Sananvapauden kannatus romahti amerikkalaisnuorison keskuudessa – Suomessa vain perussuomalaiset puolustavat johdonmukaisesti sananvapautta
Monet ihmiset luulevat kannattavansa sananvapautta, vaikka ovat valmiita rajoittamaan “vihapuhetta”. Yhden ihmisen “vihapuhe” on kuitenkin toisen ihmisen uskomus, mielipide tai jopa fakta. Yhdysvalloissa sananvapuden aito kannatus on romahtanut, kirjoittaa psykologi Pamela Paresky Quillette-verkkojulkaisussa. Suomessa sananvapauden kannattajia on Ylen vaalikoneen mukaan käytännössä vain perussuomalaisissa.
Sananvapaus on Yhdysvalloissa perustuslaillisesti erittäin hyvin suojattu perusvapaus. Liittovaltio suojaa yksilö osavaltioiden sananvapautta rajoittavalta rikoslainsäädännöltä. Silti Yhdysvalloissakin joutuu varomaan sanojaan varsinkin yliopistoissa. Rikosseuraamuksien sijaan rangaistukset voivat olla hallinnollisia.
Erityisesti yliopistokampuksilla puhutaan jopa sananvapauden kriisistä. Tämän vapauden kannatus on todellakin laskussa yhdysvaltalaisnuorison piirissä, Paresky kirjoittaa.
Vuonna 2016 Knight Foundation -kyselytutkimus osoitti, että 91 prosenttia lukiolaisvastaajista tuki “vapautta ilmaista epäsuosittuja mielipiteitä”, mutta kun kysymys muotoiltiin tiukemmin, vain 45 prosenttia sanoi, että ihmisillä tulisi olla oikeus julkisesti ilmaista ajatuksia, joita muut pitävät “loukkaavina”.
Korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa asenteet olivat samansuuntaiset. Vuonna 2016 opiskelijoista 78 prosenttia oli sitä mieltä, että oppilaitosten tulisi altistaa opiskelijoita kaikenlaiselle puheelle ja kaikenlaisille näkökannoille. Kuitenkin kaksi kolmasosaa sanoi, että oppilaitoksilla tulisi olla keinoja toimia sellaista kielenkäyttöä vastaan, joka on tiettyjä ryhmiä tarkoituksellisesti loukkaavaa. Yli neljännes oli sitä mieltä, että oppilaitosten tulisi jopa voida rajoittaa potentiaalisesti loukkaavien poliittisten näkemyksien ilmaisua.
Yli puolet raportoi ilmapiirin kampuksella estävän joitakin ihmisiä sanomasta, mihin he uskovat, koska muut voivat pitää sitä loukkaavana. Vuotta myöhemmin tämä lukema nousi 61 prosenttiin.
Paresky hämmästelee, että 73 prosenttia vuoden 2016 Knight Foundationin kyselyyn vastanneista kuitenkin oli luottavaisia sen suhteen, että sananvapaus on turvattu tai hyvin turvattu.
Toisten sananvapautta ei vaalita, jos oma sananvapaus ei ole uhattuna
Vastaus tähän ristiriitaan löytyy Pareskyn mielestä siitä, että useimmat opiskelijat eivät koe, että vihapuheen vastainen liike hyökkäisi heidän omaa sananvapauttaan vastaan. Opiskelijat uskovat Pareskyn mukaan, että “vihapuhe ei ole vapaata puhetta”, tai että vihapuhe – miten se sitten määritelläänkään – ei kuulu sananvapuden piiriin.
Suomessa kaikki muut puolueet kuin perussuomalaiset ovat valmiita laajentamaan sananvapauden rajoitukset “vihapuheeseen”, kävi ilmi Ylen vaalikoneesta. Vaalikoneessa kysyttiin, pitäisikö vihapuhe määritellä ja kieltää – toisin sanoen siinä ei edes vielä määritelty, millainen vihapuhe pitäisi kieltää.
Silti kaikkien muiden puolueiden kuin perussuomalaisten ehdokkaista enemmistö oli vihapuheen kriminalisoimisen kannalla. Sananvapausmyönteisin puolue oli ylivoimaisesti perussuomalaiset. Vain 10 prosenttia ehdokkaista halusi kriminalisoida “vihapuheen”.
Toiseksi tuli kristillisdemokraatit, joista peräti 60 prosenttia oli valmis säätämään vihapuhelain – siitäkin huolimatta että myös kristityn vakaumuksen ilmaisua on yritetty leimata vihapuheeksi. Sensuurimielisyys on suurinta Sdp:n ehdokkaiden joukossa (94 prosenttia). Katso koko grafiikka Ylen uutisesta.
Perussuomalaisilla ja kristillisdemokraattisilla ehdokkailla yhteinen sananvapausjulistus
Oikean Median mukaan joukko kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten ehdokkaita antoi yhteisen sananvapausjulistuksen:
”Sananvapauden tila Suomessa on huono. Erityisesti konservatiivisia kristittyjä ja kansallismielisiä isänmaan ystäviä syrjitään. Mikäli tulen valituksi eduskuntaan näissä eduskuntavaaleissa, tulen puolustamaan voimakkaasti jokaisen suomalaisen sananvapautta.”
Julistuksen allekirjoittajien joukossa on seitsemän istuvaa kansanedustajaa: kristillisdemokraateista Antero Laukkanen, Päivi Räsänen, Sari Tanus, Peter Östman sekä perussuomalaisista Mika Raatikainen, Laura Huhtasaari, Toimi Kankaanniemi, Mika Niikko.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Elon Muskin X-kirjoitus nosti esiin taannoiset Isoa-Britanniaa ravisuttaneet lasten raiskausrikokset – viranomaiset eivät aluksi puuttuneet rikoksiin rasismileiman pelossa
Viestipalvelu X:ssä levisi keskustelu Ison-Britannian lähihistoriassa tapahtuneista lapsiin kohdistuneista järkyttävistä seksuaalirikoksista. Satoja lapsia ja teini-ikäisiä tyttöjä joutui laajamittaisen “raiskausringin” hyväksikäytön kohteeksi. Elon Muskin mainitsemista rikoksista vaaditaan nyt kansallista tutkimusta.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää