

Sanni Grahn-Laasonen eduskunnassa. Kuvituskuvaa. / LEHTIKUVA
Sanni Grahn-Laasosen vähemmän kaukonäköinen linjaus vuodelta 2014: tonttimyynnin kieltäminen venäläisille on rasismia
Airiston Helmeen kohdistunut poliisin jättioperaatio on karulla tavalla nostanut jälleen keskusteluun kysymyksen siitä, kuinka järkevää on myydä strategisesti tärkeitä maa-alueita ulkomaalaisille. Keskustelua on käyty aiemminkin. Suomen Uutiset kokosi aiheesta pidettyjä vähemmän kaukonäköisiä puheenvuoroja.
Ensin taustat: Joukko kansanedustajia yritti vuoden 2013 lopussa ja 2014 alussa saada läpi lakialoitetta ETA-alueen ulkopuolelta kotoisin olevien tontti- ja kiinteistökauppojen kieltämiseksi. Aluksi näytti siltä, että aloitteen taakse saataisiin kerättyä tarvittavat sata nimeä. Alkuvaiheessa aloitteella oli 101 allekirjoittajaa, joista huimat 39 oli perussuomalaisten kansanedustajia. Vasemmistoliitto tai vihreät eivät lämmenneet aloitteelle ollenkaan, ja demareiden parissa aloite synnytti voimakasta riitelyä.
Asiaa kommentointiin hallituksen riveistä ja etenkin SDP:n piirissä suunnilleen yhtä tunteikkailla lausahduksilla kuin eurokriisitukipaketteja tai siirtolaiskriisiä.
SDP häpeää
Verkkouutisten mukaan Opetusministeri Krista Kiurun (sd) erityisavustaja ja SDP:n osastopäällikkönä toiminut Esa Suominen piti aloitetta ”idiotismina”:
”Minua kiinnostaisi tietää niiden sd-kansanedustajien nimet jotka ovat mukana tässä p———. Tämä yksi nyt on joka paikassa pystyssä, mutta muut. Tietäisi keitä ei tarvitsisi tästä lähtien pönkätä millään tapaa. Työn ja oikeudenmukaisuuden puolesta — —. Hävettää”, Esa Suominen sanoi.
Työministeri Lauri Ihalaisen (sd) erityisavustaja Olli-Pekka Koljosen mielestä lakialoite on ”puhdasta muukalaisvihaa ja populismia”. Koljosen mielestä SDP:n kannatus voisi olla ”vaikka 5 prosenttia, kunhan linjamme on tämmöisistä muukalaisvihamielissävytteisistä aloitteista vapaa”.
Sanni Grahn-Laasonen: rasismia
Kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen oli jo aiemmin 7.1.2014 kirjoittanut blogiinsa, että vaikka lakialoite koskisi kaikkia ETA-alueen ulkopuolelta tulleita, varsinainen syy aloitteeseen on Venäjä, ja vain yhdeltä kansallisuudelta kieltäminen olisi ”rasismia”.
Grahn-Laasonen jatkoi:
– Koko maakauppakeskusteluun liittyy paljon tunnepuhetta. Isänmaata ei olla ostamassa jalkojemme alta.
– Jos Kymäläisen lakialoite menestyisi, olisi se askel taaksepäin matkalla kohti globaalisti avointa ja vapaata kauppaa. Suljetumpi talous ja muurien rakentaminen ovat mennyttä maailmaa. Ennakkoluulojen murtaminen on paitsi avartavaa, myös taloudellisesti kannattavaa.”
(korostukset toimituksen)
Eduskunnan lähetekeskustelussa helmikuun lopussa Grahn-Laasonen luki ilmeisesti samat lauseet paperista.
SDP ja Kokoomus toistelivat Venäjän virallisia kantoja
Mainittakoon, että Verkkouutisten mukaan vuonna 2016 Venäjän valtion omistamassa mediassa Suomen tonttikauppakeskustelua kommentoitiin jyrkästi. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova ihmetteli: ”En rehellisesti sanottuna tiedä, kuinka tällaisessa pelossa voi edes elää. Mielestäni se on todella lähellä vainoharhaisuutta… Suomen Venäjä-pelko voi aikanaan kasvaa maniaksi”.
On ihmetystä aiheuttava tilanne, kun kokoomuslaisten ja demareiden lausuntoja on mahdotonta erottaa Venäjän ulkoministeriön lausunnoista.
Kun Grahn-Laasonen kertoi 2014, että ”tulemme vielä keskustelemaan siitäkin, millä saamme venäläisten mielenkiinnon palautettua Suomeen”, voisi pitää todennäköisempänä, että tulemme keskustelemaan siitä, miten venäläisten mielenkiinnon saisi pois Suomesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Missään muussa puolueessa äänestäjäkunnan odotukset ja puolueen käytännön toiminta eivät ole niin jyrkässä ristiriidassa kuin kokoomuksessa

