LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
SDP ratkaisisi hoitajavajetta työperäisellä maahanmuutolla, PS puuttuisi hoitoalan ongelmiin ja keventäisi työn kuormittavuutta – Purra: ”Filippiiniläiset eivät auta”
Suomen Yrittäjien puoluepuheenjohtajatentissä perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra nosti esille resurssien merkityksen hoitajavajeen taustalla. Purra muistutti, että kyse ei aina ole edes palkkatasosta sinänsä vaan usein hoitotyön vaativuudesta ja kuormittavuudesta suhteessa palkkaan.
Hoitajapula tai hoitajavaje, miten ilmiöön haluaakin suhtautua ja sitä nimittää, on polttava ongelma Suomessa, etenkin korona-aikaan. Hoitajapula on viime aikoina muun muassa johtanut hoivakotien sulkemiseen ja siihen, ettei vanhuksia ole voitu ottaa vastaan hoivapaikkoihin, vaikka siellä olisi ollut tyhjiä paikkoja.
Hoitajia tarvitaan tällä vuosikymmenellä kymmeniä tuhansia lisää, sillä vanhusväestön osuus kasvaa ja myös työssä nyt olevia hoitajia jää eläkkeelle.
Hoitoalalta pakenee osaajia
Tänään pidetyssä puoluepuheenjohtajatentissä perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra nosti esille resurssien merkityksen ongelman taustalla. Purra muistutti, että kyse ei aina ole edes palkkatasosta sinänsä vaan lähinnä hoitotyön vaativuudesta ja kuormittavuudesta suhteessa palkkatasoon.
– Jos vakansseja on liian vähän ja yksi hoitaja joutuu tekemään liikaa, niin silloin hän kuormittuu ja alkaa katsella muita aloja. Tiedämme, että tälläkin hetkellä hoitoalalta pakenee osaavia ihmisiä pois.
Kaikki kohtaavat samat ongelmat
Purra sanoi, että koulutettujen hoitajien siirtyminen muille aloille on tällä hetkellä hoitoalan keskeinen ongelma.
– Mikäli meidän omat, koulutetut ihmiset pakenevat alalta, se on kansantaloudellisesti – mutta myös inhimillisesti – täysin älytöntä. Asiaa ei tietenkään korjata, ennen kuin suostutaan korjaamaan näitä tekijöitä, joihin viittasin.
Perussuomalaiset siis puuttuisi ensinnä hoitoalan ongelmiin ja keventäisi työn kuormittavuutta. Maahanmuutolla tilanne ei ratkea.
– Kokonaiskuvassa filippiiniläiset eivät tässä auta, koska alalla kaikki kohtaavat samat ongelmat riippumatta siitä, ovatko suomalaisia vai ulkomaalaistaustaisia, Purra sanoi.
SDP:n mukaan ”työperäisiä” tarvitaan lisää
SDP:n Matias Mäkysen mukaan hoitajavajeeseen puututtaisiin ensinnäkin koulutuksella ja sillä, että alalta lähteneitä houkuteltaisiin takaisin.
Demareiden ratkaisu olisi tuoda Suomeen kaukomailta hoitajia, jotka suostuvat työskentelemään nykyisissä työoloissa, nykyisillä työehdoilla ja palkkatasolla.
– Tarvitaan työperäistä maahanmuuttoa, Mäkynen sanoi.
Purra huomautti, että kansalliset ongelmat on ensin ratkaistava.
– Ulkomaalaiset hoitajat eivät ole mikään ratkaisu, koska he tietyn ajan jälkeen kohtaavat aivan samat ongelmat, viimeistään siinä vaiheessa kun ovat vakiinnuttaneet oleskelunsa Suomessa.
Soten digipalveluihin uutta tehokkuutta
Keskustan Markus Lohen mukaan sote-palvelujen tehokkuutta voidaan lisätä myös digitaalisilla palveluilla kuten digiklinikoilla, jotka Lohi näkee valtavana mahdollisuutena. Kokoomuksen Petteri Orpo suhtautui myönteisesti digiklinikkakäynteihin, joissa Orpo näkee ”valtavasti potentiaalia”.
Purra ei tyrmännyt digitaalisia uudistuksia, mutta kaipasi niihin lisää tehokkuutta. Purra myös muistutti, etteivät digipalvelut sovellu kaikille.
– Digitaaliset palvelut valitettavan usein tuovat lisää kustannuksia, erityisesti valtionhallinnossa innovaatioita ei ole pystytty hyödyntämään riittävästi. Potentiaalia kuitenkin on, ja käyttäminen tulevaisuudessa lienee välttämätöntä. Toivottavasti vain innovointi ja hyödyntäminen, erityisesti julkisella sektorilla olisi tehokkaampaa.
– Digipalveluita voidaan hyödyntää kasvavassa määrin, kunhan samaan aikaan pidämme huolen siitä, että ne ihmiset, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää näitä, saavat palveluja, joista on heille hyötyä, Purra painotti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- palkkataso Matias Mäkynen hoivakodit Markus Lohi työolot filippiiniläishoitajat hoitajapula resurssit digipalvelut sote-uudistus halpatyövoima Riikka Purra Petteri Orpo perussuomalaiset SDP vanhukset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Koponen: Työelämä huutaa muutosta – “Suomesta katoaa pian viimeisetkin ammattitaitoiset hoitajat”
Petteri Orpo intoili halpatyövoimasta: ”Tuhansia ja tuhansia työperäisesti maahan tulevia” – Purra ihmetteli kokoomuspomon ylenkatsetta suomalaisia hoitajia kohtaan
Perussuomalaiset Naiset: Hoitoalan palkat kuntoon – ”Kuka meitä pian enää hoitaa?”
Juvonen: Suomen on vahvistettava omia hoitajaresurssejaan – tarvitaan hoitajareservi
Juvonen Lintilälle: Sotehenkilöstö ei jaksa loputtomiin – myös koronataistelun etulinjassa paahtava soteala tarvitsee koronatukikierroksen
Perussuomalaiset vaatii, että lääkärien ja hoitajien on osattava suomea
Hoitajapulaa ei ratkaista hallituksen keinoilla – Purra: ”Meidän tulee korjata alan ongelmia eikä peitellä niitä EU:n ulkopuolisella maahanmuutolla”
Hoitoalalla on osattava kotimainen kielitaito – työperäinen maahanmuutto ei ole vastaus hoitajapulaan
Jopa 72 000 koulutettua sote-ammattilaista vaihtanut alaa heikon palkan ja huonojen työolojen vuoksi – hallituksen vastaus: Haetaan osaajat ulkomailta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää