LEHTIKUVA
Sebastian Tynkkynen maahanmuuton keskeisestä ongelmasta: Jos tullaan pyytämään apua, niin sitten lyödään auttavaa kättä
MTV marssitti Kuumat nimet -vaalikeskustelussaan lauteille tentattavaksi nykyisiä ja tulevia meppejä sekä mahdollisen tulevan komissaarinkin. Aiheet sekä luutuneet asenteet olivat tuttuja ja niillä mentiin. Mutta nyt oli kyseessä tosi ja paikka Brysselin koneessa.
Puoluejohtajien (osittainen) vaihtuminen muuten politiikan sakeissa liemissä keitettyihin korkean profiilin ehdokkaisiin toi uutta väriä debattiin. Nyt olivat vastakkain he, jotka tosissaan taistelevat paikasta Brysselin auringossa.
Tulijat yliedustettuina seksuaalirikoksissa
Keskustelu polkaistiin käyntiin vaalien polttavimmalla teemalla eli maahanmuutolla. Aluksi osallistujilta tiedusteltiin sitä, mikseivät miljoonat Venäjän hyökkäyssotaa pakenevat herätä samanlaista kriisikuohua kuin vaikkapa Pohjois-Afrikasta tai Lähi-idästä Eurooppaan pyrkivät ja jo saapuneet.
– Jos katsomme ukrainalaisia, miten he toimivat täällä yhteiskunnassa, niin erittäin mallikkaasti. Ei ole ollut ongelmia, analysoi Sebastian Tynkkynen.
– Jos katsomme Pohjois-Afrikasta tai Lähi-idästä tulleita ihmisiä: seksuaalirikoksissa aivan järkyttävät yliedustukset.
Tynkkynen mainitsi lisäksi terroristi-iskut ja muut, ”jotka on islamismin myötä tulleet Eurooppaan ja jotka on myös Suomessa koettu”. Taustalta kuului poliitikkokumppaneiden ylimielistä naureskelua, mutta Tynkkynen säilytti malttinsa mallikkaasti:
– Jos tullaan pyytämään apua, niin sitten lyödään auttavaa kättä. Ei ole ihme, minkä takia kansa on saanut jo tarpeekseen, Tynkkynen summasi.
Eurooppaan on kova tunku
– Jos yllytetään ihmisiä epäilemään, että jostain päin maailmaa tulevat ihmiset lähtökohtaisesti olisivat väärin motiivein liikkeellä, niin sekin on sellaista, joka voi lietsoa väkivaltaan, koki vihreiden Ville Niinistö.
– Ja meillä äärioikeistolainen terrorismi on itse asiassa hyvin vakava uhka ja sen Sebastian Tynkkynen sivuutti täysin.
Kokoomuksen Henna Virkkusen mukaan Euroopassa on noudatettava paikallisia lakeja ja jokaisella valtiolla on oikeus valvoa, keitä maahan on tulossa. On yhdistettävä ”turvallisuus ja samalla myös ihmisoikeudet”, sillä aidosti avun tarpeessa olevaa on autettava.
– Eurooppaan pyrkii paljon ihmisiä turvapaikanhakijana, jotka eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan, vahvaksi komissaariehdokkaaksi leimattu Virkkunen mainitsi.
Pelottelua äärioikeiston noususta
Mainostauon jälkeen nostettiin toinen kissa pöydälle. Maahanmuuton lisäksi eurovaalien keskeisin teema on mörkö. Mörköooppera edustaa pimeyden voimia ja tarkoittaa tässä yhteydessä ääri- tai nykyisen laitaoikeiston mahdollista nousua ja jopa ”vallankumousta” europarlamentissa.
– Tällaisia puheenvuoroja mitä täällä tänäänkin on kuultu, tulee Euroopassa lisää. Ihmisvastuu kielletään ja ulkoistetaan omat vastuumme ja lopuksi päädytään siihen, että Ukraina tuki lopetetaan, maalaili sosialidemokraattien Eero Heinäluoma.
– Pidän tätä liiallisena pelotteluna, että äärioikeisto olisi jollain tavalla nousemassa valtaan, koska näistä puolueista, jotka nyt ovat täällä ja edustettuna Europan parlamentissa, kukaan ei tee yhteistyötä äärioikeistopuolueen kanssa, muistutti Virkkunen.
Vankkumaton tuki Ukrainalle
Tuki Ukrainan urhealle taistelulle Venäjän aggressiota vastaan on olennainen demokraattisen ja kansanvaltaisen Euroopan tulevaisuudelle. Erityisen oleellinen se on ennustamattoman diktatuurin rajanaapureille. Ehdokkailta kysyttiinkin, pitäisikö täällä olla valmis lähettämään sotilaita Ukrainaan.
– Totta kai pitää olla valmis tähän, jos tarve sitä vaatii. Nyt on kohtalonkysymys, voittaako Venäjän tämän sodan, Tynkkynen painotti.
– Tässä hetkessä se kriittinen kysymys on, miten me suhtaudumme tähän Ukrainan tukemiseen oikeasti.
Tynkkynen otti esille muun muassa varojen kohdentamisen uudelleen EU:n sisällä Ukrainan auttamiseksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- varojen kohdentaminen EU:n sisällä mörköooppera Kuumat nimet laitaoikeisto apu Ukrainalle Eurovaalit 2024 Venäjän hyökkäyssota Pohjois-Afrikka Lähi-itä Euroopan unioni Henna Virkkunen Euroopan parlamentti Bryssel Eero Heinäluoma Ville Niinistö Komissaari Euroopan komissio Siirtolaisuus Turvapaikanhakijat Sebastian Tynkkynen Ihmisoikeudet Terrorismi EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Sisäministeri Mari Rantanen: EU:ssa on otettava uusi, jämäkkä ote maahanmuuttoon – ”Tarvitaan realismia ja uskallusta haastaa se todellisuus mitä näemme”
Riikka Purra miljoonista EU:n alueelle haluavista maahanmuuttajista: Euroopan velvollisuus ei ole tarjota parempaa elämää kaikille
Kokoomuksen Aura Salla vetoaa kiihkeästi rajojen avaamisen puolesta: “Ihmisten pitää päästä tänne turvaan” – Tynkkynen oudoksuu: “Ajaa Sirpa Pietikäisestä ohi”
Eurovaaliehdokas Ruohonen-Lerner pitää ECR-ryhmän leimaamista laitaoikeistoksi vasemmiston vaalipropagandana: “Vasemmistoliberaalit yrittävät luoda vastakkainasettelua ja leimata meidät valheilla”
Puolalainen sotilas kuoli laitonta rajanylitystä yrittäneen puukottamana – ulkoministeri: “kyse on Venäjän johtamasta hybridioperaatiosta”
Eurovaaliehdokas Lauri Laitinen: “Tappaako hädänalainen päästäkseen Eurooppaan?”
Riikka Purra Ylen Suuren vaalikeskustelun kakofonian keskeltä: Meidän vastustajamme haluavat puhua vain Ruanda-mallista – tätä tekee myös media itse
Eurovaaliehdokas Vilhelm Junnila: Laitaoikeistoksi leimaaminen on sosialistien valtapeliä – ”Halutaan luoda uhkatilaa ennen vaaleja”
Sisäministeri Rantanen: Hybridihyökkäyksiin vastaaminen on koko Euroopan asia – ”EU:n täytyy pystyä takaamaan oma turvallisuutensa kaikissa tilanteissa”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.