Sisäministeri ei ole vieläkään huolissaan – perussuomalaiset kieltäisivät ulkomaalaisten epäilyttävät maakaupat
Viikon suosituimmat

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Luonnonvarakeskus ei vastannut määräajassa kansanedustajan tietopyyntöön susitietojen ristiriitaisuuksista – Antikainen: Salaileeko Luke jotakin?
Tiedotusvälineissä pohdittiin alkuvuodesta, miksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) susien kanta-arvioiden määrän mukaan niiden lukumäärä ei ole Suomessa juurikaan kasvanut viime vuosina. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen lähetti Lukelle 24.3. virallisen tietopyynnön, jossa hän pyysi selvennystä susien määräarvioiden perusteista ja DNA-näytteiden käytöstä kanta-arvioissa. Luke toimitti vastauksensa tämän artikkelin julkaisemisen jälkeen.

Onko suomalainen korkeakoulutus jo täysin turhaa puuhastelua? – Ammattikorkeakoulussa kaivettiin legopalikat esille
Aikuisopiskelija Aino pitää hyvin kyseenalaisena, että Suomeen tuotetaan kansainvälisiä opiskelijoita, joilla ei ole edes perustaitoja tai mahdollisuuksia työllistyä Suomessa. Samaan aikaan hänelle tarjotaan syventävien opintojen sijaan lähiopetusta, johon kuluu mm. leikkimistä legoilla.

Vihreät ajavat järjettömässä autovihassaan alas Helsingin katuverkostoa – ”Ei kiusattaisi enää autoilijaa”, vetoaa varatuomari

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Ukrainassa on meneillään Euroopan suurin mineraalivarkaus – Venäjä varastaa arvometallit miehittämiltään alueilta kiinalaisten avustuksella
Ukraina neuvottelee jälleen Yhdysvaltain kanssa mineraalivarantojensa hyödyntämisestä. Samaan aikaan Venäjä kiihdyttää valtaamiensa alueiden liittämistä itseensä ja ryöstää Ukrainan luonnonrikkauksia täyttä päätä. Apuna häärii monikasvoinen Kiina.

Keskusta ja SDP karsivat terveyspalveluita kovalla kädellä Keski-Suomessa – ”Demarit olivat valmiita vielä rajumpiin palveluverkoston leikkauksiin”
Julkisten terveyspalveluiden saatavuus huolestuttaa kansalaisia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvointialueella palveluita karsitaan SDP:n ja keskustan johdolla rajusti.

Taikaseinäsosialismi on edennyt Suomessa pisteeseen, jossa kaikki eivät enää ymmärrä eroa työstä saatavan palkan ja sosiaalietuuksien välillä – Purralta suorat sanat
Valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu ajattelua, jossa puolueet kilpailevat rahan tuhlaamisesta eivätkä sen ansaitsemisesta.

Riikka Purra oikoo uutisointia terveyskeskusmaksujen poistamisesta: Oppositio voisi halutessaan poistaa terveyskeskusmaksut vaikka kaikilta
Ilta-Sanomissa, MTV Uutisissa ja Helsingin Sanomissa on tänään innolla uutisoitu, että puolueista vain perussuomalaiset vastustaa terveyskeskusmaksujen poistamista heikoimmin toimeentulevilta. Perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra huomauttaa viestipalvelu X:ssä, että hyvinvointialueilla on tälläkin siunatulla hetkellä kaikki mahdollisuudet poistaa terveydenhuollon asiakasmaksut eläkeläisiltä, pienituloisilta ja työttömiltä, mutta ne eivät juuri tee sitä - ja oppositiolla on enemmistöasema useimmilla hyvinvointialueilla.