Salon kriisikaupunki saa tukea valtion lisäbudjetista
Teknologiateollisuuden murroksesta kärsivä Salon seutu saa lisätukea valtion lisätalousarviosta. Hallitus päätti asiasta talouspoliittisen ministeriryhmän kokouksessa keskiviikkona.
Salon seutu saa yhteensä 17 miljoonaa euroa, mistä työministeriön kehyksen sisältä viisi miljoonaa. Tuella rahoitetaan jo toimivien yritysten kasvua ja tuetaan uusien yritysten houkuttelemista ja uusien yritysten syntymistä.
10 miljoonaa digitalisaatioon
Rahoitusta myönnetään 10 miljoonaa euroa Tekesin Digibuusti-hankkeeseen, 2 miljoonaa Finpron ICT Invest-hankkeen lisärahoitukseen, 5 miljoonaa yritysten kehittämisvaltuuksien lisärahoitukseen, mikä kohdistuu Microsoftin lähtöalueille. Siirtyviä yritystukivaltuuksia nostetaan 10 miljoonasta 20 miljoonaan. EU:n Kestävää kasvua ja työtä –hankkeesta myönnetään 5 miljoonaa euroa yritysten kehittämishankkeisiin Salon seudulle ja muille äkillisen rakennemuutoksen paikkakunnille.
Rahoituksella tuetaan erityisesti Microsoftilta irtisanottujen työntekijöiden uudelleen työllistymistä.
Työttömyys kolminkertaistunut
Salosta on vuonna 2008 alkaneen murroksen jälkeen kadonnut jo noin 6 000 työpaikkaa, joista 4 500 on teollisuuden työpaikkoja. Microsoftin toimintojen lakkauttaminen aiheutti noin 700 työpaikan menetyksen.
– Työttömyysaste, joka vuonna 2008 oli 5,8 prosenttia, on nyt kasvanut 15,3 prosenttiin, oikeus- ja työministeri Jari Lindström sanoo.
Salon seutu on ollut äkillisen rakennemuutoksen alue jo vuodesta 2009 asti. Valtioneuvosto jatkaa tätä nimeämistä vuodenvaihteesta eteenpäin, vaikka sen piti päättyä jo silloin.
– Vierastankin ”äkillistä rakennemuutosta”. Salo on jatkuvan rakennemuutoksen alue, Lindström huomauttaa.
Rahoilla kehitetään
kymmeniä yrityksiä
Salolle on kohdistettu äkillisen rakennemuutoksen rahoja tähän asti jo 14,3 miljoonaa euroa – tänä vuonna neljä miljoonaa. Viime vuodesta siirtyi 2,4 miljoonaa eli yhteensä Salo on saanut tänä vuonna 6,4 miljoonaa euroa.
Näistä on käytetty 4,5 miljoonaa yhteensä 40 pk-yritykselle ja työpaikkoja luoviin kehittämishankkeisiin.
– Keinoilla on kyetty helpottamaan Salon alueella Microsoftin poistumisesta aiheutuvia työpaikkamenetyksiä, Lindström kertoo.
– Ely-keskuksissa on käsittelyssä noin 2,4 miljoonan edestä pk-yritysten kehittämisavustushakemuksia, joten näyttää siltä, että tämän vuoden koko valtuus tullaan käyttämään. Lisäksi seutukunnalla on jätettävinä joukko hakemuksia, joista keskustellaan. Tällä viiden miljoonan euron lisävaltuudella mahdollistetaan uusia korvaavia työpaikkoja luovien hankkeiden rahoittaminen.
Salo ja Turun seutu
kilpailevat osaajista
Vaikka Salon seutu on kärsinyt suurista muutoksista, pilkistää siellä Lindströmin mukaan myös toive tulevasta. Ministeri kehuu Salon tehneen oikeita toimenpiteitä ja olleen itse aktiivinen.
– Se auttaa. Valtion pitää olla aktiivinen, mutta myös kuntien itse ja yritysten pitää olla aktiivisia. Salon seudulla nähdään pimeyden keskellä valoa ja se on osaaminen.
– Microsoftin 700 irtisanotusta on Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokon mukaan noin 200 työllistynyt Espooseen ja noin 200 muualle aktiivisin toimin, mistä Rantakokko kiittää rahoitusta.
Salo pyrkii houkuttelemaan yrityksiä, jotka työllistäisivät ohjelmistoalan osaajia. Heitä on tultu hakemaan jo muualle: äskettäin oli rekrytointitilaisuus, johon tuli yrityksiä viidestä Pohjois-Euroopan maasta.
Alueella mietitään myös kovasti, kuinka ohjelmisto-osaaminen voisi hyödyntää alueen raskasta ja suurta teollisuutta, kuten laiva- ja autoteollisuutta sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä.
Veli-Pekka Leskelä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.