Airiston Helmeen kohdistunut poliisin jättioperaatio on karulla tavalla nostanut jälleen keskusteluun kysymyksen siitä, kuinka järkevää on myydä strategisesti tärkeitä maa-alueita ulkomaalaisille. Keskustelua on käyty aiemminkin. Suomen Uutiset kokosi aiheesta pidettyjä vähemmän kaukonäköisiä puheenvuoroja.

Ensin taustat: Joukko kansanedustajia yritti vuoden 2013 lopussa ja 2014 alussa saada läpi lakialoitetta ETA-alueen ulkopuolelta kotoisin olevien tontti- ja kiinteistökauppojen kieltämiseksi. Aluksi näytti siltä, että aloitteen taakse saataisiin kerättyä tarvittavat sata nimeä. Alkuvaiheessa aloitteella oli 101 allekirjoittajaa, joista huimat 39 oli perussuomalaisten kansanedustajia. Vasemmistoliitto tai vihreät eivät lämmenneet aloitteelle ollenkaan, ja demareiden parissa aloite synnytti voimakasta riitelyä.

Asiaa kommentointiin hallituksen riveistä ja etenkin SDP:n piirissä suunnilleen yhtä tunteikkailla lausahduksilla kuin eurokriisitukipaketteja tai siirtolaiskriisiä.

SDP häpeää

Verkkouutisten mukaan Opetusministeri Krista Kiurun (sd) erityisavustaja ja SDP:n osastopäällikkönä toiminut Esa Suominen piti aloitetta ”idiotismina”:

”Minua kiinnostaisi tietää niiden sd-kansanedustajien nimet jotka ovat mukana tässä p———. Tämä yksi nyt on joka paikassa pystyssä, mutta muut. Tietäisi keitä ei tarvitsisi tästä lähtien pönkätä millään tapaa. Työn ja oikeudenmukaisuuden puolesta — —. Hävettää”, Esa Suominen sanoi.

Työministeri Lauri Ihalaisen (sd) erityisavustaja Olli-Pekka Koljosen mielestä lakialoite on ”puhdasta muukalaisvihaa ja populismia”. Koljosen mielestä SDP:n kannatus voisi olla ”vaikka 5 prosenttia, kunhan linjamme on tämmöisistä muukalaisvihamielissävytteisistä aloitteista vapaa”.

Sanni Grahn-Laasonen: rasismia

Kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen oli jo aiemmin 7.1.2014 kirjoittanut blogiinsa, että vaikka lakialoite koskisi kaikkia ETA-alueen ulkopuolelta tulleita, varsinainen syy aloitteeseen on Venäjä, ja vain yhdeltä kansallisuudelta kieltäminen olisi ”rasismia”.

Grahn-Laasonen jatkoi:

– Koko maakauppakeskusteluun liittyy paljon tunnepuhetta. Isänmaata ei olla ostamassa jalkojemme alta.

– Jos Kymäläisen lakialoite menestyisi, olisi se askel taaksepäin matkalla kohti globaalisti avointa ja vapaata kauppaa. Suljetumpi talous ja muurien rakentaminen ovat mennyttä maailmaa. Ennakkoluulojen murtaminen on paitsi avartavaa, myös taloudellisesti kannattavaa.”

(korostukset toimituksen)

Eduskunnan lähetekeskustelussa helmikuun lopussa Grahn-Laasonen luki ilmeisesti samat lauseet paperista.

SDP ja Kokoomus toistelivat Venäjän virallisia kantoja

Mainittakoon, että Verkkouutisten mukaan vuonna 2016 Venäjän valtion omistamassa mediassa Suomen tonttikauppakeskustelua kommentoitiin jyrkästi. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova ihmetteli: ”En rehellisesti sanottuna tiedä, kuinka tällaisessa pelossa voi edes elää. Mielestäni se on todella lähellä vainoharhaisuutta… Suomen Venäjä-pelko voi aikanaan kasvaa maniaksi”.

On ihmetystä aiheuttava tilanne, kun kokoomuslaisten ja demareiden lausuntoja on mahdotonta erottaa Venäjän ulkoministeriön lausunnoista.

Kun Grahn-Laasonen kertoi 2014, että ”tulemme vielä keskustelemaan siitäkin, millä saamme venäläisten mielenkiinnon palautettua Suomeen”, voisi pitää todennäköisempänä, että tulemme keskustelemaan siitä, miten venäläisten mielenkiinnon saisi pois Suomesta.

SUOMEN UUTISET