

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Kompastuuko Guggenheim taas avoimuuden puutteeseen?
NÄKÖKULMA | Guggenheimin varajohtaja Ari Wiseman on tyylikäs ja sujuvasanainen herra. Hän on nopea kiistämään olevansa myymässä Helsingille mitään, vaikka juuri sitä hän on tekemässä, myymässä. Omasta mielestään hän ehdottaa kumppanuutta, mutta hänen edustamansa taho ei sijoita rahojaan. Maksajan osa on varattu helsinkiläiselle veronmaksajalle.
“Guggenheimin oman selityksen mukaan ensimmäinen ehdotus kaatui juuri avoimuuden ja dialogin puutteeseen. Nyt näyttää siltä, että toinen kierros on kompastumassa täsmälleen samaan ongelmaan.”
Perussuomalaisen toimitus kävi haastattelemassa Ari Wisemania. Puolen tunnin keskustelun tuloksena ei ollut yhteisymmärrystä edes siitä, vastasiko hän kysymyksiin vai antoiko yleisiä lausuntoja työnantajansa puolesta.
Avoinna olevista kysymyksistä suurimmat liittyvät rahaan. Laskelmat museon taloudellisesta vaikutuksesta tulevat kuin mustasta laatikosta. Ne tehnyt Boston Consulting Group on toki hyvämaineinen yritys, mutta kun kyse on vähintään 130 miljoonan investoinnista – sekä vuosittaiset kulut päälle – olisi silti syytä avata laskelmat ja kertoa avoimesti, mistä numerot tulevat. Tätä Guggenheim ei tee. Helsinkiläisten pitäisi tyytyä uskomaan.
Guggenheimin oman selityksen mukaan ensimmäinen ehdotus kaatui juuri avoimuuden ja dialogin puutteeseen. Nyt näyttää siltä, että toinen kierros on kompastumassa täsmälleen samaan ongelmaan. Jokainen voi itse arvioida, uskooko Wisemanin mukaan konservatiiviseen arvioon 550 000 vuosittaisesta kävijästä museossa.
Jokaisen on pakkokin arvioida asia itse, sillä Guggenheimin tilaamista laskelmista ei juuri muuta näytetä kuin lopputulos.
On hyvin vaikea uskoa, että Suomen tämänhetkisessä taloustilanteessa Espoo ja Vantaa tahtoisivat rahoittaa amerikkalaista megamuseota Helsingille. Valtiokaan ei ole osoittanut mitään halua avata kukkaroaan. Jos museo tulee, sen maksaa Helsinki ja Helsinki yksin.
Yhteen kysymykseen Ari Wiseman sentään vastasi suoraan. Hänen mukaansa prosessiin on tulossa uutta ulkomaista lahjoitusrahaa, joten kysymys ei ole pelkästä nollasummapelistä suomalaisella kulttuurikentällä. Kirjataan tämä lupaus ylös ja jäädään odottamaan konkretiaa.
JIRI SALIN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset eivät hyväksy uutta Guggenheim-esitystä – Raatikainen: “Jos kyseessä olisi hyvä bisnes, luulisi sille löytyvän paljon enemmän yksityisiä rahoittajia”

Helsingin PS-Nuoret: Ehdoton ei Guggenheimille – “Elitististä haihattelua – näpit irti kaupunkilaisten kukkarolta!” –

Halla-aho: Vihulainen torjuttu vain vähäksi aikaa – “Guggenheim palaa kiusaamaan Helsinkiä, koska muitakaan hyväuskoisia ei löydy”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.