
Jussi Halla-aho valittiin eduskunnan puhemieheksi
Eduskunta valitsi Jussi Halla-ahon puhemieheksi äänin 105.
KUVAKAAPPAUS/YLE
Puhemiehen vaalissa tänään eduskunnassa perussuomalaisten Jussi Halla-aho sai äänestyksessä 105 ääntä ja puhemiehen tehtävä jatkuu. Äänimäärä kasvoi viime vuodesta, mutta osa oppositiosta jatkaa protestointia. Halla-aho itse huomauttaa jakaneensa puheenvuoroja hallitus- ja oppositioryhmien välillä kyselytunneilla täysin samoilla periaatteilla kuin hänen edeltäjänsäkin.
Oppositioryhmistä ainakaan SDP:lle Jussi Halla-ahon meininki puhemiehenä ei täysin maistu. Demarien ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppuraisen mukaan Halla-aho on muuttanut liiaksi puhemiesinstituutiota, eikä Halla-ahon viestintä omilla somekanavillaan – jossa demarit näkevät puoluepolitikointia – sekään käy demareille.
– Sosiaalisessa mediassa puhemies toistuvasti käyttää populistista kieltä ja suojelee oman puolueensa kansanedustajia, Tuppurainen sanoi tänään Ylen A-studiossa.
Perussuomalaisten Jani Mäkelä ei Tuppuraisen näkemystä allekirjoita.
– Tällä kaudella hyökkäys puhemiesinstituutiota kohtaan on ollut jatkuvaa. Opposition tietyt puolueet ja toimijat arvostelevat jatkuvasti puhemiestä julkisuudessa. En oikein ymmärrä, mitä tarkoitusta se palvelee, miten se parantaa eduskunnan arvovaltaa tai yhteistyömahdollisuuksia talon sisällä – mielestäni se vain huonontaa niitä, Mäkelä sanoi
Tuppurainen viittasi myös kansanedustaja Krista Kiuruun kohdistuneeseen katuväkivaltaan.
– SDP:n ryhmässä on ollut pettymystä siihen, että puhemieheltä kesti luvattoman kauan tuomita kansanedustajana kohdistunut väkivallanteko, Tuppurainen sanoi, johon Mäkelä muistutti, että Halla-aho kyllä tuomitsi tapauksen tuoreeltaan, mutta ei lähtenyt ottamaan asiaan kantaa sellaisilla tiedoilla, joita ei tuoreeltaan ollut käytössä.
Myös eduskunnasta jo vetäytynyt ex-pääministeri ja puhemiehenäkin toiminut Matti Vanhanen hämmentää soppaa ja on moittinut Halla-ahon puheenvuorojen jakamisia eduskuntasalissa puolueellisiksi katkaisemalla ”opposition ryöpytystä” antamalla väliin puheenvuoroja hallitukselle.
Mäkelän mukaan Vanhanen puhuu ”muunneltua totuutta”, kuten eduskuntakielellä asia ilmaistaisiin.
– Näin ei ole tapahtunut, mikä voidaan tarkistaa tilastollisestikin. Sen sijaan Vanhanen itse puhemiehenä ollessaan järjesti esityksiä, missä eduskunnan kyselytunnista tuli hallituksen kyselytunti, eikä huomioinut oppositiopuolueiden kokojärjestystä, eli sitä, että perussuomalaiset olivat kokoomusta suurempia, jolloin kokoomus sai enemmän kysymysvuoroja, joten Vanhanen on itse väärä henkilö puhumaan asiasta.
Tiedotustilaisuudessa eduskunnassa aiemmin tänään Halla-aho itse totesi, että hänen toimintansa puhemiestehtävässä noudattelee pitkälti vakiintuneita toimintatapoja ja että hän on ottanut huomioon toiminnassaan myös eduskuntaryhmien voimasuhteet.
– On puhuttu puheajan jakamisesta salissa. Olen ollut sen suhteen hyvin tarkkana. Olen jakanut puheenvuoroja hallitus- ja oppositioryhmien välillä etenkin kyselytunneilla samoilla periaatteilla kuin edeltäjäni, mukaan lukien Matti Vanhanen.
– Tosin sillä erotuksella, että olen huomioinut ryhmän suhteellisen koon puheajassa. Olen esimerkiksi antanut suurimmalle oppositiopuolueelle enemmän vastausaikaa kuin pienemmille oppositiopuolueille. Vanhanen antoi edellisellä kaudella varsin johdonmukaisesti enemmän aikaa toiseksi suurimmalle oppositioryhmälle (kokoomus) ja vähemmän kaikkein suurimmalle, Halla-aho vastasi Vanhasen kritiikkiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Eduskunta valitsi Jussi Halla-ahon puhemieheksi äänin 105.
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho ottaa viestipalvelu X:ssä kantaa SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljusen suomenvenäläisten tilaisuudessa esittämiin ajatuksiin itärajan avaamisesta, tekeillä olevasta kiinteistökauppalainsäädännöstä sekä suomalaisen median asennoitumisesta Venäjään. Halla-ahon mielestä asiassa on Suomen kannalta oleellisempiakin aspekteja kuin valtamedian uutisoinnissa korostettu Kiljusen kritiikki iltapäivälehtiä kohtaan.
Puhemies Jussi Halla-aho naulasi keskiviikkona someen omat teesinsä syistä, jotka avittivat Donald Trumpin Yhdysvaltain 47. presidentiksi. Trump voitti vaalit siitä huolimatta, että liberaalit ja media nimittelivät Trumpia toistuvasti "pelleksi, huijariksi, fasistiksi, rikolliseksi, epäpäteväksi ja ties miksi”.
Mielenosoittajat töhrivät punaisella maalilla Eduskuntatalon pylväitä ja portaita keskiviikkoaamuna. Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho tuomitsee teon.
Samana päivänä kun maltilliset leikkaukset julkistettiin, Yle ilmoitti aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun.
Viikon suosituimmat
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.
Tiedotusvälineissä pohdittiin alkuvuodesta, miksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) susien kanta-arvioiden määrän mukaan niiden lukumäärä ei ole Suomessa juurikaan kasvanut viime vuosina. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen lähetti Lukelle 24.3. virallisen tietopyynnön, jossa hän pyysi selvennystä susien määräarvioiden perusteista ja DNA-näytteiden käytöstä kanta-arvioissa. Luke toimitti vastauksensa tämän artikkelin julkaisemisen jälkeen.
Julkisten terveyspalveluiden saatavuus huolestuttaa kansalaisia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvointialueella palveluita karsitaan SDP:n ja keskustan johdolla rajusti.
Ukraina neuvottelee jälleen Yhdysvaltain kanssa mineraalivarantojensa hyödyntämisestä. Samaan aikaan Venäjä kiihdyttää valtaamiensa alueiden liittämistä itseensä ja ryöstää Ukrainan luonnonrikkauksia täyttä päätä. Apuna häärii monikasvoinen Kiina.
Valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu ajattelua, jossa puolueet kilpailevat rahan tuhlaamisesta eivätkä sen ansaitsemisesta.
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää