

Ulkomaalaistaustaiset jengit häiriköivät ympäri Ruotsia. Väkivalta ja tuhopoltot ovat lisääntyneet varsinkin ongelmalähiöissä. / LEHTIKUVA
Scanian ex-toimitusjohtaja: Ruotsi ajautumassa sisällissotaan
Maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ovat niin suuria, että Ruotsi voi ajautua jopa sisällissotaan, sanoo Scanian entinen toimitusjohtaja. Hän on sitä mieltä, että nykyisenlainen maahanmuutto on lopetettava, koska Ruotsi ei enää kertakaikkiaan kestä sitä.
Riippumaton ruotsalainen kansalaismedia Swebbtv haastatteli lauantaina Scanian entistä toimitusjohtajaa Leif Östlingiä. Pohjois-Ruotsissa Luulajassa syntynyt Östling teki pitkän uran Scaniassa siirtyen sen jälkeen Volkswagenin konsernihallintoon.
Ennen eläkkeelle jäämistään Östling toimi Ruotsin elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtajana.
Yhteiskunnan järjestys alkaa kouluista
Aluksi haastattelija Mikael Willgert ja Östling keskustelevat talousasioista, kuten verotuksesta, ilmastokysymyksistä, sähköautojen akuista ja teollisuuden siirtymisestä Kiinaan. Haastattelun loppupuolella tulee esille, että Volvon toimitusjohtaja Håkan Samuelsson on nostanut puheeksi ruotsalaisen yhteiskunnan turvattomuuden.
Scanian Leif Östling sanoo kaipaavansa enemmän poliiseja kaduille ja lähiöihin ja kovempia rangaistuksia rikoksista. Yhteiskunnassa pitää olla selvät säännöt.
– Jos yhteiskunnassa ei ole järjestystä, se romahtaa, Östling toteaa.
Hänen mukaansa yhteiskunnan järjestyksen on alettava jo kouluista, ja opettajilla on oltava riittävät valtuudet koulurauhan ylläpitämiseen. Östlingin tuntemat maahanmuuttajat laittavat lapsensa yksityiskouluihin, koska ne ovat ainoita, joissa on järjestys. Leif Östling kehuu naapurimaa Suomen koululaitosta ja Pisa-tuloksia.
Sisällissodan vaara ongelmalähiöissä
Keskustelun kääntyessä maahanmuuttoon ja sen seurauksiin, Östling pitää Ruotsin yhteiskunnallisia ongelmia hyvin vakavina. Tilanne on saatava kuriin.
– Jos tämä meno jatkuu, me voimme ajautua hallitsemattomaan tilanteeseen, jossa me joudumme jopa turvautumaan asevoimiin ja maassa syttyy sisällissota näissä ongelmalähiöissä, Östling sanoo.
Östlingin mukaan maahanmuutossakin liika on liikaa.
– Se on ihan yksinkertaista, me olemme ottaneet ulkomailta aivan liikaa väkeä. Lähi-idästä ja Afrikasta tulevat ovat eläneet sellaisessa yhteiskunnassa, jonka me jätimme taaksemme jo sata vuotta sitten.
Tuotantoprosessit ovat monimutkaistuneet
Scanialla työskenteli Lähi-idästä ja Afrikasta tulleita Östlingin toimitusjohtajakaudella, mutta heidän tullessaan töihin tuotantoprosessi oli huomattavasti yksinkertaisempi.
– Se oli helpompi ymmärtää, koska se oli lähempänä heidän kokemuspohjaansa. Nykyään meillä on uskomattoman paljon monimutkaisemmat prosessit. Ja näiden ihmisten on valtavan vaikea sopeutua niihin.
– Meillä oli jonkin verran somaleja töissä Oskarshamnin tehtaalla, Östling kertoo. Heitä oli alussa lähes sata, mutta he eivät oikein tykänneet, kun piti tulla ajoissa töihin. He eivät olleet tottuneita kiinteisiin työaikoihin ja tiimityöhön. Sadasta meillä aloittaneesta vain kymmenen jaksoi jäädä. Muut palasivat työttömyyskorvaukselle.
Östling korostaa, että osaamisvaje on valtava ongelma, jota Ruotsissa aliarvioidaan. Hänen mukaansa osaamisen siirtäminen maahanmuuttajille vaatii vähintään yhden sukupolven ajan, koska Ruotsi on niin uskomattoman monimutkainen yhteiskunta.
Ruotsi ei enää kestä nykyisenlaista maahanmuuttoa
Kun haastattelija kysyy, pitäisikö maahanmuutto pysäyttää, Östling sanoo, että hänen mielestään Ruotsi ei enää kertakaikkiaan kestä “näiden ihmisryhmien” maahanmuuttoa. Hänen mukaansa Ruotsiin ei kannata ottaa sellaisia ihmisiä, jotka eivät siellä pärjää.
Östling kertoo, että maahanmuutto on asia, josta keskustellaan yhä enemmän yritysjohtajienkin parissa. Monet yritysjohtajat jakavat hänen näkemyksensä, mutta eivät uskalla ilmaista niitä julkisuudessa, koska pelkäävät vahingoittavansa yrityksensä mainetta.
Haastattelu on katseltavissa myös YouTubessa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsi myy itseään verkossa etujen ihmemaana

Imaami tuohtui uskonveljien vapauttamisesta Ruotsissa: ”Pöytä on katettu terroristeille”

Ruotsi läntisen Euroopan tilastohuippu: Lapset ja nuoret ampuvat toisiaan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää