

LEHTIKUVA
Sanna Marin siunaa Pekka Haaviston laittomuudet
KOMMENTTI | Vaikka perustuslakivaliokunta ei keskiviikkona esittänyt syytettä ulkoministeri Pekka Haavistolle, teki valiokunta kuitenkin selväksi, että Haavisto on syyllistynyt laittomuuksiin. Pääministeri Sanna Marinin löysi itsensä illalla viheliäisestä tilanteesta, jossa on ainoastaan huonoja lopputulemia.
Pekka Haaviston (vihr.) toiminta on hallintolain ja ulkoasiainhallintolain vastaista. Perustuslakivaliokunnan mukaan Haaviston menettelyn moitittavuutta ei voida pitää kokonaisuutena arvioiden vähäisenä. Suomeksi sanottuna hän on rikkonut lakia.
Pääministeri Sanna Marin (sdp.) on vaikeassa tilanteessa. Hallituskumppani vihreiden tunnetuin poliitikkoikoni Haavisto on sinnitellyt vuoden verran löysässä hirressä, eikä ulospääsyä silmukasta löytynyt vieläkään. Marinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin siunata Haaviston menettely ja liputtaa tälle luottamusta.
Suomen perustuslain mukaan ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia. Tämän on käytännössä katsottu tarkoittavan sitä, etteivät ministerit voi valehdella tai tehdä rikoksia.
Kun Marin hyväksyy lakeja rikkoneen ministerin riveihinsä, hän astuu tuntemattomalle maaperälle.
Marin twiittasi: “Hallitus ja sen ministerit toimivat aina eduskunnan luottamuksen varassa ja eduskunta käsittelee Pekka Haaviston ministerivastuuasian perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Haavistolla on hallituspuolueiden puheenjohtajien tuki jatkaa ulkoministerin tehtävässä.”
Hallitus ja sen ministerit toimivat aina eduskunnan luottamuksen varassa ja eduskunta käsittelee Pekka Haaviston ministerivastuuasian perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Haavistolla on hallituspuolueiden puheenjohtajien tuki jatkaa ulkoministerin tehtävässä.
— Sanna Marin (@MarinSanna) December 9, 2020
Twiitin kommenttikenttä kuvaa karulla tavalla kansalaisten tuntoja. Haavistoa, vihreitä, demareita ja Marinia höykytetään ankarasti. Moni kommentoija huomauttaa Suomen tiukoista oikeusvaltioperiaatelinjauksista Puolan ja Unkarin suuntaan. Onhan siinä kieltämättä ristiriitaa.
Haavisto luottamuspuntariin
Vaikka perustuslakivaliokunta ei keskiviikkona lyönytkään Haavistolle käteen “kulje valtakunnanoikeuteen kulkematta lähtöruudun kautta“-korttia, ei hän ole vielä likimainkaan selvillä vesillä. Lähipäivät näyttävät, mihin julkisuuden vaaka kallistuu. Vaikka Haavisto selvisi juridisesta selvityksestä ilman syytettä, astelee hän edelleen miinakentällä.
Aiempina vuosina törttöilevät tai sähläävät ministerit ovat menettäneet luottamuksen paljon vähemmästäkin asioista kuin lain rikkomisesta.
Sen menettivät muun muassa..
– Koulutusta valtion rahoilla hankkinut Katri Kulmuni,
– niitä näitä höpäjöinyt Antti Rinne,
– aatetovereitaan puolustanut, rikostutkintaan puuttunut Heidi Hautala,
– Nuorisosäätiön ja vaalirahoituksen sotkuihin jumiutunut Matti Vanhanen,
– Johanna Tukiaiselle tekstiviestitellyt Ilkka Kanerva ja
– faxejaan lähetellyt Anneli Jäätteenmäki.
Luottamus on hauras kapistus. Pystyykö Haavisto säilyttämään omansa?
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Al-hol-sotkussa ryvettyneelle Pekka Haavistolle ei esitetä syytettä, vaikka hän rikkoi lakia

Tynkkynen hiiltyi Haavisto-tapauksesta: Listaa punavihreiden puolueiden oikeusvaltiota nakertavat teot vuoden ajalta

Saarikko palkkasi avukseen viestinnän asiantuntijan – palkka 10 341 €/kk
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää