Christian Domingues, Pexels
Salailua, manipulointia ja paavien käskyläisiä – Yhdysvaltain vaaleissa on nähty monenlaista vilunkia
Missä vaalit, siellä vaikuttamisyritys. 1800-luvun alussa varhaista vaalivaikuttamista harjoittivat ranskalaiset, myöhemmillä vuosikymmenillä mafiosot. Vaalivilpin kärkinimiin voidaan lukea presidentti John F. Kennedy, hänen vaalitulostaan oli parantelemassa useampikin taho. Dosentti Markku Ruotsila kertoo Suomen Uutisille vaalivaikuttamisen historiasta.
Pohjois-Amerikan historian dosentti Markku Ruotsila kertoo varhaisimpien Yhdysvalloissa tapahtuneiden vaalivaikuttamisyritysten tapahtuneen ranskalaisten radikaalien toimesta.
– He kannattivat silloista republikaani-demokraatti -puoluetta (nykyiset demokraatit) edustanutta presidenttiä Thomas Jeffersonia. Hän kannatti Ranskan vallankumousta ja sen tavoitteita. Jefferesonia tuettiin kaikin mahdollisin tavoin, rahallisesti sekä propagandan keinoin, Ruotsila taustoittaa.
Jefferson oli Yhdysvaltojen kolmas presidentti (1801–1809) ja hän on yksi itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajista.
Ruotsila kertoo Jeffersonin kampanjaan kohdistuneen myös kotimaisia vaikuttamisyrityksiä kirkon toimesta, koska tämä ei ollut uskonnollinen.
– Jeffersonista levitettiin huhua, että hän on antikristus ja polttaisi kirkot. Ihmiset jopa hautasivat raamattuja kampanjan seurauksena, hän tarkentaa.
Lokalaulu
1800-luvun lopulla demokraattipresidentti Grover Clevelandia vastaan kävi likaista vaalitaistelua republikaanien James G. Blaine tukijoineen. Kampanja-aikana levitettiin huhua, että Clevelandilla olisi avioton lapsi; ja hän joutui myöntämään, että maksaa elatusapua naiselle, joka väitti Clevelandin olevan lapsensa isä.
– Blainen tukijat tekivät tunnetun kampanjalaulun, jote he lauloivat vaalikiertueella ”Ma, Ma, Where’s my Pa, Gone to the White House, Ha, Ha, Ha” (Pa tarkoittaa isää).
Isyyttä ei ole voitu vahvistaa, Ruotsila kertoo.
Uskontoa käytettiin lokaamiseen
1908 republikaanipresidentti William Howard Taft joutui demokraattien valheellisen huhukampanjan kohteeksi. Taft oli uskonnoltaan unitaari.
Unitaarit eivät usko Jeesuksen olevan Jumalan Poika, vaan pelkkä ihminen, joskin eettisesti hyvin kehittynyt ja siksi oiva esimerkki kunnollisesta elämästä. Useimmat kristityt eivät tunnusta unitaareja kristityiksi.
– Taftin väitettiin yrittävän presidenttinä tuhota kristinuskoa. Väitteitä esitettiin myös katolilaisesta salaliitosta, koska Taftilla oli ollut läheiset välit katoliseen kirkkoon, kun hän toimi Kuuban kuvernöörinä ja Filippiinien kenraalikuvernöörinä. Huhuista huolimatta Taft voitti ja palveli presidenttinä 1909–1913, Ruotsila sanoo.
Vuonna 1928, tulevan republikaanipresidentin Herbert Hooverin (virassa 1928–1933) vastaehdokas Alfred Smith puolestaan joutui katolilaisuutensa vuoksi republikaanisen puolueen, protestanttisten kirkkojen ja Ku Klux Klanin suuren huhukampanjan kohteeksi.
– Väitettiin, että Smith ottaisi presidenttinä käskynsä paavilta. Hänen kerrottiin aikovan tehdä Valkoisesta talosta paavin kesäasunnon – ja hävittyään vaalit hänen kerrottiinkin usein toistetun vitsin mukaisesti lähettäneen sähkeen paaville: ‘unpack’ eli tyhjennä matkalaukkusi. Smithin sanottiin myös aikovan kumota kieltolain, sillä tuolloin katolilaisia pidettiin yleisesti alkoholismiin taipuvaisina. Lisäksi peloteltiin, että Smith suosisi virassaan katolilaisia maahanmuuttajia ja yleensäkin hänen uskottiin kumoavan Yhdysvaltojen demokraattisen järjestyksen, Ruotsila kertoo.
Demokraattipresidentti Franklin D. Rooseveltin vamman salailu
Polion sairastanut Franklin D. Roosevelt oli liikuntarajoitteinen. Hänen pyörätuolinsa häivytettiin julkisista esiintymisistä. Rooseveltin virkakausi ajoittui vuosille 1933–1945.
– Kuvat järjestettiin niin, että pyörätuolia ei näkynyt. Roosevelt käytti metallisia seisontatukia. Hänen heikkoa terveydentilaansa salailtiin myös hänen neljännelle kaudelle valintansa yhteydessä. Hän kuoli kesken viimeistä kauttaan sairauskohtaukseen, Ruotsila sanoo.
Roosevelt on Ronald Reaganin (virassa 1981–1989) ohella yksi historian suosituimmista presidenteistä ja hän jäi myös historiaan ainoana presidenttinä, joka on ollut vallassa enemmän kuin kaksi kautta.
Lehmät, jotka ”äänestivät”
Vuonna 1960 voittaneen demokraattipresidentti Kennedyn (virassa 1961-1963) ja republikaaniehdokkaan, Richard Nixonin (virassa 1969–1974) ero oli vain alle yksi prosentti.
Suurlähettiläänä toiminut ja kieltolain aikaisella salakuljetuksella rikastunut JFK:n isä, Joe oli vaikutusvaltainen henkilö. Hänen suhteillaan ja rahoillaan vaikutettiin Kennedyn voittoon ainakin Illinoisin Chicagossa. Myös Frank Sinatralla, muiden muassa Kennedyn kampanjalaulun esittäneellä laulajalla oli roolinsa voiton sinetöinnissä, sillä hänellä oli suora yhteys mafiapomo Sam Giancanaan.
– Tästä tapahtumasta kerrotaan, että Kennedy sai ääniä myös hautausmailta Illinoisissa. Teksasissa Kennedylle ääniä järjesti tuleva varapresidentti ja JFK:n salamurhan jälkeen presidentiksi tullut Lyndon B. Johnson (virassa 1963–1969). Kennedy sai Teksasissa enemmän väitetyistä äänistä, kuin oli äänioikeutettuja. Tästä johtuen teksasilaisten lehmienkin kerrottiin äänestäneen Kennedyä, Ruotsila kertoo.
Nixon myönsi tappionsa, eikä vienyt vaalivilppiä Korkeimpaan oikeuteen.
Neuvosto-Venäjän “active measures” eli aktiiviset toimet
Neuvosto-Venäjän tuottamasta materiaalista ei tuohon aikaan ei käytetty termiä valeuutiset, vaan puhuttiin disinformaatiosta. CIA eli Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu käytti toiminnasta nimitystä ‘active measures’ eli aktiiviset toimet.
– Neuvosto-Venäjän vaalivaikuttamista tapahtui jo 1918 kongressivaaleissa silloisen lähettilään toimesta. Silloin ja aina siitä lähtien KGB ja sen edeltäjäorganisaatiot lähettivät rahaa suosimilleen yhdysvaltalaisille ehdokkaille ja järjestivät erilaisia huhu- ja disinformaatiokampanjoita. Ajoittain soluttauduttiin myös kummankin pääpuolueen sisälle ja yritettiin sieltäkin käsin saada Neuvostoliitolle mieluisia ehdokkaita valtaan. Ruotsila kertoo.
Vaikuttaminen kiihtyi kylmän sodan aikana
1960 demokraattien esivaalikampanjoinnissa JFK:n vastaehdokkaalle Adlai Stevensonille tarjottiin apua KGB:n eli Neuvostoliiton valtiollinen turvallisuuspoliisin toimesta.
– Merkittävä vaikutusyritys liittyy vuoden 1968 vaaleihin. Nixonin ja hänen vastaehdokkaansa demokraatti Hubert Humphreyn väliseen kampanjaan.
– Humphreylle tarjottiin rahaa ja tietoja KGB:n toimesta (mutta hän ei suostunut ottamaan ainakaan rahaa vastaan). Samaan aikaan Nixon puolestaan kävi salaisia neuvotteluja Taiwanin ja Etelä-Vietnamin kanssa, jotka lupasivat sitten edistää rauhanneuvotteluja Vietnamin sodan päättämiseksi – mutta vain jos hänet valittaisiin presidentiksi, Ruotsila tarkentaa.
Myös media joutui Neuvostoliiton uhriksi.
– Kuuluisa esimerkki on 1976 esivaalien ajoilta, jolloin Neuvostoliiton onnistui soluttaa yhdysvaltalaiseen lehdistöön täysin vääriä huhuja siitä, että demokraattien ehdokkuutta tavoitellut jyrkästi neuvostovastainen senaattori Henry ‘Scoop’ Jackson olisi homo, Ruotsila kertoo ja lisää:
– 1980-luvulla, kun Ronald Reagan oli presidenttiehdokkaana, neukkuagentit soluttautuivat itse republikaaniseen puolueeseen, Ruotsila päättää.
Lopuksi
Todettakoon toimituksen puolesta vielä sekin, että siinä vaikka Yhdysvaltojen omissa vaaleissa on nähty jos jonkinlaista vilunkia, on toiminta usein ollut kovin pientä ja hikistä siihen verrattuna, mitä maa on itse saanut muualla maailmassa aikaan. Yhdysvalloille ei ole tehnyt pahaa luhistaa epämieluisia puolueita tai joissain tapauksissa jopa kokonaisia valtioita etujensa turvaamiseksi.
Toisinaan toiminta on ollut menestyksekästä, toisinaan ei. Ja on toki sanottava sekin, ettei maa ole ollut asialla yksin. Isot ovat kurmottaneet pienempiään aina historian alkuhämäristä saakka.
Sattui kalenterissa olemaan mikä vuosiluku hyvänsä, valtaryhmittymät ovat aina yrittäneet ohjailla kansakuntien tahtoja erilaisin keinoin. Toisinaan vaikuttaminen toteutetaan väärillä huhuilla tai Facebook-kampanjoilla, toisinaan B52-pommikoneilla tai Mainilan laukauksilla.
Poliittinen valta on oikotie valtaviin omaisuuksiin. Kansainvälisen politiikan kiemuroita arvioidessa kannattaakin aina pitää kirkkaana mielessä vanha yksinkertaistus: follow the money.
Kuka hyötyy, ja kenen kustannuksella?
Heli-Maria Wiik, Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Active measures Thomas Jefferson William Howard Taft Lyndon B. Johnson Frank Sinatra Suurvallat Vaalivaikuttaminen Markku Ruotsila Kristinusko Richard Nixon Ronald Reagan Neuvostoliitto Sensuuri Yhdysvallat vaalit Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yhdysvaltain nykyinen demokraattipuolue on kulkenut kauas Bill Clintonin politiikasta
Hukari: Keskusteltiinko Suomen mediassa lainkaan Yhdysvaltain vaalien olennaisimmista asioista?
Mitä Donald Trump on saanut aikaan ensimmäisenä vuotenaan presidenttinä – suomalainen ajatuspaja selvitti
Viikon suosituimmat
Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Sadistinen ja täysin mielenvikainen väkivalta yleistyy Ruotsissa – asialla saatananpalvojilta vaikutteita saaneet lapset
Tammikuun alussa koiraansa ulkoiluttanut 55-vuotias nainen yritettiin murhata veitseniskuilla Boråsissa. Kyseessä oli lyhyessä ajassa jo toinen törkeä väkivallanteko, joka on yhdistetty verkon pimeimmässä nurkassa majaansa pitämään natsihenkiseen saatananpalvojayhteisöön. Jäljet johtavat myös sylttytehtaisiin Venäjällä.
Espoon Miilukorven vastaanottokeskus lopettaa toimintansa perussuomalaisten esityksestä
Espoon ympäristö- ja rakennuslautakunta päätti kokouksessaan perussuomalaisten esityksestä määrätä Espoon Miilukorvessa toimivan vastaanottokeskuksen toiminnan lopetettavaksi uhkasakon uhalla äänin 8-5.
Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja
Miljardööri Mark Zuckerberg on äskettäin luvannut vähentää sensuuria ja edistää sananvapautta omistamissaan sosiaalisen median sovelluksissa. A-studiossa keskiviikkona vieraana olleet europarlamentaarikot Sebastian Tynkkyen ja Ville Niinistö olivat täysin eri linjoilla sananvapauden käytöstä sähköisillä alustoilla. Tynkkynen huomauttikin Niinistölle, että vihervasemmistolaiset ovat kiivaasti puolustaneet sosiaalisen median faktantarkistajia, koska toimet eivät ole kajonneet vihervasemmiston sisältöihin.
Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön
Paikallishallintojen alueet, joilla brittiläis-pakistanilaiset miehet raiskasivat nuoria vaaleaihoisia tyttöjä, ovat hyväksyneet Iso-Britannian työväenpuolue Labour Partyn virallisesti hyväksymän islamofobian määritelmän, joka pitää ilmausta "aasialaiset raiskausringit” rasistisena.