

Antti Aimo-Koivisto. Arkistokuvaa.
Seitsemän suurta liikennehanketta käynnistyy
Hallitus teki kehysriihessä päätöksiä seitsemästä suuresta liikennehankkeista. Osa hankkeista aloitetaan heti. Hankkeista kertoi liikenneministeri Anne Berner (kesk.).
Suuria liikennehankkeita on kaikkiaan seitsemän. Ne rahoitettiin osittain tinkimällä perustienpidosta kolmena vuonna: ensin 25, sitten 35 ja 35 miljoonaa euroa, yhteensä 95 miljoonaa euroa.
Mutta rakennettavat hankkeet ovat sitäkin tärkeämpiä ja niihin sijoitettavat summat suurempia. Ne myös mahdollistavat muita hankkeita paljon enemmän varsinkin Helsingissä ja Tampereella.
Oulu-Kemi ja Mikkeli-Juva
Kaksi valtatiehanketta: Oulu-Kemi ja Mikkeli-Juva poistavat ruuhkia ja vähentävät vaaratilanteita sekä avaavat mahdollisuuksia niin raskaan kuin kevyen ja julkisenkin liikenteen kehittämiselle. Nelostien hanke voidaan aloittaa heti ja Juvan hanke myös, kun kehyskuntien kanssa on neuvoteltu pikaisesti maiden käytöstä, minkä parantamista hanke mahdollistaa.
Lahden ohitustie on ollut seudun kuntien kärkihanke jo pitkään ja sitä päästään toteuttamaan jo ensi vuonna. Se mahdollistaa liikenteen sujuvoittamisen ja maankäytön suuren parantamisen varsinkin Hollolan-Lahden suunnalla.
Helsingin ja Tampereen suuret raidehankkeet
Hallitus pitää kiinni myös jo aiemmin kuntien kanssa neuvotelluista MAL-hankkeista eli maankäytön ja liikenteen yhteishankkeista, joilla pyritään mahdollistamaan mm. asuntojen rakentamista kasvukeskuksiin.
Helsingin raidejokeri mahdollistaa asuntojen rakentamisen kymmenille tuhansille uusille asukkaille. Hankkeeseen myönnetään 84 miljoonaa euroa.
Tampereen raitiovaunu mahdollistaa asuntojen rakentamisen jopa 46 000 asukkaalle vuoteen 2040 mennessä. Valtio rahoittaa hanketta sovitusti 71 miljoonalla.
Imatralle päästään pian vauhdikkaasti
Luumäen-Imatran kaksoisraidetta ryhdytään rakentamaan alkuvuonna 2018, kun Oulun radan suurremontti valmistuu.
Imatran rata varmistaa ja parantaa seudun suurteollisuuden liikennettä ja nopeuttaa matkustajaliikennettä niin, että Imatralle asti pääsee yli 200 kilometriä tunnissa. Nyt pääsee noin nopeasti Luumäelle eli Vainikkalan radan risteykseen saakka. Sen jälkeen pitäisi uusia enää 70 kilometriä Imatran koillispuolelta, että yhtä lujaa päästäisiin Joensuuhun asti.
Lopuksi hallitus myöntää määrärahan Turun Tunnin juna –hankkeen selvitystä varten. Se on mahdollinen EU:n TEN-hanke, Berner kertoi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Soini: Olen tosi iloinen ja ylpeä varsinkin sote-ratkaisusta – “kaikkein pienituloisimmat huomioidaan tässä myös”

Kansanedustaja tyytyväinen Lahden kehätien rahoituspäätökseen – “ei saatu aikaiseksi SDP:n tai vasemmistoliiton aikana”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää