Sampo Terho: Perussuomalaisilla on kysyntää europarlamentissa
Media kyselee minulta jatkuvasti, millaiseen ryhmään perussuomalaiset europarlamentissa asettuvat tulevalla vaalikaudella. Liitymmekö äärioikeiston perusteilla olevaan ryhmään, jatkaako EFD-ryhmämme nykyisellä kokoonpanollaan vai onko jotain muuta suunnitteilla?
Ministeri Alexander Stubb ehti jopa arvailemaan, että jäisimme tyystin vaille ryhmää. Tähän voisi (Muhammad Alia mukaillen) todeta: Jos eurooppaministeri edes uneksii perussuomalaisten jäävän ilman ryhmää, hänen olisi syytä herätä ja pyytää anteeksi.
Perussuomalaiset ovat europarlamentissa haluttua tavaraa ja meillä on ystäviä yli nykyisten ryhmärajojen. Olen europarlamentissa pitänyt aktiivisesti yhteyttä EU-kriittisiin voimiin viimeisen kolmen vuoden aikana. Samoin toimi puheenjohtajamme Timo Soini täällä ollessaan ja hän kävi tammikuussa myös henkilökohtaisesti Strasbourgissa tunnustelemassa tulevia ryhmäkuvioitamme.
Tavoitteemme ovat korkealla. Haluamme olla osa vaikutusvaltaista EU-kriittistä ryhmää, jonka täytyy kasvaa huomattavasti nykyistä kookkaammaksi. Realistiselta näyttäisi, että vaalien jälkeen voisimme onnistua kokoamaan uudistusmielisen ryhmän, joka olisi europarlamentin kolmanneksi suurin.
Tavoite on kova, muttei suinkaan mahdoton. Tulevaa ryhmän kasvua tietenkin auttaa se, että europarlamentin kriittiset ja uudistusmieliset puolueet ovat saamassa vaalivoiton ympäri unionia. Samoin aivan uusia EU-kriittisiä puolueita on nousemassa.
Kolmanneksi suurimmaksi ponnistaminen edellyttäisi noin sataa meppiä. Suuremmiksi ryhmiksi jäisivät tuolloin vain kristillisdemokraattien EPP ja sosiaalidemokraattien S&D. Kolmanneksi suurimman ryhmän asema takaisi paitsi äänestysvaltaa, niin valiokuntien puheenjohtajuuksia. Lisäksi ryhmä saisi valmisteltavakseen keskeisiä mietintöjä, eli tulevia direktiivejä ja asetuksia.
Nykyään EU-kriitikot ovat jakautuneet EFD- ja ECR-ryhmiin, joiden ympärille myös realistisen EU-politiikan tulevaisuus europarlamentissa todennäköisesti rakentuu. Mahdollisuuksia on siis monia, ja ainoastaan Stubbin meille vihjailema äärioikeistolaiseen ryhmään liittyminen on ennalta poissuljettua. Koko ryhmän syntyminen on vielä epävarmaa, se jäänee pieneksi ja ryhmässä on mukana puolueita, jotka johtavat ryhmän eristämiseen parlamentin toiminnassa.
Miksi tulevaa ryhmäämme sitten kutsutaankin, tärkeintä on sen poliittinen linja. Tässä suhteessa kaikki on jo selvää: tulemme olemaan osa ryhmää, joka haluaa pysäyttää liittovaltiokehityksen, rajoittaa unionin valtaoikeuksia ja vähentää EU-sääntelyä – siis luoda kevyemmän ja paremman unionin.
Aivan erityisesti täytyy myös muistaa, että ennen kuin ryhmiä päästään rakentamaan, on käytävä ja voitettava vaalit. Ennen vaaleja kaikki on lopulta vain suunnittelua ja spekulointia.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 1/2014 -lehdessä.
SAMPO TERHO
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää