Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Schengen-rajaa suunnitellaan pohjoisemmaksi

28.01.2016 |09:40

EU-maiden päättäjät ovat nostamassa kätensä pystyyn pakolaiskriisin edessä. Jotkut EU-maat ovat anomassa väliaikaista oikeutta pidentää Schengen-maiden välisiä sisärajatarkastuksia puolesta vuodesta peräti kahteen vuoteen. Osa maista aloitti tarkastukset jo viime syksynä, joten puolen vuoden poikkeustila lähenee muutoin loppuaan.

Samalla EU ja Makedonia ovat käyneet keskusteluja sijoittaa EU:n rajavalvontaa Makedoniaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi samaa kuin että Kreikka ei enää kuuluisikaan Schengen-sopimusmaihin.

Kreikka on Makedonian ja EU:n rajavalvontakeskusteluista käärmeissään.

– EU:n instituutiot ovat neuvottelemassa rajavalvonnasta Fyromin (Makedonia) kaltaisten EU:n ulkopuolisten maiden kanssa, ja samalla jättämässä varsinaisia jäsenmaita ulos neuvotteluista, Kreikan maahanmuutosta vastaava ministeri Ioannis Mouzalas puhisi.

Siirtolaiset jäämässä Kreikkaan mottiin

Toisaalta Kreikan ulkopuolelta katsottuna rajavalvonta näyttäisi olevan ensimmäinen toimiva ratkaisu pakolaiskriisin keskellä.

27-vuotias marokkolainen Hassan kertoi talouslehti Financial Timesille lähteneensä matkaan tammikuun yhdeksäntenä kuultuaan, että Euroopan ovet ovat selkosen selällään. Nyt hänen matkantekonsa on kuitenkin pysähtynyt Kreikan ja Makedonian rajalle. Marokko tiedetään turvalliseksi maaksi.

Hassan kertoo lentäneensä ensin Turkkiin, josta hän sai turistiviisumin. Turkista hän hakeutui Kreikan saarille ja sieltä Makedonian rajalle, jonne matka pysähtyi. Nyt hän miettii vaihtoehtojaan.

– Ehkä palaan takaisin Marokkoon, Hassan aprikoi.

Makedonia tyytyväinen EU:n apuun

Makedonia sai aiemmin Unkarilta ilmaiseksi piikkilanka-aitaa, jotta maa voisi aidata Kreikan vastaisen rajansa. Maalla ei ollut aiemmin suuria intressejä estää pakolaisvirtaa, koska Makedonia toimii vain kauttakulkumaana.

Rajatarkastusten alettua pohjoisessa dominoefektin tavoin, Makedonia eväsi maahanpääsyn muilta kuin pakolaisstatukseen oikeuttavilta matkalaisilta. Tällaisia ovat erityisesti syyrialaiset. Sen sijaan Marokon kaltaisten pohjoisafrikkalaisten maiden siirtolaiset eivät enää päässeet Makedonian puolelle.

Makedonian ulkoministeri Nikola Poposki on pelkästään tyytyväinen kaikkeen EU:lta saamaan apuun rajavalvonnassa.

– Tarjotuille lisäresursseille ei ole olemassa mitään ylärajaa, minkä vielä voisimme hyväksyä, hän totesi.

Henri Myllyniemi


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20
10.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää