LEHTIKUVA
Saksassa vaaditaan vastatoimia AfD-puolueen kasvun hillitsemiseksi – mielipidetutkija vertaa 1930-lukuun
Vaihtoehto Saksalle -puoleen kannatuksen nopea kasvu itäisten osavaltioiden lisäksi myös muualla Saksassa synnyttää muissa puolueissa ja teollisuusliitossa levottomuutta ja vaatimuksia vastatoimista. Mielipidetutkija vertaa tilannetta Hitlerin nousuun 1930-luvulla.
Levottomuuden taustalla on Forsa-tutkimuslaitoksen rutiinitutkimuksiin kuuluva mielipidekysely, jossa tiedustellaan, mitä puoluetta saksalaiset äänestäisivät, jos ensi sunnuntaina pidettäisiin liittopäivävaalit.
Monia järkyttänyt tulos näyttää seuraavalta:
1. Kristillisdemokraatit (CDU ja CSU) 31 % (vuonna 2021 pidetyissä liittopäivävaaleissa kannatus oli 24,1 %),
2. Vaihtoehto Saksalle -puolue AfD 23 % (10,3 %),
3. Sosialidemokraattinen puolue SPD 14 % (25,7 %),
4. vihreät 13 % (14,8 %),
5. liberaalit FDP 5 % (11,5 %),
6. vasemmistopuolue Linke 3 % (4,9 %)
7. muut puolueet 11 % (6,3 %).
Perusteilla oleva uusi vasemmistopuolue ei ole kyselyssä mukana.
Scholzin hallituksen kannatus on romahtanut
Saksaa tällä hetkellä hallitsevassa liittokansleri Olaf Scholzin (sd) johtamassa koalitiossa mukana olevien sosialidemokraattien, vihreiden ja liberaalien yhteinen kannatus jäisi tämän kyselyn mukaan 32 prosenttiin, mikä on meneillään olevan vaalikauden heikoin tulos.
Jos kristillisdemokraatit lopettaisi boikottinsa ja olisi valmis yhteistyöhön AfD:n kanssa, niin Saksaan olisi mahdollista muodostaa oikeistolainen enemmistöhallitus.
AfD on ollut entisen DDR:n alueella sijaitsevissa osavaltioissa jo pitkään suosituin puolue siitä huolimatta, että liittopresidentti, muut puolueet, ay-liike, valtamedia, kirkot ja lukemattomat kansalaisjärjestöt kampanjoivat aktiivisesti sitä vastaan
Nousua ei ole estänyt edes se, että politiikkaan sotkeutumisesta entistä useammin kritisoitu kotimaantiedustelu on luokitellut puolueen oikeistoradikaaliksi ja perustuslaille varalliseksi juuri siellä, missä sen kannatus on kasvaa nopeimmin.
AfD on idässä ylivoimainen
Tunnelmaa kuumentavat Eurooppa-vaalien lisäksi Brandenburgin, Thüringenin ja Sachsenin osavaltioissa pidettävät maapäivävaalit.
Mielenkiinnolla odotetaan, lisääkö AfD ääniosuuttaan myös osassa Berliiniä helmikuussa pidettävissä liittopäivävaalien uusintavaalissa. Vuonna 2021 sitä äänesti 8,1 prosenttia uurnilla käyneistä.
Tuoreimpien kyselyjen mukaan AfD on voittamassa Brandenburgissa, Thüringenissä ja Sachsenissa syykuussa sosialidemokraatit ja kristillisdemokraatit ja nousemassa 27-35 prosentin kannatuksellaan vahvimmaksi poliittiseksi voimaksi.
Vasemmistopuolue Linken pirstaloituminen voi muuttaa tilannetta entisestään AfD:n eduksi.
”Kauhua synnyttävä kasvu”
Forsa-tutkimuslaitoksen johtaja Manfred Güllner kutsuu AfD:n kannatuksen kasvua ”kauhua synnyttäväksi”.
Hän vertaa tilannetta Hitlerin kansallissosialistisen työväenpuolueen NSDAP:n nousuun vuoden 1930 vaaleissa.
– Natsit saivat silloin 15 prosenttia äänioikeutettujen äänistä. Kaksi vuotta ja neljä kuukautta myöhemmin tuli Adolf Hitleristä valtakunnankansleri, sanoo Güllner uutisviestissään.
Monet puolestaan muistuttavat keskustelupalstoilla, että AfD:tä vastaan kampanjoidaan ja sen kimppuun isketään samoilla keinoilla kuin mitä natsit käyttivät käyttivät aikoinaan aatteensa vihollisia ja arvoselijoita vastaan.
Poliitikot etääntyneet kansalaisten arkihuolista
Saksalaisten suurimpia ongelmia ovat kyselyn mukaan hallituksen talouspolitiikka ja maan taloudellinen tilanne, maahanmuutto, integraatio ja pakolaiset, sosiaaliset ongelmat ja kasvava epätasa-arvo sekä sodat ja konfliktit.
Huolia saksalaisille aiheuttavat myös ilmasto- ja ympäristöpolitiikka sekä energiahuolto.
Forsan johtaja pitää eräänä syynä poliittisen ilmaston muuttumiselle puolueiden etääntymistä tavallisten äänestäjien arjesta.
81 prosenttia asiaa koskevaan kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että useimmilla poliitikoilla ei ole enää realistista käsitystä kansalaisten todellisista huolista.
Teollisuusliitto unohtaa vahingolliset vihreät
AfD:n menestymistä tulevissa vaaleissa pelkäävä Saksan teollisuusliiton presidentti Siegfried Russwurm leimaa AfD:n ”menneisyyteen katsovaksi nationalistiseksi liikkeeksi”.
– Äänen antaminen AfD:lle ei ole pelkästään protestia vaan vahingollista Saksan taloudelle ja Saksan kansainväliselle maineelle globalisoituvassa maailmassa, sanoo teollisuusliiton johtaja vaatien yhteiskunnallista kampanjointia AfD:tä vastaan.
AfD:n puheenjohtaja Tino Chrupalla vastaa Russwurmille, että Saksan taloudelle, saksalaisten hyvinvoinnille ja Saksan menestykselle vahingollisia ovat vihreät kumppaneineen, jotka ajavat alas teollisuutta, pienentävät energian saantia ja nostavat sen hintaa.
Tästä osoituksena Chrupalla mainitsee muun muassa nopeasti lisääntyvät yritysten konkurssit sekä Saksan laman puolelle kääntyneen talouskehityksen.
PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI
Artikkeliin liittyvät aiheet
- liittopäivävaalit enemmistöhallitus Teollisuusliitto Tino Chrupalla äänestäjät Olaf Scholz Puoluekannatus ilmastopolitiikka AfD vihreät SDP talous maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Saksaan syntyvä uusi vasemmistopuolue vaatii muutosta ilmasto-, maahanmuutto- ja Ukraina-politiikkaan
Maahanmuuttokriittisyys kasvaa Saksassa ja se näkyy myös vaalituloksissa
Saksan demarit vakavan äärellä – liittokansleri Scholz: rajaton maahanmuutto tarkoittaisi nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän loppua
”EU:n pahin painajainen” voitti Hollannin vaalit – maahanmuuttokriittinen valtavirta vahvistuu Euroopassa
Kevään EU-vaaleissa muhii jättiyllätys – maahanmuuttokriittisyys nousussa kautta Euroopan
Saksaan perustetaan uusi oikeistopuolue – osa CDU:n jäsenistä pitää nykyistä puoluettaan liian vasemmistolaisena
Toimittajien salakuunteluraportti sai saksalaiset kaduille vastustamaan AfD-puoluetta
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Leptospiroosi leviää Etelä-Suomessa – voi tarttua myös ihmiseen
Koiranomistajat keskustelivat Jyväskylässä uuden eläinlääkäriaseman pihalla pelkoa aiheuttaneista leptospiroositapauksista. Koirilla on ilmennyt tänä vuonna useita tartuntoja eteläisen Suomen alueella.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää