

Espoon Vihreiden riveissä kuntavaalikampanjaa 2017 käynyt Pekka Hätönen toimii Päivi Räsäseen (kd.) ja Juha Mäenpäähän kohdistuvien tutkintojen tutkinnanjohtajana. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa aiemmin työskennellyt Hätönen kertoo, ettei hän enää kuulu vihreisiin. / Kuvakaappaus, Espoon Vihreiden vaalimainos
Sensuuri kiihtyy, Ville Tavio nostaa esiin hätkähdyttävän luvun: “3,6 % opposition kansanedustajista poliisitutkinnassa”
Suomessa on totuttu moittimaan ankarinkin sanoin Venäjän karua toimintaa opposition kansanedustajia kohtaan. Mutta onko meillä todella aihetta henkseleiden paukutteluun? Suomessa on meneillään kehitys, jossa poliittista valtaa käyttävät yrittävät tehdä poliittisten teemojensa vastustamisesta laitonta. Kristillisten Päivi Räsäsen pää on pölkyllä perinteisen perhekäsityksen puolustamisesta ja Raamatun siteeraamisesta, Juha Mäenpää (ps.) vitsin kertomisesta ja Sebastian Tynkkystä Eurooppaa riivanneiden terroristi-iskujen tekijöiden muslimitaustan julkituonnista. Perussuomalaisten juristikansanedustaja Ville Tavio moittii blogissaan kiihtyvää sensurointikehitystä.
Ville Tavio kirjoittaa:
“Suomi on vaarallisella sensuurin tiellä. Tätä kirjoittaessani neljä kansanedustajaa on poliisin esitutkinnassa liittyen heidän tapaansa kertoa poliittisia näkemyksiään. Peräti 3,6 % opposition kansanedustajista on sanalliseen ilmaisuun liittyvässä poliisitutkinnassa.
Sananvapauden rajoittamisessa on menty Suomessa niin pitkälle, että Päivi Räsäsestä (kd.) käynnistettiin esitutkinta, kun hän kertoi näkemyksenään, että homoseksuaalisuus on Raamatun oppien vastaista.
Vaikka tutkinnassa olevista teoista ei ole vielä nostettu syytteitä – eikä toivottavasti nostetakaan – on tilanne erittäin huolestuttava. Pelkkä pelko poliisin hampaisiin joutumisesta alkaa rajoittaa väkisinkin tavallisten ihmisten kirjoittelua. Seurauksena on itsesensuurin ilmapiiri.
Sananvapauteen liittyy toki perusteltuja rikoslaillisia rajoituksia, kuten kielto yllyttää rikokseen, kielto uhata toista väkivallalla tai kielto loukata toisen kunniaa julkisin solvauksin. Näillä kaikilla rikoksilla on selkeä kohde eli uhri, jolle aiheutetaan vaaraa ja haittaa. Voimassa oleva kielto kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sen sijaan on abstrakti kriminalisointi. Se on lakipykälä, jonka alaisuuteen voidaan – niin haluttaessa – yhdistää lähes mikä tahansa asiattomaksi katsottava poliittinen väite.
Asiaton kirjoittelu ei ole tietenkään kenellekään suotavaa, mutta se ei tarkoita, että kirjoittelun tulisi olla laitonta.
Loukkaantuminen on osa poliittista debattia. Oikeus loukata ja tulla loukatuksi on välttämätöntä demokratian ja kehityksen kannalta. Se, että ihminen kuulee ympärillään itselleen epämieluisia mielipiteitä, on pieni hinta sananvapaudesta. Erilaisiin näkemyksiin tutustuminen vain kehittää ihmistä, koska se haastaa ajattelemaan asioita eri näkökulmista kuin mihin on itse tottunut.
Jos asiattomaksi määriteltävästä poliittisesta kirjoittelusta tulee laitonta, kuka asiattomuuden rajat lopulta määrittelee? Mediakenttää hallitsevat tai poliittista valtaa pitävät voivat silloin aina pyrkiä leimaamaan vastapuolen ideologian levittämisen asiattomaksi ja laittomaksi. Silloin demokratia katoaa ja alkaa diktatuurin aika.”
Tavion kirjoitus on julkaistu tänään ilmestyneessä Turkulainen-kaupunkilehdessä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Immonen: Sananvapautta uhataan monelta suunnalta

Ronkainen: Onko poliisi poliittisessa ohjauksessa?

Antikainen: Poliisin asetettava seksuaalirikosten tutkinta vihapuhejahdin edelle

Meri: Oikeuskanslerin otettava kantaa Hätösen esteellisyyteen

Tynkkysen oikeudenkäynti tänään Oulun käräjäoikeudessa – oliko terrorismikuvan julkaisu sallittua vai ei?

Nettikirjoittelu vei työttömyyspäivärahan katkolle – Kela bannaa julmemmin kuin Facebook

Valtakunnansyyttäjä pyytää eduskunnan suostumusta asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää syytteeseen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää