

PS ARKISTO
Simula vaatii vaalilain muutosta: ”Vale-ehdokkaan äänet mitätöitävä”
Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula on jättänyt lakialoitteen, jossa ehdotetaan muutettavaksi vaalilakia. Jos alue- tai kuntavaalien jälkeen todetaan, ettei ehdokkaan tosiasiallinen kotipaikka ole kyseinen kunta tai asuinpaikka kyseinen hyvinvointialue, henkilön saamat äänet olisi Simulan mukaan myös mitätöitävä vaaliliitolta, puolueelta tai yhteislistalta, jolloin vaikutus heijastuu oikeudenmukaisesti myös lopulliseen vaalitulokseen.
Sytykkeen lakialoitteeseen kansanedustaja Jenna Simula sai vuoden 2021 kuntavaaleista.
– Viime kuntavaaleissa kotikaupungissani Oulussa vihreät asettivat ehdolle Brysselissä asuvan mepin avustajan ääniä keräämään. Vasta vaalien jälkeen hallinto-oikeudessa todettiin, että kyseinen ehdokas ei ollut vaalikelpoinen, koska hänen tosiasiallinen asuinkuntansa ei ollut Oulu. Tapaus oli irvokas, koska vihreiden lista sai kuitenkin pitää äänet, joilla vihreät varmisti yhden ylimääräisen paikan Oulun valtuustossa, Simula kertaa.
Lain on vastattava ihmisten oikeustajua
Simula peräänkuuluttaa lakialoitteessaan puolueen, yhteislistan tai vaaliliiton vastuuta tarkistaa itse ehdokkaiden vaalikelpoisuus ehdokkaita hankkiessaan ja nimetessään. Jos ehdokkaiksi kuitenkin asetetaan muualla kuin hyvinvointialueella tai kunnassa asuva henkilö, ovat seurauksetkin puolueen, yhteislistan tai vaaliliiton kontolla ja äänet mitätöidään.
– Lain on vastattava ihmisten oikeustajua, ja mielestäni on tärkeää estää jatkossa väärinkäytökset kunta- ja aluevaaleissa. Kunnat ja hyvinvointialueet käyttävät paljon valtaa, vaalit ovat vahvasti henkilöpainotteisia ja luottamuspaikkoja jaettaessa katsotaan nimenomaan puolueen tai yhteislistan saamaa äänimäärää, Simula kertoo.
Lakimuutos ennaltaehkäisisi vale-ehdokkaita
Simula huomauttaa nykylain käytännössä mahdollistavan esimerkiksi sellaisen tilanteen, jossa mikä tahansa puolue voi nimetä alue- tai kuntavaaleihin ehdolle valtakunnallisesti tunnettuja henkilöitä, joiden keräämillä äänillä puolue saa merkittävää valtaa, vaikka jälkeenpäin todettaisiin, etteivät henkilöt olleetkaan vaalikelpoisia asuinpaikkansa perusteella.
– Keskusvaalilautakunta kyllä nykyisin arvioi kunkin ehdokkaan vaalikelpoisuutta, mutta ei välttämättä uskalla puuttua tilanteeseen. Ehdottomani lakimuutos ennaltaehkäisisi vale-ehdokkaiden asettamista, Simula toteaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vale-ehdokkaat vaalilaki vaalikelpoisuus aluevaalit Kuntavaalit 2021 oikeustaju lakialoite Bryssel Oulu Jenna Simula vihreät
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Henriksson selvisi luottamusäänestyksestä – perussuomalaiset: “Oikeusministeri on täysin epäonnistunut tehtävässään järjestää turvalliset vaalit”

Vihreiden varavaltuutettu vaalikelvoton Oulussa, äänet jäämässä puolueelle – Simula: ”Vastoin kansalaisten oikeustajua”

Ministeriltä selkeä kanta saamen kielen lautakunnan jäsenen kelpoisuuteen – tulkkaus on järjestettävä

Härski poliittinen vääntö Kemijärvellä jatkuu: PS-valtuutettua yritetään savustaa pois luottamustehtävistä, valtuusto jätti toistaiseksi asian pöydälle
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää