Kuntavaaleissa opetus ja koulutus on keskeinen teema, eikä vähiten siksi, että kuntien budjeteista noin 60 prosenttia menee kasvatukseen ja koulutukseen.
Ylen Aamussa perussuomalaisten kansanedustaja Sara Seppänen muistutti kollegaansa Tuula Haataista siitä, että hallitus panostaa paljon opetukseen ja esimerkiksi perusopetukseen kohdistetaan runsaasti resursseja tällä hallituskaudella.
– Oppimisen tuki on uudistettu, kännykät lähtevät pois oppitunneilta, toisen asteen eli lukioiden ja ammattikoulun oppimisen tukeen tulee 20 miljoonaa euroa ja äidinkielen ja matematiikan opetukseen tulee lisätunteja. Vähemmän digiä ja enemmän perusasiaa siis.
SDP:ltä ei irtoa konkretiaa säästöistä
Oppositio on koko hallituskauden ajan kritisoinut kaikkia hallituksen taloutta sopeuttavia päätöksiä, mutta niitä ei kuitenkaan ole peruutettu sen paremmin vaihtoehtobudjeteissa kuin eduskunnan äänestyksissäkään.
Tuula Haataiselta kysyttiin, miten SDP kohdentaisi julkisen talouden säästöt ja sopeutukset. Haatainen tyytyi toteamaan, että ”tehostamisia ja järkeistämisiä” on tehtävä, mutta sen enempää konkretiaa ei irronnut.
Seppänen huomautti Haataiselle, että edellisen hallituksen jäljiltä julkisen talouden velkataakka on massiivinen ja että vaihtoehtobudjeteissaan SDP on hyväksynyt kaikki säästöt ja leikkaukset.
– Edellisen hallituksen perintönä on tullut tilanne, että joka paikasta on kuitenkin nyt säästettävä.
Perusopetusta vahvistetaan 200 miljoonalla
Peruskoulujen rahoituksen tasoa vahvistetaan vaalikauden aikana kaikkiaan 200 miljoonalla, Seppänen muistutti.
– Nyt on tärkeää, että kunnissa tulevat valtuutetut huolehtivat siitä, että kohdennukset tulevat oppimisen tukeen, saadaan pienemmät ryhmäkoot ja tarpeeksi erityisopettajia ja tuki menee sinne, minne se on tarkoitettu.
– Suomessa on jo maailman parhaat opettajat, ja suomalainen peruskoulu on kestänyt hyvin aikaa. Nyt tietyillä korjauksilla oppimistulokset saadaan vielä paremmalle mallille. Myös koulujen toimintakulttuuriin liittyvät uudistukset, kuten kännykkäkielto, vaikuttavat, eikä kaikki siis edes liity rahaan, Seppänen sanoi.