

PS vaatii: perheenyhdistämisiin tehtävä EU:n sallimat tiukennukset täysimääräisenä
Perussuomalaiset vaatii perheenyhdistämisdirektiivin täysimääräistä soveltamista Suomessa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho (ps.) kertoo Suomen Uutisille, että hallituksen joulukuussa julkaiseman 80-kohtaisen turvapaikkapoliittisesta ohjelmasta on pidettävä kiinni. Tämä tarkoittaisi tulovaatimuksen lisäksi myös asumisaikavaatimusta, asuntoedellytystä ja kotoutumisedellytystä.
Hallitus esittää, että perheenyhdistämisiä tiukennettaisiin asettamalla mm. tulovaatimuksia perheenkokoajalle. Onko tämä oikea kehityssuunta?
– Tämä on oikea ratkaisu ja siitä päätettiin jo hallituksen 80-kohtaisessa turvapaikkapoliittisessa ohjelmassa, jossa perussuomalaisten kädenjälki näkyy vahvasti. Ohjelman keskeisenä linjauksena on, että perheenyhdistämisdirektiiviä sovelletaan jatkossa täysimääräisesti. On tärkeää, ettemme jätä mitään sellaisia vetotekijöitä purkamatta, jotka muutkin EU-maat voivat purkaa, Sampo Terho toteaa.
Miksi sitten Suomi ei ole hallituksen esityksen mukaan ottamassa käyttöön perheenkokoajalle asetettavaa asumisaikavaatimusta?
– Tämä on nähdäkseni virhe. Direktiivin sallima kahden vuoden asumisaikavaatimus pitäisi ehdottomasti ottaa käyttöön, erityisesti toissijaista suojelua saavien kohdalla. Muualla EU:ssa yleisesti käytössä oleva asumisaikavaatimus on myös Suomelle taloudellisesti välttämätön, sillä rahamme eivät riitä siihen, että jokainen Suomeen tullut turvapaikanhakija tuo nopeassa tahdissa maahamme myös useita perheenjäseniään. Asumisaikavaatimus ei kuitenkaan saisi koskea työperäistä maahanmuuttoa.
Entä miksi Suomi ei hyödynnä direktiivin mahdollistamaa perheenkokoajalle asetettua asuntoedellytystä?
– Myös asuntoedellytyksen pitäisi ehdottomasti kuulua hallituksen esitykseen. Ei ole kenenkään etu, että Suomeen ja erityisesti pääkaupunkiseudulle saapuu isoja perheitä asumaan yhdelle tai kahdelle ihmiselle suunnitelluissa asunnoissa. Riittävien asumisolosuhteiden vaatiminen perheenkokoajalta kannustaisi perheenkokoajia muuttamaan sellaisiin paikkoihin, joissa on riittävän suuria, vapaita asuntoja kohtuuhintaan tarjolla.
Direktiivissä mainitaan vielä kotoutumisedellytys. Mitä se tarkoittaa ja pitäisikö hallituksen sisällyttää se esitykseensä?
– Monet Euroopan maat vaativat erilaisia kotoutumisedellytyksiä, kuten kielen osaamista, perheenyhdistämisen tai kansalaisuuden saannin ehtona. Suomenkin tulisi edellyttää perheenkokoajalta nykyistä parempaa kielitaitoa ja selkeää pyrkimystä kotoutua suomalaiseen yhteiskuntaan.
Keihin nämä vaatimusten tiukennukset kohdistuvat?
– EU-direktiivin mukaan tiukennuksia ei voi kohdistaa pakolaisstatuksen saaneisiin, jos he jättävät perheenyhdistämishakemuksen kolmen kuukauden sisällä oleskeluluvan saamisesta. Lisäksi erityisesti tulovaatimuksen kohdistamista perheenkokoajana toimiviin Suomen kansalaisiin olisi syytä harkita tarkkaan. Tarkoituksena ei ole estää kantasuomalaisia perustamasta perhettä ulkomaalaisen kanssa, vaan poistaa vetotekijöitä niitä turvapaikanhakijoita ajatellen, jotka pyrkivät käyttämään nykyjärjestelmää siirtolaisuuden välineenä. On löydettävä paras malli saavuttaa nimenomaan tavoitellut vaikutukset.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ronkainen kiirehtii turvapaikkasurffareiden palautuksia: “En ole tyytyväinen ennen kuin näen lentokoneessa”

Raatikainen: Suomeen pääsee liian helposti – “Millä pätevyydellä turvapaikkapäätöksiä tehdään?”

Turvapaikkakriisiä padotaan – perheenyhdistäminen vaikeutuu
Viikon suosituimmat

Tynkkynen: “On vain ajan kysymys, milloin Li Anderssonin EU-varojen käyttö menee tutkintaan”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) oudoksuu oikeuden langettamaa kieltoa, joka estää Marine Le Penin osallistumisen Ranskan presidentinvaaleihin 2027. Le Pen menetti vaalikelpoisuutensa EU-varoihin liittyvien epäselvyyksien takia. EU-avustajien palkkaamiseen tarkoitettuja varoja oli tuomioistuimen mukaan käytetty Le Penin puolueen toimintaan, mikä on kiellettyä. Samalla Tynkkynen huomauttaa, että europarlamentaarikko Li Andersson järjesti alkuvuonna Suomessa festivaalin, jonka rahoitukseen hän käytti mepin viestintäavustustaan.

Toimeentulotuki on nyt kuin katiska, johon liian moni jää loukkuun – hallitus uudistaa sosiaaliturvajärjestelmää selkeämmäksi ja työhön kannustavammaksi
Hallitus pyrkii yksinkertaistamaan sosiaaliturvajärjestelmää. Tavoitteena on sujuvampi, yksinkertaisempi ja työhön kannustavampi sosiaaliturvajärjestelmä. Tarkoituksena on ohjata ihminen hakemaan ensin ensisijaisia etuuksia, kuten työmarkkinatukea, jotta henkilö saadaan palvelujärjestelmän piiriin ja velvoitteiden pariin.

Antikainen: Suomi irtautuu Ottawan sopimuksesta ja panostaa turvallisuuteen – epäisänmaalliset toverit aloittivat heti myyräntyön
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mukaan vihervasemmistoa ei näytä kiinnostavan Suomen ja suomalaisten turvallisuus - saati puolustuskyky.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön Gazan työntekijät The Atlanticin haastattelussa: “Tiesimme, että Hamas oli läsnä”
Lääkärit ilman rajoja -järjestöltä on perätty vastausta kysymykseen, miten järjestö on voinut toimia gazalaisissa sairaaloissa huomaamatta Hamasin läsnäoloa tai sairaaloissa pidettyjä panttivankeja. The Atlanticin julkaisu todentaa, että sekä terroristit että heidän asevarastonsa sairaaloissa olivat järjestön yleisessä tiedossa oleva vaiettu salaisuus.

USA:n maatalousministeriö lopetti transsukupuolisten viljelijöiden erityishankkeet – myös DEI-siemenet heitettiin roskiin
Yhdysvaltain valtionhallinnon tehostaminen jatkuu. Osana leikkauksia transsukupuolisille maanviljelijöille suunnattujen erityishankkeiden rahoittaminen on lopetettu. Tuholaistorjuntaan ei etsitä enää "monimuotoisuutta". Myös tiedostavat tomaatinsiemenet heitettiin roskiin.

Riikka Purra MTV:n puheenjohtajatentissä: Maahanmuutto laskenut Pisa-tuloksia
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra nosti maahanmuuton esiin suurimpana syynä Suomen Pisa-tulosten laskemiselle eilisessä puheenjohtajatentissä.

Saksan armeijaa halutaan varustaa sodan varalta – 1 000 miljardilla saa aseita ja ammuksia, mutta mistä sotilaita?
Saksan armeijan komentajan mukaan Saksaan ja Eurooppaan kohdistuu todellinen sotilaallinen uhka. Venäjä olisi hyökkäyskykyinen saksalaisarvioiden mukaan vuonna 2029. Saksa aikoo panostaa puolustukseensa jopa yli 1 000 miljardia euroa ja laskee kuluja myös siltä varalta, jos USA jättää puolustusliiton.

Ruotsidemokraatit Narinkkatorilla: ”Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa!”
Ruotsidemokraattien ja Tanskan kansanpuolueen kansanedustajia vieraili Narinkkatorin vaalikontilla Pohjoismaiden neuvoston kokousten yhteydessä. - Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa. Pitäkää rajanne kiinni. Huolehtikaa, että asetatte oman maanne kansalaiset etusijalle! ruotsidemokraattien kansanedustaja Victoria Tiblom vetosi äänestäjiin Narinkkatorilla.

Purra tylytti oppositiota: Te pelottelette ja huijaatte kansalaisia
Eduskunnassa käytiin keskiviikkona keskustelu välikysymyksestä hallituksen lisäleikkauksista soteen ja koulutukseen liittyen. Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ihmetteli opposition vaalien alla kiihtyvää kurjuuden julistusta.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää