PS ARKISTO
SDP:n mukaan maahanmuutto olisi vastaus Helsingin huoltosuhdeongelmaan, perussuomalaisten Halla-aholle väite ei mene läpi: ”Ongelmaa ei ratkaista väestöllä, joka elää tulonsiirtojen varassa”
Helsingin Sanomien pormestaritentissä tänään kokoomuksen Juhana Vartiainen, vihreiden Anni Sinnemäki, SDP:n Nasima Razmyar, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho keskustelivat Helsingin kasvusta. Kokoomus, demarit ja vihreät haluavat Helsinkiin aina vain lisää väkeä, perussuomalaisten mielestä kasvu ei kuitenkaan voi tapahtua hinnalla millä hyvänsä.
Vuosisadan puoliväliin mennessä Helsingissä saattaa asua jopa 860 000 ihmistä, eli yli 200 000 enemmän kuin nyt. Kokoomuksen Juhana Vartiaisen mukaan suuren asukasmäärän kasvun tavoitteleminen ja maahanmuuttajien houkutteleminen on ”erinomainen juttu”, koska työikäinen väestö vähenee.
– On valtavasti ihmisiä, jotka Helsinkiin haluavat muuttaa. Poliitikkojen tehtävä on mahdollistaa tämä, Vartiainen sanoi ja väitti myös, että tuottavuus kasvaa samalla, mitä enemmän ihmisiä asuu lähempänä toisiaan.
Vihreiden Anni Sinnemäen mielestä Helsingin väestömäärän kasvua on syytä ajatella niiden ihmisten kannalta, jotka puhuvat jotain muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia.
– Ihmisten valintoja ei voi luoda. Voimme vain auttaa ihmisiä löytämään koti, Sinnemäki esitti.
Turvattomuus ja segregoituminen jo vauhdissa
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho oli eri linjoilla kuin muut pormestariehdokkaat. Halla-aho toppuutteli toisten pormestarikandidaattien visioita, sillä Halla-aho joutui muistuttamaan, että Helsingin kasvu ei tällä hetkellä ole kestävällä tasolla.
– Muuttoliikettä ei voi ajatella yksinomaan määrällisenä vaan myös laadullisena kysymyksenä – paitsi kunnan talouden kannalta myös monien muuttoliikkeeseen liittyvien lieveilmiöiden kannalta.
Halla-aho huomautti, että Helsingin muuttovoitto perustuu tällä hetkellä yksinomaan vieraskielisen väestön kasvuun.
– Meillä on tällä hetkellä käynnissä ihan samat negatiiviset kehityskulut, kuten asuinalueiden ja koulujen segregoituminen ja turvattomuuden lisääntyminen, mikä on nähty muissakin Länsi-Euroopan maissa.
Halla-aho erikseen kiisti Sinnemäen näkemyksen siitä, että kaupungin kasvu olisi ilmiö, joka vain tapahtuu ja johon ei mitenkään voida poliittisesti vaikuttaa.
– Tänne muuttaa paljon vieraskielistö väestöä, joka ei itse maksa asumisestaan. Kaupunki voi tässä tehdä aktiivisestikin politiikkaa, esimerkiksi priorisoimalla väestöryhmiä.
SDP:n mukaa maahanmuuttajien saapuminen on etu
Myös demarien Nasima Razmyarin mukaan Helsingin kasvu on yksinomaan myönteinen asia.
– Kun Suomeen tulee maahanmuuttajia, sehän on vain meidän etumme, jos maahanmuuttajat asettuvat nimenomaan Helsinkiin.
Razmyarin mukaan nimenomaan maahanmuutto olisi ratkaisu huoltosuhdeongelmaan, mutta Halla-aho joutui taas toppuuttelemaan.
Halla-aho totesi, että vaikka kasvua itsessään ei pidä vastustaa, sitä ei myöskään pidä edistää saati hyväksyä hinnalla millä hyvänsä.
– Huoltosuhdeongelmia ei voida ratkaista siten, että lisätään sellaista työikäistä väestöä, joka pääasiassa elää tulonsiirtojen varassa. Ikävä kyllä tämänhetkinen muuttoliike, varsinkin EU-maiden ulkopuolelta on juuri tällaista, Halla-aho sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pormestaritentti kustannukset tulonsiirrot Muuttoliike Nasima Razmyar Juhana Vartiainen Anni Sinnemäki Sosiaaliturva perussuomalaiset talous Jussi Halla-aho Helsinki maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Helsingin pormestariksi pyrkivä Juhana Vartiainen ei usko maahanmuuton aiheuttavan ongelmia pääkaupungissa, tahtoo myös pormestarille tuhdin tilipussin – Halla-aho: ”Absurdia”
Pormestariehdokas Jussi Halla-aho: Helsinkiin syytä julistaa asumisen hintahätätila ja maahanmuuttohätätila – ”Vaikuttavat tavallisten ihmisten turvallisuuteen ja kunnan talouteen”
Halla-aho videopuheenvuorossaan: Helsingin muuttuminen globaaliksi sosiaalitoimistoksi on tapahtunut kokoomuksen johdolla
Asuntomarkkinat jakautumassa kahtia pääkaupunkiseudulla: Vieraskieliset valtaavat vanhat lähiöt – pako hyville alueille nostaa hintoja hyytävää vauhtia
Vihreiden mielestä Suomi liikkuu polkupyörällä – perussuomalaiset tyrmää hallituksen intoilun ruuhkamaksuista: ”Sakkovero pienituloiselle työssäkäyvälle”
Helsingin pormestariksi pyrkivä Arhinmäki haluaa työssäkäyvien kiusaksi ottaa käyttöön ruuhkamaksut – Halla-aho ei näe liikenteellisiä perusteita: ”Suomessa ei ole sellaisia ruuhkia”
Antikainen: Suomen otettava oppia Tanskasta turvapaikkajärjestelmän väärinkäytön kitkemiseksi
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.