

Sanni Grahn-Laasonen eduskunnassa. Kuvituskuvaa. / LEHTIKUVA
Sanni Grahn-Laasosen vähemmän kaukonäköinen linjaus vuodelta 2014: tonttimyynnin kieltäminen venäläisille on rasismia
Airiston Helmeen kohdistunut poliisin jättioperaatio on karulla tavalla nostanut jälleen keskusteluun kysymyksen siitä, kuinka järkevää on myydä strategisesti tärkeitä maa-alueita ulkomaalaisille. Keskustelua on käyty aiemminkin. Suomen Uutiset kokosi aiheesta pidettyjä vähemmän kaukonäköisiä puheenvuoroja.
Ensin taustat: Joukko kansanedustajia yritti vuoden 2013 lopussa ja 2014 alussa saada läpi lakialoitetta ETA-alueen ulkopuolelta kotoisin olevien tontti- ja kiinteistökauppojen kieltämiseksi. Aluksi näytti siltä, että aloitteen taakse saataisiin kerättyä tarvittavat sata nimeä. Alkuvaiheessa aloitteella oli 101 allekirjoittajaa, joista huimat 39 oli perussuomalaisten kansanedustajia. Vasemmistoliitto tai vihreät eivät lämmenneet aloitteelle ollenkaan, ja demareiden parissa aloite synnytti voimakasta riitelyä.
Asiaa kommentointiin hallituksen riveistä ja etenkin SDP:n piirissä suunnilleen yhtä tunteikkailla lausahduksilla kuin eurokriisitukipaketteja tai siirtolaiskriisiä.
SDP häpeää
Verkkouutisten mukaan Opetusministeri Krista Kiurun (sd) erityisavustaja ja SDP:n osastopäällikkönä toiminut Esa Suominen piti aloitetta ”idiotismina”:
”Minua kiinnostaisi tietää niiden sd-kansanedustajien nimet jotka ovat mukana tässä p———. Tämä yksi nyt on joka paikassa pystyssä, mutta muut. Tietäisi keitä ei tarvitsisi tästä lähtien pönkätä millään tapaa. Työn ja oikeudenmukaisuuden puolesta — —. Hävettää”, Esa Suominen sanoi.
Työministeri Lauri Ihalaisen (sd) erityisavustaja Olli-Pekka Koljosen mielestä lakialoite on ”puhdasta muukalaisvihaa ja populismia”. Koljosen mielestä SDP:n kannatus voisi olla ”vaikka 5 prosenttia, kunhan linjamme on tämmöisistä muukalaisvihamielissävytteisistä aloitteista vapaa”.
Sanni Grahn-Laasonen: rasismia
Kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen oli jo aiemmin 7.1.2014 kirjoittanut blogiinsa, että vaikka lakialoite koskisi kaikkia ETA-alueen ulkopuolelta tulleita, varsinainen syy aloitteeseen on Venäjä, ja vain yhdeltä kansallisuudelta kieltäminen olisi ”rasismia”.
Grahn-Laasonen jatkoi:
– Koko maakauppakeskusteluun liittyy paljon tunnepuhetta. Isänmaata ei olla ostamassa jalkojemme alta.
– Jos Kymäläisen lakialoite menestyisi, olisi se askel taaksepäin matkalla kohti globaalisti avointa ja vapaata kauppaa. Suljetumpi talous ja muurien rakentaminen ovat mennyttä maailmaa. Ennakkoluulojen murtaminen on paitsi avartavaa, myös taloudellisesti kannattavaa.”
(korostukset toimituksen)
Eduskunnan lähetekeskustelussa helmikuun lopussa Grahn-Laasonen luki ilmeisesti samat lauseet paperista.
SDP ja Kokoomus toistelivat Venäjän virallisia kantoja
Mainittakoon, että Verkkouutisten mukaan vuonna 2016 Venäjän valtion omistamassa mediassa Suomen tonttikauppakeskustelua kommentoitiin jyrkästi. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova ihmetteli: ”En rehellisesti sanottuna tiedä, kuinka tällaisessa pelossa voi edes elää. Mielestäni se on todella lähellä vainoharhaisuutta… Suomen Venäjä-pelko voi aikanaan kasvaa maniaksi”.
On ihmetystä aiheuttava tilanne, kun kokoomuslaisten ja demareiden lausuntoja on mahdotonta erottaa Venäjän ulkoministeriön lausunnoista.
Kun Grahn-Laasonen kertoi 2014, että ”tulemme vielä keskustelemaan siitäkin, millä saamme venäläisten mielenkiinnon palautettua Suomeen”, voisi pitää todennäköisempänä, että tulemme keskustelemaan siitä, miten venäläisten mielenkiinnon saisi pois Suomesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Missään muussa puolueessa äänestäjäkunnan odotukset ja puolueen käytännön toiminta eivät ole niin jyrkässä ristiriidassa kuin kokoomuksessa

Sisäministeri ei ole vieläkään huolissaan – perussuomalaiset kieltäisivät ulkomaalaisten epäilyttävät maakaupat
Viikon suosituimmat

Yhdysvallat otti pakolaisia Etelä-Afrikasta – vasemmistolaiset raivoissaan
Yhdysvaltain hallitus on alkanut ottaa vastaan Etelä-Afrikasta valkoisia buureja pakolaisina. Trumpin mukaan Etelä-Afrikassa on meneillään kansanmurha, josta media vaikenee. Episkopaalinen kirkko kieltäytyy auttamasta valkoisia pakolaisia edes rahasta. Monet toimittajat ja mielipidevaikuttajat tuntuvat olevan sitä mieltä, että nyt on Afrikasta otettu vastaan aivan väärän värisiä pakolaisia.

Hallitus uudistaa toimeentulotuen: ”Nykyinen malli ei kannusta töihin”
Toimeentulotuen kokonaisuudistus on menossa lausunnoille. Kyse on uudistuksesta, jota valtiovarainministeri Riikka Purran erityisavustaja Asmo Maanselkä on ajanut jo pitkään. - Olen kantanut pitkään huolta vain toimeentulotuen varaan jättäytyneistä, joita Suomessa on paljon. Vihdoin aiheeseen saadaan muutos ja heidät saadaan palveluiden ja työnhaun piiriin, Maanselkä iloitsee.

Puhemies Halla-aho: Hyvin toimeentulevat kärsivät harvemmin maahanmuuton kielteisistä vaikutuksista
Puhemies Jussi Halla-aho painotti EU-puhemiesten konferenssissa, että Euroopan on vahvistettava kykyään huolehtia itsestään ja selviytyä kriiseistä.

Garedewin Facebook-kirjoitus šaria-laista hurjistutti opetusministerin – Junnila: ”Julkinen keskustelu näistä on tervetullutta erityisesti Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa”
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew julkaisi lauantaina Facebookissa kirjoituksen, joka sai oikeusministeri Anders Adlercreutzin (r.) näkemään punaista. Edustaja Garedewin mukaan suomalaisten tulee tietää, millaista toimintaa islamilaisen lain eli šarian tulkinnat voivat sallia. Hän mainitsi esimerkkinä naisten ja tyttöjen heikommat oikeudet sekä kunniaväkivallan. Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila toivottaa tervetulleeksi näistä asioista keskustelun Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa.

Pudasjärvi ei enää ota kiintiöpakolaisia vastaan – PS-valtuutettu: ”Taloudellinen realismi palasi muihinkin puolueisiin”
Kiintiöpakolaisten vastaanottaminen Pudasjärvelle on loppunut tämän vuoden alusta. Perussuomalaisten valtuustoryhmän jäsen Sirkka Pankinaho kertoo, että kaupungin päätöksen taustalla vaikuttivat vahvasti taloudelliset syyt sekä etenkin vuoden alussa voimaan tulleet kotoutumislain muutokset, joilla kotoutumiseen liittyviä valtion korvauksia kunnille vähennetään.

Mari Rantanen: Perussuomalaiset on ainoa vaihtoehto muille puolueille – ”Jos ja kun maahan halutaan toisenlainen hallitus, sieltä tulee lisää maahanmuuttoa, avoimet rajat, lisää kehitysapua ja veroja”
Sisäministeri Mari Rantanen ihmettelee somekirjoittelua, jonka mukaan perussuomalaisten linja on väärä. - Kun luen puolueohjelmiamme, on hallitusohjelma varsin hyvin linjassa. Me ajamme Suomea, jossa työ ja yrittäjyys on hyvinvoinnin perusta. Sosiaaliturva on tukiverkko heikoimmille. Siis niille, jotka eivät ole työikäisiä tai työkykyisiä.

Amerikkalainen laatujulkaisu ylistää porvarihallituksen talouslinjauksia – ”Jättäkää homma pienen mutta sisukkaan Suomen hoidettavaksi”
Amerikkalainen arvostettu talousmedia suitsuttaa surutta Suomen hallituksen talouspäätöksiä ja toteaa ”linjan olevan oikea”. Wall Street Journal tiivistää arvionsa toteamalla, että Suomi ”näyttää nyt muille mallia”. Jospa maamme valtamediakin perehtyisi edes ajoittain ulkomaiseen uutistarjontaan oman agendansa ajamisen sijasta.

Etninen epäsopu leimahti levottomuuksiksi Belgiassa – ”Bryssel on monikulttuurinen persläpi”
Jalkapallo-ottelu päättyi FC Bryggen kannattajien aloittamiin väkivaltaisuuksiin Brysselissä. Kannattajat hyökkäsivät pääasiassa maahanmuuttajien asuttamaan Molenbeekin kaupunginosaan ja saivat vastaansa luoteja. Paikallisen pormestarin mukaan Bryggen kannattajat ”vihaavat Brysseliä, koska se on monikulttuurinen kaupunki”.

Trumpia jahdanneen syyttäjän omat asuntolainat tutkinnassa – syyllistyikö demokraattisyyttäjä itse väärien tietojen antamiseen?
New Yorkin osavaltion pääsyyttäjä on FBI:n esitutkinnassa. Kyse on siitä, syyllistyikö demokraattisyyttäjä itse väärien tietojen antamiseen hakiessaan asuntolainaa vain muutamaa viikkoa ennen kuin käynnisti oikeudenkäynnin Trumpia vastaan samasta asiasta. Nyt katsotaan, päteekö pääsyyttäjän lempilause "kukaan ei ole lain yläpuolella" myös häneen itseensä.

Halla-aho: On keskusteltava myös muiden kuin samanmielisten maiden kanssa
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho pitää tärkeänä, että parlamentaarisessa diplomatiassa keskustellaan myös muiden kuin samanmielisten kanssa. Halla-aho puhui kansanedustajien roolista Suomen ulkopolitiikan tukena eduskunnan kansainvälisten asioiden foorumin kokouksessa keskiviikkona.