

LEHTIKUVA
Seppänen ja Strandman: Suomen on päivitettävä oma arktisen alueen strategiansa
Perussuomalaiset kansanedustajat Sara Seppänen ja Jaana Strandman tutustuivat Arktisen parlamentaarikkokonferenssin valtuuskunnan jäseninä Lapin yliopiston Arktiseen keskukseen Rovaniemellä. Kansanedustajien mukaan Suomen tulee päivittää arktisen alueen strategiansa, joka on vuodelta 2021 ennen Ukrainan sotaa.
Lapin yliopiston tutkijat kertoivat Rovaniemellä puhtaasta siirtymästä pohjoisella alueella ja ympäristösaasteiden hallinnasta arktisilla merialueilla. Matkaan kuului myös vierailu tiedekeskuksen näyttelyyn Vastakohtien Arktis.
Sodankylässä tutustumiskohteena oli Ilmatieteen laitoksen Avaruus- ja kaukokartoituskeskuksen sekä Arktisen avaruuskeskuksen toiminta. Hiilenkierron satelliittiseuranta ja eri asiantuntijoiden esitelmät toivat uusia näkökulmia. Rovaniemen lentoasemalla tutustuttiin Ilmatieteen laitoksen lento- ja sotilassääpalveluun.
– Suomi on pieni, mutta hyvin erikoinen maa eri alueiltaan. On vaikea ymmärtää pohjoisen arktisen alueen arjen elämää, ellei siihen perehdy huolella. Poronhoito, lohi, matkailu ja lappilaisuus ovat maamme pohjoisosan ainutlaatuisia asioita, joiden tuntemus auttaa ymmärtämään kokonaiskuvaa maamme eri olosuhteista. Suomea tulee kehittää eri alueiden omista lähtökohdista ja vahvuuksista käsin, sanoo Jaana Strandman.
Arktisen alueen asiat liian kapeilla harteilla
Hallitus on vahvistanut resursseja avaruusosaamiseen ja kansainväliseen yhteistyöhön avaruustutkimuksen saralla. Suomen arktinen strategia on vuodelta 2021 ennen Ukrainan sotaa. Uudessa maailmantilanteessa ja ottaen huomioon edellisten hallitusten tulkinnat tutkimuksista muun muassa hiilinielujen suhteen on strategiaa tarkasteltava uudelleen. Tämä tarkoittaa maamme kriittisten rakenteiden ja kohteiden kokonaisvaltaista huomioimista.
Jokaisen kansanedustajan tulisi perehtyä maamme keskeisimpään kriittiseen infrastruktuuriin.
– Arktiseen alueeseen kohdistuu ennennäkemätön kiinnostus. Suomen on päivitettävä oma arktisen alueen strategiansa. Lapin yliopiston arktinen keskus tuottaa tietoa arktisen alueen olosuhteista ja elämästä. Tälle tutkitulle tiedolle tulee olla valtion hallinnossa vastaanottaja. Nyt arktisten alueen asiat ovat aivan liian kapeilla harteilla ulkoministeriössä, Sara Seppänen kertoo.

Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- avaruustutkimus avaruusosaaminen Lapin yliopisto arktisen alueen strategia puhdas siirtymä Sara Seppänen Jaana Strandman kriittinen infrastruktuuri Ukrainan sota Hiilinielut Arktinen alue
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ministeri Ranne tutustuu Nordic Response 24 –puolustusharjoitukseen Lapissa – tarkastelussa erityisesti infran toimivuus ja kestävyys poikkeusoloissa

Naton parlamentaarinen yleiskokous Suomeen 2027 – perussuomalaisten Immonen: Täysjäsenyyttä ei toteuteta kirjekurssilla

Mäenpää tukee avaruustilannekeskuksen perustamista – yhä suurempi osa huoltovarmuuden kannalta merkittävistä palveluista tuotetaan satelliittien kautta tai avulla
Torstaina eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin avaruustilannekeskuksen perustamiseen tähtääviä lainsäädäntömuutoksia. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää korosti puheenvuorossaan antavansa täyden tukensa hankkeelle.

Venäjä varustaa yskivää sotakonettaan länsimaisella tekniikalla arktisessa hämärässä – apuja saatu mahdollisesti myös Suomesta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.