YLE
Viikon 6/2014 luetuin
SDP:n ykköstykillä ei hajuakaan valtion velan määrästä
Eilisessä A-talkin Velkatalkoot-ohjelmassa keskusteltiin Suomen valtion velkakierteen katkaisemisesta. Studioon oli kutsuttu Kimmo Sasi (kok.) sekä professorit Sixten Korkman ja Heikki Niskakangas Aalto-yliopistosta sekä suuren valiokunnan puheenjohtaja, SDP:n ykkösketjuun kuuluva Miapetra Kumpula-Natri.
Ohjelmaa juontanut Susanne Päivärinta aloitti ohjelman harmittelemalla, että hallituksen lupaus velkakierteen katkaisemisesta tämän hallituskauden aikana on petetty. Seuraavaksi hän käynnisteli ohjelmaa tenttaamalla studiovierailta valtiovelan suuruusluokkaa. Käytiin seuraava keskustelu:
Päivärinta: Miapetra Kumpula-Natri, SDP:n kansanedustaja, ja hääräät myös siellä talousvaliokunnassa, paljonko Suomen valtiolla on velkaa?
Miapetra Kumpula-Natri: Valtion velan kasvu on se, josta ollaan huolissaan, ja kyllä se vuosittainen velanottomäärä on se meille paha rasti ja sen kääntämisestä laskuun pitäisi olla.. että Se on ollut pettymys tällä kaudella ollaan jouduttu vuosittain ottamaan se velkamäärä lisää jopa kymmenen miljardia vuodessa ja ..
Päivärinta: mutta paljonko meillä on sitä velkaa, kun olen ymmärtänyt, ette ole niin kamalan huolissasi ollut, niin paljonko sitä velkaa siis on?
Kumpula-Natri: Nyt en uskalla sanoa oikein tarkkaa määrää. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja.. <osoittaa Sasia>.
Päivärinta: Ei voi olla totta. Ei voi olla totta. Et tiedä, paljonko Suomen valtiolla on velkaa.
Kumpula-Natri: Nyt en uskalla sanoa ääneen, etten sano väärää lukua. Huono alku.
Päivärinta: Mä olin ihan varma, että sä olisit tiennyt. Noh, otetaan mukaan Kimmo Sasi, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja. Kerta yritetään ratkaista velkaongelmaa, niin oletan, että te tiedätte, paljonko Suomella on velkaa.
Kimmo Sasi: Se on noin 97 miljardia ja tänä vuonna se 100 miljardia menee rikki. Eli valtionvelka on noin puolet meidän bruttokansantuotteesta. Ja se on tietysti eurooppalaisessa katsannossa ihan kohtuullinen luku mutta niin kuin Miapetra sanoi, kasvu on aivan liian kova ja se on meidän ongelma.
Päivärinta: Otetaan tähän screenille tämmöinen reaaliaikainen velkalaskuri <laskuri kertoo Suomen valtion velaksi 92 352 179 413,45 euroa>. Tämä on Ylen toimittajan Mika Mäkeläisen tekemä ja se tikittää kuulkaa siellä koko ajan. Ja tässä näette meidän velan tällä hetkellä. Miapetrakin voi katsoa. Ja tässä on myös henkilökohtainen osuus. Se on jo seitsemäntoistatuhatta per lärvi. Kun suomalainen lapsi syntyy, niin saa äitiyspakkauksen ja tuon velan sitten.
Eikö virheistä opita?
A-talk-esiintymiset ovat aiemminkin olleet Kumpula-Natrille vaikeita. Syyskuussa 2012 nähdyssä jaksossa Kumpula-Natri oli kutsuttu setvimään eurokriisin ongelmia, mutta tuolloinkaan hänellä ei ollut ongelman keskeisten taloudellisten tunnuslukujen suuruusluokasta tietoa. Kompastelu herätti tuolloinkin katsojissa kummastusta.
Erehtyminen on inhimillistä ja virheistä opitaan, mutta Kumpula-Natrin eilisen esiintymisen jälkeen herää väkisinkin kysymys, kuinka uskottava ongelmien ratkaisija SDP on, jos edes sen ykkösketju ei edelleenkään ole selvillä ongelmien suuruusluokasta.
Yksi tunti, yksi miljoona lisävelkaa
A-talkin keskustelu kesti alun sekoilun jälkeen vielä 50 minuuttia. Ohjelman loputtua Suomen valtion velka oli noussut 738 000 eurolla. Tunnin pituisen ohjelman ”hinnaksi” olisi tullut pyöreä miljoona.
Katso Video Yle Areenasta:
(Aloita kohdasta 0:50. Ohjelman pituus yhteensä 55 min 27 sek. )
Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää