Ennen kuin brittien työväenpuolueen Tony Blairista tuli maan pääministeri vuonna 1997, hän tuli tunnetuksi vaatimalla kovia otteita rikollisuutta vastaan. Nyt hän on vakuuttunut siitä, että teknologia mahdollistaisi nykyiselle pääministeri Keir Starmerille keinon kitkeä populismia ja puuttua sen juurisyihin. Brittilehti The Times haastatteli entistä pääministeriä, joka visioi tehostettua digitaalista valvontaa rikollisuuden kitkemiseksi ja julkishallinnon kustannusten hillitsemiseksi.
Nurkkaan ajautunut vasemmisto etsii nokkelampaa tietä ulos
Viime kuukausina brittien vasemmistohallinto on ryvettynyt erilaisissa kohuissa, ja tyytymättömyys sitä kohtaan on kasvanut. Tyytymättömyyden taustalta löytyy mm. alati julkisuuteen nousseita ulkomaalaistaustaisten tekemiä rikoksia sekä hallituksen aikaisempi haluttomuus puuttua kasvavaan turvattomuuteen. Hallitusta on myös syytetty hyssyttelystä sekä pyrkimyksistä leimata huolestuneita kansalaisia äärioikeistolaisiksi ja sensuroida keskustelua.
Vasemmistohallintoa on syytetty myös orwellilaisen valvontayhteiskunnan haikailusta. Julkisille paikoille on perustettu sensuurivyöhykkeitä, joilla on mahdollista syyllistyä kirjaimelliseen ajatusrikokseen mm. rukoilemalla hiljaa mielessään. Poliisi tekee kotikäyntejä somekirjoittelun vuoksi, vaikka henkilöä ei epäiltäisi mistään varsinaisesta rikoksesta. Internetin ja sosiaalisen median aikana hallituksen on hankalampi kontrolloida totuutta ja mielipiteiden kirjoa.
Kansan syyttäminen rasisteiksi ja äärioikeistoksi ei ole toiminut. Tällä hetkellä oikeisto-oppositio on ajanut ylimielisenä näyttäytyneen vasemmistohallinnon nurkkaan. Oppositiota johtavan konservatiivipuolueen lisäksi vasemmistoa haastaa myös Nigel Faragen oikeistolainen reformipuolue, joka on kasvattanut suosiotaan kymmenissä vaalipiireissä.
Brittien vasemmisto etsii nyt aiempaa nokkelampaa keinoa vastata poliittiseen paineeseen. Vastavetona entinen pääministeri Blair vaatii hallitusta ottamaan käyttöön kansallisen digitaalisen henkilöllisyysjärjestelmän ja kasvojentunnistuskameroita julkisille paikoille. Argumentit saattavat kuulostaa yllättäviltä vasemmistolaisen suuhun. Valvonnan tarkoituksena olisi nimittäin torjua laitonta maahanmuuttoa ja vähentää rikollisuutta sekä sosiaalitukiin liittyviä väärinkäytöksiä.
“Populistit tarttuvat kyllä todelliseen epäkohtaan ja hyödyntävät sitä [poliittisesti], mutta he eivät useinkaan halua tarjota ratkaisuja. Ratkaisujen löytäminen on paljon vaikeampaa kuin ongelmista puhuminen”, Blair väittää. Hän myöntää maahanmuuton olevan tällä hetkellä hallitsematonta, ja että asiaan ei ole puututtu riittävästi.
Aiemmin maltillisena vasemmistolaisena tunnettu Blair kurottaa oikeiston suuntaan myös peräänkuuluttamalla “pienempää” ja “strategisempaa” julkista sektoria. Hän ajattelee, että tekoälyn laajentaminen valvontaan voisi tarjota kansalaisille laadukkaampia palveluja ja tuoda säästöjä. Blair myöntää avoimesti, että valvonnan lisääminen olisi ehdotus, jolla populistit pakotettaisiin valitsemaan puolensa yhteisen ongelman ratkaisemiseksi.
Blair asettaa vastakkain yksityisyyden ja julkishallinnon tehokkuuden
“Edessä on suuri poliittinen keskustelu, jossa kysytään: kuinka paljon yksityisyyttä olet valmis vaihtamaan tehokuuteen? Tämä on olennainen kysymys teknologian ja julkisten palvelujen kannalta. Nähdäkseni ihmiset ovat valmiita suureenkin vaihtokauppaan.”
Blair yrittää toppuutella, ettei digitaalinen henkilöllisyys olisi “hallituksen valvontatyökalu”, vaan kansalaisia voimaannuttava, asiointia helpottava väline. Järjestelmään on suhtauduttu paikoin varauksellisesti jopa ministeritasolta. Blairin mukaan istuvan pääministeri Starmerin tulisi kuitenkin kamppailla rohkeasti tämän vision puolesta.
Digitaalinen henkilöllisyysjärjestelmä voisi Blairin mukaan antaa täsmällistä tietoa siitä, kenellä on oikeus olla maassa, ja kenellä ei. Järjestelmä voisi tehostaa rajavalvontaa maahantulijoiden tunnistamisessa ja sosiaalitukien käsittelyssä. “Jos jokaisen pitäisi todistaa henkilöllisyytensä ennen tukien hakemista, voisimme leikata vuosittain 10 miljardin punnan edestä tukipetoksia”.
Entinen pääministeri suosittelisi myös kasvojentunnistuksen laajempaa käyttöä ja vetoaa onnistuneisiin pilottihankkeisiin Lontoon ja Walesin alueilla. Teknologian avulla poliisi on saanut kiinni satoja epäiltyjä enemmän, mukaan lukien kymmeniä raiskaajia ja seksuaalirikollisia.
Valvontayhteiskunta ratkaisuksi vasemmiston itsensä aikaansaamaan ongelmaan?
Blairin mukaan julkinen keskustelu asiasta “paljastaisi monia ihmisiä, jotka puhuvat maahanmuutosta tai tukipetoksista, mutta eivät oikeasti halua ratkaisuja.” Avausta on luonnehdittu myös tekopyhäksi ja opportunistiseksi.
GB News -kanavan politiikan kommentaattori Alex Armstrong näkee, että yksityisyyttä yritetään nyt murentaa itse aiheutetun ongelman korjaamiseksi:
“Blair aloitti massamaahanmuuton kriisin maassamme. Nyt hän yrittää taas kaupitella teille henkilöllisyyskortteja saadakseen enemmän vapauttanne ja yksityisyyttänne korjatakseen ongelman, jonka hän itse aiheutti. Naurettavaa. Näkisin, että monien mielestä hän saisi mennä muualle mainostamaan käärmeöljyään.”
Digitaalinen henkilöllisyysjärjestelmä on ollut Blairin unelma jo 2000-luvun alusta lähtien. Yksityisyydensuojaa vaalineet konservatiivit kuitenkin torppasivat idean 2010-luvun kynnyksellä. Myös koronapandemian myötä Blair yritti jälleen ajaa suurempaa visiotaan rokotuspassien kautta.
Kaksi vuotta sitten brittilehti Spectator muistutteli entisen pääministerin pitkäaikaisesta fiksaatiosta järjestelmään, joka keskittäisi kansalaisten henkilöllisyystietoja ja lupia samalle alustalle. Blairin nimeä kantava instituutti, joka on myös Suomen entisen pääministeri Sanna Marinin nykyinen työnantaja, julkaisi jo vuonna 2023 kritiikittömän oloisen visionsa laajasta kansallisesta henkilötietojärjestelmästä.
Tätä vasten Blairin ideat näyttävät ratkaisulta, jota hän tarjoaa milloin mihinkin ongelmaan. Konservatiivien parlamenttiedustaja David Davis kommentoi, että teknologian kanssa epäpätevimmät ihmiset pitävät tekoälyä taianomaisena ratkaisuna samalla, kun todelliset asiantuntijat varoittavat sen riskeistä. Twitter Files -paljastuksista tunnettu amerikkalainen journalisti Michael Shellenberger kommentoi asiaa Atlantin toiselta puolelta ja väläytteli henkilöllisyysjärjestelmän olevan askel kohti totalitarismia.