Euroopan unionin uusi komissio on perussuomalaisten europarlamentaarikko Sebastian Tynkkysen mukaan toki parempi kuin edellinen. Konservatiivipuolueilla ei tosin ole vieläkään riittävän suurta edustusta. Mutta keskustaoikeistolainen EPP-ryhmä joutuu ottamaan lusikan kauniiseen käteen, koska poliittinen paine niitä kohtaan kasvaa itse kunkin kotimaassa.
– Ne ajat ohi, jolloin sanottiin kovaa ja korkealta mutta toimittiin kuin vasemmisto, kuittaa Tynkkynen The European Conservative -julkaisun haastattelussa.
– Olen varma, että Teresa Riberan (Espanjan sosialistinen työväenpuolue, toim. huom.) kaltaiset komissaarit tulevat olemaan katastrofi, mutta he kohtaavat kovaa vastarintaa seuraavien viiden vuoden aikana, Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmää (ECR) edustava Tynkkysen sanoo.
Suomi esimerkkinä Euroopalle
Euroopan unionin toimia määrittävät voimakkaasti hyökkäyssotaa käyvän Venäjän aggressiiviset toimet. Hybridisodankäynnin vaikeuttamiseksi ja välineellistetyn maahantulon estämiseksi Suomessa eduskunta hyväksyi rajalain vihervasemmiston vastustuksesta huolimatta.
– Kyseessä on Euroopan tiukin rajalaki ja toivon, että siitä tulee esimerkki muille Euroopan maille, jotka ovat samojen tosiasioiden edessä. Puolassa on jo julkisesti todettu, että he harkitsevat Suomen mallin omaksumista.
Välineellistetyn maahantulon käyttäminen Suomen painostamiseksi avasi Tynkkysen mukaan monien suomalaisten silmät. Venäjä käytti turvapaikanhakijoita aseena ja kansalaiset alkoivat pohtia laajemminkin turvapaikanhakijoiden tarkoitusperiä.
Ydinsodan pelko lännen jarruna
Ainoa syy, mikä estää unionia ja Natoa puuttumasta voimakkaammin sotaan Ukrainassa on ydinsodan pelko. Vladimir Putinille uhkaukset ja bluffi ovat osa sodankäynnin välineitä.
– Espanjassa ja muissakin länsimaissa kansalaiset saattavat pelätä Putinin uhkauksia, ymmärrän sen. He eivät ole tottuneet elämään vaarallisen naapurin kanssa. Venäjä on uhkaillut meitä monin tavoin vuosikymmeniä, joten ymmärrämme Putinin bluffaavan ja yrittävän saada jotakin haluamaansa ilmaiseksi.
– Hänen tarkoituksenaan on pysäyttää tuki Ukrainalle ja estää muita puuttumasta imperialistisen suurvalta-projektinsa etenemiseen.
Oma tupa oma lupa
Suuri muutos saattaa olla aivan oven takana, kun Donald Trump astuu jälleen virkaansa Yhdysvaltain presidenttinä. Jo Trumpin edellisellä kaudella saatiin aavistus uudesta todellisuudesta. Vahva Eurooppa oli siinä todellisuudessa “kuningas ilman vaatteita”.
– Hänen toisella kaudellaan Eurooppa jo tietää, ettei se voi enää tehdä omaan turvallisuutensa liittyviä arviointivirheitä, vaan sen on toimittava itse. Tämä on Trumpin toisen kauden suurin vaikutus Eurooppaan, Tynkkynen toteaa.
– Nyt on aika kasvattaa puolustusbudjetteja sekä panostaa teollisuustuotantoon, jotta voimme kehittää omia valmiuksiamme, emmekä ole riippuvaisia muista.