PS ARKISTO
Sambialaissekoilu kuohuttaa Hämeenlinnassa
Kaikki alkoi kesäkuussa 2010 Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon (kok.) tuotua kaupunginhallitukseen aiesopimuksen Kirstulan alueelle toteutettavasta suuresta autokauppakeskuksesta. Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto näytti hankkeelle vihreää valoa ja hyväksyi aiesopimuksen syyskuussa.
– Perussuomalaisten valtuustoryhmässä aloimme ihmetellä jo ennen kuntavaaleja, kun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) meni Sunny Car Center Oy:n hallitukseen. Oli vähintäänkin outoa, miten yksi yrittäjä sai näin erityisen aseman kaupungin päätöksenteossa, Lulu Ranne muistelee.
Tuosta tilanne rupesi nopeasti pahenemaan, kun SCC:n toimitusjohtaja Markku Ritaluoma alkoi esitellä päättäjille suureellisia lupauksia nimettömäksi jääneistä ulkomaisista ”varmoista sijoittajista”, jotka aina vetäytyivät tai suunnitelmat muuten viivästyivät SCC:stä riippumattomista syistä.
– Sijoittajat eivät ole esimerkiksi näyttäytyneet nykyiselle kaupunginhallitukselle, eikä konkreettisia ja varmoja dokumentteja hankkeen koko rahoitukseen sitoutuneista investoreista ole näkynyt, Ranne painottaa.
Viimeinen niitti
Seuraavan kerran SCC:n asia oli valtuuston käsiteltävänä kesäkuussa 2012. Silloin ei enää oltukaan päättämässä, myydäänkö tonttia, vaan millä ehdoilla. Hyväksyessään tonttikaupan ehdot kaupunginhallitus pani täytäntöön valtuuston päätöstä.
Lopullisesti tilanne räjähti käsiin tämän vuoden kesäkuussa, kun apulaiskaupunginjohtaja Isosuo aivan yllättäen esitti, että kaupungin vastuulla olevat infratyöt annetaan suoraan Ritaluoman valitsemalle urakoitsijalle hoidettavaksi ilman kilpailutusta. Lulu Ranne jätti asiasta tuolloin eriävän mielipiteen.
Elokuussa Ritaluoma esitteli kaupunginhallitukselle uuden rahoittajakandidaatin, sambialaisen Mrs. Regina Chiluban, jolla hän itse myönsi olevan talousrikostaustaa. Valtakunnallista huomiota juttu sai, kun rouva Chiluban tiedottaja ilmoitti, ettei tämä ole sijoittamassa hankkeeseen 33,6 miljoonaa euroa eikä ole koko hankkeesta koskaan kuullutkaan.
– Perussuomalaisille viimeinen niitti oli se, kun saimme kuulla, että hankkeelle esitetty rahoittajataho oli hämärä ja talousrikostaustainen, eikä muistakaan uusista ja vakuuttavista rahoittajista ollut varmuutta. Kaupungin vastapuoliriskin kannalta on se ja sama, onko Mrs. Chiluballa todella rahaa sijoittaa SCC:iin, vai onko Ritaluoma mennyt ns. ”nigerialaisvipuun”, Ranne sanoo.
– Kaupunki ei voi olla missään tekemisissä yrityksen kanssa, jonka toiminta ei ole kaikin puolin päivänvalon kestävää. Kannattaa miettiä myös sitä, mistä SCC:n tilille tulleet rahat ovat tulleet ja mihin ne ovat ovat menneet.
Kokoomus ja demarit “pääpiruina”
Perussuomalaiset Lulu Ranne ja Kari Ilkkala ovat esittäneet SCC:n toimintatapoja vastaan julkisesti kritiikkiä jo vuodesta 2010. Kokoomus ja demarit sen sijaan ovat ajaneet hanketta kuin käärmettä pyssyyn vielä senkin jälkeen, kun vastapuoli on menettänyt kaiken uskottavuutensa kenen tahansa rationaalisen toimijan silmissä.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 11/2014 -lehdessä.
Mika Männistö
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää