

LEHTIKUVA
Saksassa vaaditaan jo maahantulijoiden aseellista pysäyttämistä
Saksan poliittinen kenttä kuohuu. Lausunnoissa on vaadittu jopa poliisille lupaa käyttää ampuma-aseita viimeisenä keinona. Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen puheenjohtaja Frauke Petry totesi, että tällainen toiminta olisi nimenomaan Saksan lakien mukaista, eikä hän aio esittää asiaan minkäänlaista lakimuutosta.
Poliiseja, sotilaita, rajavalvojia
AfD:n kannanotot ovat saaneet medialta tyrmistyttävän vastaanoton. Suuret puolueet CDU ja SPD ovat nekin moittineet AfD:n lausumia “jyrkän äärioikeistolaisiksi”. Ampuma-aseiden käyttöä on toki vaadittu myös CDU:n leiristä. Saksan vihreistäkin on vaadittu ampuma-aseiden käyttöä rajavalvonnassa tilanteen niin vaatiessa.
Sosialidemokraattien SPD:stä on puolestaan vaadittu 43 000 uutta poliisia, sotilasta ja rajavalvojaa hoitamaan yhä pahemmaksi käyvää pakolaiskriisiä. Politiikot keskittyvät pikemminkin vain siihen, mitä AfD on pakolaiskriisistä ja rajavalvonnasta sanonut.
Maahanmuuttokriittiset nousussa
SPD:n puheenjohtaja ja Saksan varaliittokansleri Sigmar Gabriel on vaatinut Saksan sisäisen tiedustelupalvelun vahtimaan AfD:tä. Sisäinen tiedustelupalvelu totesi myöhemmin, ettei AfD:tä tarvitse valvoa.
Saksan kolmessa osavaltiossa järjestetään maaliskuun 13. päivänä aluevaalit. AfD on nyt noussut mielipidemittauksissa kolmanneksi. CDU:n ja SPD:n kannatus on kääntynyt laskuun, vaikka niiden asema suurimpana ja toiseksi suurimpana on kuitenkin vankka. AfD on kuitenkin onnistunut ohittamaan vasemmistopuolue Die Linken sekä vihreät.
HENRI MYLLYNIEMI
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksalaisten huippuyritysten johtajat: rajat kiinni, sillä turvapaikkakriisi tulee kalliiksi

Saksalaismedian uskottavuus koetuksella – kiistää salailevansa tietoja turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista

EU:lta loppuu pian aika pakolaiskriisin hoitamiseksi

Halla-aho: Schengen kuolee pois

Itävalta hyllytti avoimet rajat – Saksassa pimitetty ulkomaalaisten rikostilastoja

Presidentti nosti kissan pöydälle: “On lähdettävä nopeutettujen käännytysten tielle”

Suomi somalialaisten ja irakilaisten ykköskohde – todennäköisintä saada oleskelulupa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.