuvuudesta, on liikaa
Immonen: Italian tiukka maahanmuuttopolitiikka toimii – elintasopakolaisten tulo loppunut
Saksan liittopäivät hyväksyivät maahanmuuttolakipaketin – sisältää keppiä ja porkkanaa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää