Saksalaispaperin mukaan EU:n tulisi luoda yhteinen puolustus. Tämä tarkoittaisi yhteistä puolustuspäämajaa, tietojenvaihtoa, jäsenmaiden puolustusministereistä koottua elintä sekä koordinoitua kaluston valmistusta ja hankintaa. Samalla lievennettäisiin Saksan sotilaallisia rajoitteita, jotka laadittiin toisen maailmansodan vuoksi.
Paperin piti tulla esittelyyn kesäkuun alussa, mutta Ison-Britannian kansanäänestys saarivaltion EU-jäsenyyden jatkamisesta (23.6.) siirsi yhteisen puolustuksen ideaa heinäkuulle. Pelätään, että brittien EU-eroa kannattavat saisivat paperista tuulta purjeisiinsa. He voisivat osoittaa, että paperi on jälleen kerran yksi esimerkki siitä, mihin suuntaan Euroopan unionia ollaan taluttamassa.
Mistä rahat “vaaralliseen fantasiaan”?
Britit ovat jo pitkään vieroksuneet ajatusta Euroopan yhteisistä puolustusvoimista. Maan ex-puolustusministeri ja brittien EU-eroa kannattava Liam Fox kritisoi saksalaisideaa. Hän sanoi, että moni eurooppalaisen projektin parissa työskentelevä näkee puolustusliitto Naton “yhä tiiviimmän Euroopan esteenä”.
– Heidän joka solunsa pyrkii tiivistämään Euroopan puolustusta. Ongelma on se, etteivät he ole valmiita laittamaan tähän rahaa. Se on vaarallinen fantasia, joka söisi Natoon käytettäviä rahoja, Fox kritisoi yhteistä EU-puolustusta haikailevia.
EU:lla on jo yhteisiä operaatioita
EU-maat ovat jo tehneet yhteisiä sotilasoperaatioita esimerkiksi merirosvousta vastaan Somalian rannikolla. Saksalaisjoukot ovat avustaneet muita EU-jäsenmaita luonnonkatastrofien jälkeen.
Saksassa on herännyt uusia keskusteluja siitä, miten terrorismin uhkaa voitaisiin torjua. Pariisin ja Brysselin terrori-iskut pystyttiin toteuttamaan osittain eri jäsenmaiden tahmean tietojenvaihdon vuoksi.
EU:n yhteisiä sotilasjoukkoja pidetään tällä hetkellä vielä kaukaisena haaveena pitkän ja kuoppaisen tien päässä. Toteutuessaan saksalaisluonnos tasottaisi tätä tietä.