Saksi-Anhaltin CDU valmis yhteistyöhön AfD:n kanssa – puoluejohto tyrmistynyt
Saksan kristillisdemokraatit ovat hankalan kysymyksen edessä. Puolueen tiukka linjaus olla tekemättä yhteistyötä vasemman laidan Linken ja oikeistolaidan AfD:n kanssa herättää kritiikkiä eritoten itäisissä osavaltioissa. Saksi-Anhaltissa CDU olisi valmis vähemmistöhallituksen muodostamiseen AfD:n tuen avulla, saksalaislehti FAZ uutisoi.
Osavaltion maapäiväryhmän varajohtaja Lars-Jörn Zimmer ihmettelee puoluejohdon tiukkaa linjaa.
– En vain voi olla välittämättä 25 prosenttia äänestäjistä ja kertoa heille, etten aio keskustella edustajienne kanssa, hän sanoi.
Puoluejohdon ote lipsuu
CDU:n puoluejohto ei ole pystynyt ylläpitämään linjaansa olla tekemättä yhteistyötä laitapuolueiden kanssa. Thüringenin osavaltiossa CDU, liberaalidemokraattien FDP ja AfD äänestivät yhdessä suljetussa lippuäänestyksessä osavaltion pääministeriksi FDP:n varsin tuntemattoman ehdokkaan syrjäyttäen vasemmistopuolueen ehdokkaan Bodo Ramelowin.
Ramelow on suosittu poliitikko ja häntä arvostetaan yli puoluerajojen.
Thüringenin sotkun jälkeen CDU on ollut melkoisessa ryöpytyksessä. Liittovaltion hallitus oli kaatua, kun hallituksen apupuolue SPD oli kävelemässä ulos jos Thüringenin tuore FDP:n pääministeri ei eroa.
Poliittinen kenttä muuttunut
CDU:n yhteistyölinjaus merkitsee samalla sitä, ettei puolue voi saavuttaa minkäänlaista enemmistöä Thüringenissä. Poliittisen myrskyn vuoksi puolueen puheenjohtaja Anngret Kramp-Karrenbauer ilmoitti eroavansa puoluejohdosta. Puolueen uuden puheenjohtajan valinta voi venyä jopa joulukuulle asti.
AfD:n puheenjohtaja Alice Weidel on sanonut CDU:n suhtautumisen olevan typerä ja epädemokraattinen.
Saksan poliittinen kenttä on muuttunut vuosien saatossa. 1980-luvulla Saksassa oli vain kolme varteenotettavaa puoluetta. Linke, vihreiden ja AfD:n nousut vaikeuttavat neuvotteluja enemmistöhallitusten saavuttamiseksi. Jotkut arvelevat, että jonain päivänä CDU:n yhteistyölinjaus murenee.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Lars-Jörn Zimmer Thüringenin vaalit Bodo Ramelow Annegret Kramp-Karrenbauer Alice Weidel CDU AfD Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Äänestäjien tahto mitätöitiin Thüringenissa – Toimittaja Pertti Rönkkö: Saksalaiset miettivät, onko vaalien järjestämisessä enää mitään järkeä
CDU:n sekoilu Saksassa vain yltyy: Puheenjohtajalla tukalat oltavat – uudet vaalit tulossa Thüringeniin kannatuksen romahduttua
Saksan demareiden järjetön ehdotus: AfD:n maapäiväedustajien vaikutusvalta pois Nordrhein-Westfalenissa
Saksa takalukossa – kristillisdemokraattien puheenjohtajavalinta johtaa sotkuun
Tapaus Thüringenista valtava kohu Saksassa – liberaali Spiegel-lehti maalailee inhokistaan demonia
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää