SDP julkaisi vaihtoehtobudjettinsa tiistaina. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom tiivistää tylysti, mitä SDP:n vaihtoehto on syönyt ja mitä se tarjoaa: veronkiristyksiä suomalaisille ja lisää rahaa ulkomaille.
– SDP verottaisi suomalaisia yli kolmella sadalla miljoonalla eurolla enemmän kuin hallitus, mutta tavallista suomalaista ajatellen demareilla on suunnitteilla ikäviä toimia. Vaikkapa suomalainen autoilija: demareilla olisi tarjota heille jakeluvelvoitteen kiristäminen. Aiempi Sanna Marinin hallituksen päättämä linja, jossa olisi ollut jopa 30 sentin korotukset, niin demarit haluaa palauttaa sen, ja lisäksi demarit peruisi ensi vuonna voimaan tulevan ajoneuvoveron kevennyksen.
Demarit tahtoo kanavoida veronmaksajien rahaa ulkomaille ja maahanmuuttoon, Bergbom huomauttaa.
– Demareilla on kehitysapuun yli 50 miljoonan euron lisäys. Täällä heidän vaihtoehtobudjetissa on laittomasti maassa oleville parempia terveyspalveluita. Täällä on korkeampi vastaanottoraha pakolaisille. Täällä on pakolaiskiintiön korottamista. Niin, eli onhan tämä siis vaihtoehto (hallituksen budjetille). Se olisi kamala vaihtoehto.
Pääomia verottamalla investointeja ei tule
Kansanedustaja Joakim Vigelius sanoo, että demarien vaihtoehtobudjetti jatkaa samalla linjalla kuin jo vuosi sitten.
– Demareilta tulee hallitusta enemmän veronkorotuksia ja tätä hallitusta vähemmän säästöjä. Eli toisin sanoen: paisutetaan julkisia menoja ja sitten niitä korvataan korottamalla veroja.
Vigelius kiinnittää huomiota siihen, että demarien vaihtoehdossa yhteisö- ja pääomatuloverotusta kiristetään voimakkaasti, jopa sadoilla miljoonilla euroilla, mutta kiristyksille ei ole laskettu vaikutusta.
Vaihtoehtobudjetissaan demarit haaveilee talouskasvusta ja on esittävinään toimia kasvulle. Kansanedustaja Vigelius kuitenkin toteaa, että demarien keinoilla kasvua ei olisi tulossa.
– Suomi on suhteellisen pääomaköyhä maa. Meiltä nimenomaan puuttuu investointeja ja investointien kannustimia. Kuitenkin tässä SDP:n vaihtoehdossa on puolen miljardin edestä erilaisia korotuksia, jotka nimenomaan ajaisivat investointeja ja pääomia pois Suomesta. Ja se on aika mielenkiintoinen valinta, koska SDP samaan aikaan puhuu siitä, että leikkaamalla ja säästämällä ei luoda kasvua.
– Minä sanoisin, että ei kasvua kyllä saada myöskään verottamalla, eikä erityisesti verottamalla pääomia, joilla luodaan niitä investointeja Suomeen.
Demarit iskisi tulppaa talouskasvulle
Bergbom on myös huolestunut demarien vaihtoehdon tuhoisista vaikutuksista talouskasvulle. Demarit siis esittää kovia kiristyksiä pääomaverotukseen.
– Mielestäni nyt täytyy katsoa sitä, että jos 17 vuoteen Suomi ei ole kasvanut, eikä meillä pääomia juurikaan tähän maahan virtaa eikä synny uusia yrityksiä, ei teollisuutta, eikä paljon muutakaan uutta, niin onko siihen tilanteeseen vaihtoehto sitten korottaa nimenomaan pääomien verottamista merkittävällä tavalla.
– Voidaan kysyä, ollaanko me tilanteessa, jossa demareiden vaihtoehto itse asiassa asettaisi mahdolliselle talouskasvulle vielä suuremman tulpan tällä hetkellä, siltä se valitettavasti näyttää, Bergbom sanoo.
Kansanedustaja kiinnittää huomiota siihen, ettei demarien kasvutulppa jää pelkkään verotuksen kiristämiseen, vaan demarien vaihtoehdossa on mukana esimerkiksi teollisuuden sähköistämisen tuen lakkautus sekä tasaleikkaus suoriin yritystukiin.
– Perussuomalaisetkaan ei ole yritystukien suuri ystävä. Mutta jos huomioidaan se, että tällä hetkellä EU:ssa kaikki isot valtiot – ja monet vähän pienemmätkin – pumppaavat yritystukiin järkyttävät summat rahaa. Eli ne toisin sanoen kilpailevat siitä, kuka sijoittaa siihen maahan tehtaan, meneekö se siis Suomeen vai Saksaan.
– Onko sitten demareiden vaihtoehto, että kun muut tekee tällaista, niin Suomessa ei lähdetä siihen mukaan vaan otetaan nekin tuet pois ja vielä päälle laitetaan lisäveronkorotuksia yrityksille? Bergbom kysyy.