Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

SDP esiintyy kotimaisen duunarin puolustajana – samaan aikaan puolueen uusi ohjelma tukee ulkomaisen halpatyövoiman määrän kasvattamista

13.02.2025 |09:00

Lähivaalien alla SDP pyrkii ylläpitämään vanhaa mainettaan, jonka mukaan demarit on suomalaisen duunarin puolella. SDP:n uudessa lähivaaliohjelmassa kuitenkin uudet, matalapalkkaisiin töihin saapuvat maahanmuuttajat toivotetaan tervetulleeksi, käytännössä siis kilpailemaan samoista töistä suomalaisten kanssa. Kehitys on omiaan alentamaan palkkoja.

Ajatuspaja Suomen Perustan uudessa podcastissa tutkija Samuli Salminen ja toiminnanjohtaja Simo Grönroos käyvät tilastotiedon valossa läpi, keitä henkilöitä Suomeen todellisuudessa muuttaa. Mukana on myös tutkijoiden analyysia puolueiden maahanmuuttokannoista kunta- ja aluevaalien lähestyessä.

Ilta-Sanomien puoluejohtajatentissä äskettäin SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman ilmoitti kannattavansa ulkomaisen työvoiman säännöstelyä vastaamalla ”ei” kysymykseen, jossa tiedusteltiin, pitäisikö ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta luopua. Podcastissa tutkijat pohtivat, vastasiko Lindtmanin esiintyminen SDP:n todellisia kantoja työperäiseen maahanmuuttoon.

Saatavuusharkinta viittaa siihen, että työnantajan on palkattava matalapalkkaisiin suorittaviin töihin ensisijaisesti Suomen tai muun EU-/ETA-maan kansalainen. Tarkoituksena on karsia matalasti kouluttautuneiden muuttoliikettä.

SDP löysäisi maahantulon edellytyksiä

Saatavuusharkinta varmistaa osaltaan, että suomalaiset matalapalkka-alojen töitä tekevät eivät joudu kilpailemaan Suomessa olevista työpaikoista koko muun maailman kanssa. SDP myös haluaa ylläpitää mainetta suomalaisen duunarin puolella olevana puolueena.

SDP:n uudessa lähivaaliohjelmassa kuitenkin matalapalkkaisiin töihin saapuvat maahanmuuttajat toivotetaan tervetulleeksi.

Ohjelman mukaan työperäisen maahanmuuton palveluita on kehitettävä ja panostettava erityisesti kotoutumisen alkuvaiheen vaikuttaviin palveluihin. Kunnissa on kehitettävä työperäisen maahanmuuton sekä kotoutumisen palveluita ja lisättävä kotoutumisen alkuvaiheen palveluiden vaikuttavuutta sekä varmistettava, että muut palvelut tukevat Suomeen asettumista ja kotoutumista. Työperäisen maahanmuuton palvelut on koottava yhteen paikkaan yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

Ohjelman mukaan SDP ilmeisesti haluaa myös löysätä maahantulon ja oleskelun edellytyksiä, sillä ohjelman mukaan maahanmuuton prosesseja on parannettava, mutta siihen vaaditaan myös valtion tukea.

Demareiden linja työntekijälle epäedullinen

Tavalliselle suomalaiselle duunarille demareiden maahanmuuttolinja on kaikkea muuta kuin edullinen jo pelkästään markkinatalouden kysynnän ja tarjonnan vuorovaikutuksesta syntyvän efektin vaikutuksesta.

Markkinataloudessa hyödykkeiden – kuten työvoiman – määrän kasvaminen johtaa markkinatalouden mekanismien mukaisesti hyödykkeen hinnan alenemiseen – näin ollen matalapalkkamaahanmuuton lisääminen saa aikaan niin sanotut ”työnantajan markkinat”, mikä painaa alas kaikkien alalla työskentelevien palkkoja.

Maahanmuuton palkkakehitystä hidastava vaikutus todetaan esimerkiksi Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Seppo Kouvosen Hyvinvointikatsaus-lehdessä kirjoittamassa artikkelissa, jossa tarkastellaan ulkomaalaisperäisen työvoiman määrän kasvun heikentävää vaikutusta palkkoihin.

– Pääkaupunkiseudun palkkatason kehitys on ollut vuosina 2006–2010 muuta maata hitaampaa eräissä tehtävissä, joissa ulkomaalaisen työvoiman osuus on merkittävä. Vaikuttaa siltä, että ulkomaisen työvoiman tarjonta hidastaa metropolialueen ansiokehitystä sekä joissakin rakennusalan tehtävissä (kirvesmiehet, putkiasentajat) että eräissä rutiinitehtävissä (siivoojat, keittiöapulaiset).

Suomessa ei ole pulaa työvoimasta

Demarien linja näyttää muutenkin ailahtelevan, sillä viime eduskuntavaalien alla silloinen pääministeri Sanna Marin linjasi, että työperäisen maahanmuuton edistäminen olisi yksi vaalikauden tärkeimmistä asioista.

Marin on myös perustellut työperäisen maahanmuuton edistämistä ”työvoimapulan vuoksi”. Tosiasiassa Suomessa ei ole pulaa työvoimasta, vaan pulaa on työpaikoista ja palkan maksajista. Esimerkiksi ruokaketju Lidliin kesätyöhakemuksia tuli tänä vuonna koko Suomessa noin 24 000, ja Lidl palkkaa kesätöihin yhteensä noin 1 000 henkilöä eli vain pienen osan hakijoista.

Edistäessään maahanmuuttoa matalaa osaamista vaativiin tehtäviin, joiden tekijät eivät tule toimeen palkallaan – jolloin veronmaksajat joutuvat kompensoimaan tulijoiden elinkustannuksia – SDP:n maahanmuuttolinja on käytännössä veronmaksajien yrityksille tarjoamaa piilotettua yritystukea.

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

3.
Suomen uutiset logo

Luonnonvarakeskus ei vastannut määräajassa kansanedustajan tietopyyntöön susitietojen ristiriitaisuuksista – Antikainen: Salaileeko Luke jotakin?

08.04.2025 |16:18

Uusimmat










Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää