Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Saksassa eurovaaleihin aikoo osallistua ulkomaalais- ja muslimivihasta voimaansa ammentava liitto

28.02.2024 |11:53

Eräs arvoituksellisimmista Saksassa EU-vaaleihin yrittävistä ryhmistä on Turkin presidenttiä ja hallituspuoluetta lähellä oleva islamilainen Dava-liitto. Kesäkuussa pidettäviin vaaleihin ovat valmistumassa myös ilmastoliimaajat, leninistit, äärioikeistolaiset ja eläintensuojelijat.

Islamilaisen Dava-liiton johtajan Teyfik Özcanin medialle antamien haastattelujen mukaan tarkoitus ei ole kerätä kannatusta pelkästään puoleltatoista miljoonalta Saksan vaaleissa äänioikeutetulta turkkilaiselta vaan kaikilta etnisiltä ja uskonnollisilta vähemmistöiltä.

Davan potentiaalisten äänestäjien määräksi hän arvioi tällä laskutavalla viisi miljoonaa ihmistä.

”Erdoganin käsivarsi”

Politiikan asiantuntijoiden mukaan EU-vaaleissa, joissa ei ole Saksan vaaleissa tavanomaista viiden prosentin äänikynnystä, Dava saattaa yltää hyvinkin yhteen tai kahteen paikkaan.

Ensi vuoden liittopäivävaaleissa, joihin puolue niin ikään tähtää, sen kannatus jäisi todennäköisesti kuitenkin ainakin vielä tällä kertaa äänikynnyksen alapuolelle.

Dava on kiistänyt julkisuudessa väitteen, että kyse olisi ”Erdoganin käsivarresta”, jonka avulla Turkki pääsisi edustamaan omia ja islamin intressejä Euroopan parlamenttiin.

”Muslimien AfD”

Davaa ei katsota Saksassa pelkästään hyvällä. Monet turkkilaistaustaiset poliitikot pelkäävät sen yrittävän ammentaa voimaansa saksalaisten väitetystä islam- ja ulkomaalaisvihamielisyydestä.

Vastaavaa viholliskuvaa ylläpidetään Saksan monissa Turkin uskontoviranomaisten hallinnoimissa moskeijoissa. Eräät kommentaattorit ovat alkaneet kutsua Davaa tästä syystä ”muslimien AfD:ksi”.

– Dava on viimeinen, mitä täällä tarvitsemme, twiittaa Saksan turkkilaistaustainen maatalousministeri Cem Özdemir (vihr).

Varoittavia ääniä kuuluu myös kristillisdemokraattien ja aikaisemmin vaaleissa runsaasti turkkilaisten ääniä keränneen sosiaalidemokraattisen puolueen suunnalta.

”Kutsu islamiin”

Davan johto ilmoittaa jo keränneensä tarvittavat 4 000 äänioikeutettujen allekirjoitusta maaliskuun 18. päivään mennessä jätettävää vaali-ilmoitusta varten. Turkin- ja arabiankielessä ”dawa” tarkoittaa kristillisdemokraattisen Konrad Adenauer -säätiön tulkinnan mukaan sananmukaisesti ”kutsua islamiin”.

Se voidaan tulkita myös vaatimukseksi pitää kiinni islamin uskostaan. Samalla nimellä toimivia puolueita on myös Lähi-idässä.

Ilmastoliimaajat asettavat omia ehdokkaitaan

Europarlamenttivaaleihin asettaa Saksassa ehdokkaitaan tänä vuonna tämän hetken tiedon mukaan ainakin 26 puoluetta ja ryhmittymää. Edellisvaaleissa vuonna 2019 mukana oli 41 puoluetta ja ryhmittymää.

Liittopäiväpuolueiden lisäksi vaaleihin ovat ilmoittaneet osallistuvansa muun muassa ilmastoliimaajistaan tunnettu Letzte Generation -järjestö, eläintensuojelijat, leninistit ja marxilaiset kommunistit, feministit, humanistit sekä ennen NPD-nimellä tunnettu äärioikeistolainen Die Heimat -puolue.

Paikan saattaa saada jo hyvin pienellä ääniosuudella.

Satiiripuolueella kaksi paikkaa

Saksan 96 paikasta europarlamentissa kuuluu tällä hetkellä 23 kristillisdemokraattiselle puolueelle CDU:lle, 21 vihreille, 16 sosiaalidemokraateille, 11 AfD:lle, kuusi Baijerin kristillissosiaaliselle unionille CSU:lle, viisi vasemmistopuolue Linkelle, viisi liberaaleille ja kaksi vapaille valitsijoille.

Politiikkaa pelkkänä naurettavana vitsinä pitävälle satiiripuolue Die Parteille tuli viime vaaleissa kaksi paikkaa.

Yhden edustajansa europarlamenttiin ovat saaneet Saksassa myös ekologis-demokraattinen ÖDP-puolue, Piraatit, eläinsuojelijat, perhepuolue sekä Euroopan yhdistymistä ajava ylikansallinen Volt-puolue.

Kysely ennustaa menestystä oikeistolle

Jos europarlamenttivaalit pidettäisiin ensi sunnuntaina, niin tulos olisi tuoreimman mielipidekyselyn (INSA) mukaan Saksassa seuraava:

Kristillisdemokraattinen unioni (CDU/CSU) 27 % (-2 vuoden 2019 tulokseen verrattuna), Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) 22 % (+11), SPD 16 %, vihreät 10,5 % (-10), uusi vasemmistopuolue Bündnis Sahra Wagenknecht 5,5 % (+5,5), vasemmistopuolue Linke 4,5 % (-1), liberaalipuolue (FDP) 3 % (-2,5) ja muut 11,5 % (-1,5).

Saksassa vaaleissa äänestäjä valitsee listan, johon puolueet ja ryhmät ovat asettaneet ehdokkaansa haluamaansa järjestykseen. Eurovaaleissa saavat äänestää Saksassa kaikki 16 vuotta täyttäneet saksalaiset sekä ennen vaaleja vähintään kolme kuukautta maassa asuneet EU-kansalaiset. Äänioikeus on noin 65 miljoonalla kansalaisella. Äänestysprosentti oli viime EU-vaaleissa 61,4.

 

Pertti Rönkkö, Berliini


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
4.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
6.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
7.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
8.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää