

LEHTIKUVA
Simula ihmettelee ympäristöministeriön uutta luonnonsuojelulakia: ”Pakkosuojelu uhkaa suomalaisten omistamia metsiä”
Ympäristöministeriö on valmistellut uutta luonnonsuojelulakia, joka on lähetetty jo luonnosvaiheessa lausunnoille esimerkiksi maakuntaliitoille. Perussuomalaisten kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Jenna Simula pitää menettelyä poikkeuksellisena ja epäilee syyksi vihreiden sooloilua ministeriössä.
Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula kritisoi myös rajusti suunniteltuja lakimuutoksia, joilla halutaan esimerkiksi perustaa luonnonsuojelualueita yksityisten omistamiin metsiin ilman maanomistajan suostumusta.
– Jos luonnoksella ei ole edes laajaa poliittista hyväksyntää, ei sitä tule lähettää lausuntokierrokselle ja tuhlata samalla asiantuntijoiden aikaa. Näyttää pahasti siltä, että vihreillä keulii nyt ministeriössä ja pahasti, Simula huomauttaa.
Suomalainen suojellaan ulos luonnosta
Uusi luonnonsuojelulaki ei Simulan mukaan nyt esitetyssä muodossa huomioi lainkaan kansalaisten luontosuhdetta eikä liioin anna ymmärrystä suomalaiselle erä- ja metsästysperinteelle.
– Suomalainen suojellaan nyt ulos luonnosta, vaikka se ei todellakaan saisi olla luonnonsuojelulain tarkoitus. Vastikään uutisoitiin, miten on jouduttu jopa sulkemaan retkeilyreittejä, koska suojelustatus estää myrskytuhojen korjaamisen alueelta, Simula hämmästelee.
Valtio voisi lähes pakkolunastaa metsiä
Valtio omistaa Suomen metsistä vain noin 26 prosenttia, metsäteollisuus, yhteisöt ja kunnat noin 14 prosenttia ja loput 60 prosenttia ovat yksityistä omaisuutta. Uusi luonnonsuojelulaki mahdollistaisi Ely-keskukselle oikeuden perustaa luonnonsuojelualueen yksityisten maille ilman nykyisin vaadittavaa maanomistajan suostumusta, mikäli alue sisältyy hallituksen hyväksymään luonnonsuojeluohjelmaan tai se sijaitsee Natura 2000 -verkoston alueella.
– Käytännössä valtio voisi siis lähestulkoon pakkolunastaa yksityisiä metsiä luonnonsuojeluun, jolloin niiden muuta käyttöä ja metsänhoidollisia toimia rajoitetaan merkittävästi. EU:ssa on väläytelty jopa metsästys- ja kalastuskieltoa suojelualueilla, Simula muistuttaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- retkeily metsät luonnonsuojelualueet pakkosuojelu luonnonsuojelulaki metsänomistajat Ely-keskukset metsänhoito luonnonsuojelu Ympäristöministeriö Jenna Simula Kalastus vihreät Metsästys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hakkarainen EU:n biodiversiteettistrategiasta: Jäsenmaiden suvereniteetista metsäpolitiikassa ei tule luopua

PS:n Helsingin valtuustoryhmä kritisoi Malmin lentokentän rakennushankkeita: “Vihreille luonto- ja ympäristöarvot ovat pelkkää puhetta”

Pitäisikö valkoposkihanhi poistaa luonnonsuojelulain piiristä? – Viro ja Ruotsi ampuvat riistalajiksi määriteltyä lintua EU:n luvalla

Halla-aho: EU pyrkii Suomen metsillä kompensoimaan Itä-Euroopan maiden tekemättä jätettyjä ilmasto- ja päästövähennystoimia

Junnila vaatii silakan rysäkalastajien toimijakohtaisen kiintiöjärjestelmän säilyttämistä: Hallituksen esitys asettaisi rysäkalastajat epätasa-arvoiseen asemaan troolikalastajiin verrattuna

Mäenpää: Pitäisikö meillä olla teollisuudensuojelulaki?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.