LEHTIKUVA
Saksassa eurovaaleihin aikoo osallistua ulkomaalais- ja muslimivihasta voimaansa ammentava liitto
Eräs arvoituksellisimmista Saksassa EU-vaaleihin yrittävistä ryhmistä on Turkin presidenttiä ja hallituspuoluetta lähellä oleva islamilainen Dava-liitto. Kesäkuussa pidettäviin vaaleihin ovat valmistumassa myös ilmastoliimaajat, leninistit, äärioikeistolaiset ja eläintensuojelijat.
Islamilaisen Dava-liiton johtajan Teyfik Özcanin medialle antamien haastattelujen mukaan tarkoitus ei ole kerätä kannatusta pelkästään puoleltatoista miljoonalta Saksan vaaleissa äänioikeutetulta turkkilaiselta vaan kaikilta etnisiltä ja uskonnollisilta vähemmistöiltä.
Davan potentiaalisten äänestäjien määräksi hän arvioi tällä laskutavalla viisi miljoonaa ihmistä.
”Erdoganin käsivarsi”
Politiikan asiantuntijoiden mukaan EU-vaaleissa, joissa ei ole Saksan vaaleissa tavanomaista viiden prosentin äänikynnystä, Dava saattaa yltää hyvinkin yhteen tai kahteen paikkaan.
Ensi vuoden liittopäivävaaleissa, joihin puolue niin ikään tähtää, sen kannatus jäisi todennäköisesti kuitenkin ainakin vielä tällä kertaa äänikynnyksen alapuolelle.
Dava on kiistänyt julkisuudessa väitteen, että kyse olisi ”Erdoganin käsivarresta”, jonka avulla Turkki pääsisi edustamaan omia ja islamin intressejä Euroopan parlamenttiin.
”Muslimien AfD”
Davaa ei katsota Saksassa pelkästään hyvällä. Monet turkkilaistaustaiset poliitikot pelkäävät sen yrittävän ammentaa voimaansa saksalaisten väitetystä islam- ja ulkomaalaisvihamielisyydestä.
Vastaavaa viholliskuvaa ylläpidetään Saksan monissa Turkin uskontoviranomaisten hallinnoimissa moskeijoissa. Eräät kommentaattorit ovat alkaneet kutsua Davaa tästä syystä ”muslimien AfD:ksi”.
– Dava on viimeinen, mitä täällä tarvitsemme, twiittaa Saksan turkkilaistaustainen maatalousministeri Cem Özdemir (vihr).
Varoittavia ääniä kuuluu myös kristillisdemokraattien ja aikaisemmin vaaleissa runsaasti turkkilaisten ääniä keränneen sosiaalidemokraattisen puolueen suunnalta.
”Kutsu islamiin”
Davan johto ilmoittaa jo keränneensä tarvittavat 4 000 äänioikeutettujen allekirjoitusta maaliskuun 18. päivään mennessä jätettävää vaali-ilmoitusta varten. Turkin- ja arabiankielessä ”dawa” tarkoittaa kristillisdemokraattisen Konrad Adenauer -säätiön tulkinnan mukaan sananmukaisesti ”kutsua islamiin”.
Se voidaan tulkita myös vaatimukseksi pitää kiinni islamin uskostaan. Samalla nimellä toimivia puolueita on myös Lähi-idässä.
Ilmastoliimaajat asettavat omia ehdokkaitaan
Europarlamenttivaaleihin asettaa Saksassa ehdokkaitaan tänä vuonna tämän hetken tiedon mukaan ainakin 26 puoluetta ja ryhmittymää. Edellisvaaleissa vuonna 2019 mukana oli 41 puoluetta ja ryhmittymää.
Liittopäiväpuolueiden lisäksi vaaleihin ovat ilmoittaneet osallistuvansa muun muassa ilmastoliimaajistaan tunnettu Letzte Generation -järjestö, eläintensuojelijat, leninistit ja marxilaiset kommunistit, feministit, humanistit sekä ennen NPD-nimellä tunnettu äärioikeistolainen Die Heimat -puolue.
Paikan saattaa saada jo hyvin pienellä ääniosuudella.
Satiiripuolueella kaksi paikkaa
Saksan 96 paikasta europarlamentissa kuuluu tällä hetkellä 23 kristillisdemokraattiselle puolueelle CDU:lle, 21 vihreille, 16 sosiaalidemokraateille, 11 AfD:lle, kuusi Baijerin kristillissosiaaliselle unionille CSU:lle, viisi vasemmistopuolue Linkelle, viisi liberaaleille ja kaksi vapaille valitsijoille.
Politiikkaa pelkkänä naurettavana vitsinä pitävälle satiiripuolue Die Parteille tuli viime vaaleissa kaksi paikkaa.
Yhden edustajansa europarlamenttiin ovat saaneet Saksassa myös ekologis-demokraattinen ÖDP-puolue, Piraatit, eläinsuojelijat, perhepuolue sekä Euroopan yhdistymistä ajava ylikansallinen Volt-puolue.
Kysely ennustaa menestystä oikeistolle
Jos europarlamenttivaalit pidettäisiin ensi sunnuntaina, niin tulos olisi tuoreimman mielipidekyselyn (INSA) mukaan Saksassa seuraava:
Kristillisdemokraattinen unioni (CDU/CSU) 27 % (-2 vuoden 2019 tulokseen verrattuna), Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) 22 % (+11), SPD 16 %, vihreät 10,5 % (-10), uusi vasemmistopuolue Bündnis Sahra Wagenknecht 5,5 % (+5,5), vasemmistopuolue Linke 4,5 % (-1), liberaalipuolue (FDP) 3 % (-2,5) ja muut 11,5 % (-1,5).
Saksassa vaaleissa äänestäjä valitsee listan, johon puolueet ja ryhmät ovat asettaneet ehdokkaansa haluamaansa järjestykseen. Eurovaaleissa saavat äänestää Saksassa kaikki 16 vuotta täyttäneet saksalaiset sekä ennen vaaleja vähintään kolme kuukautta maassa asuneet EU-kansalaiset. Äänioikeus on noin 65 miljoonalla kansalaisella. Äänestysprosentti oli viime EU-vaaleissa 61,4.
Pertti Rönkkö, Berliini
Artikkeliin liittyvät aiheet
- humanistit Die Partei ilmastoliimaajat Dava-liitto Teyfik Özcan kommunistit leninismi Recep Erdoğan Eläintensuojelu Äärioikeisto feministit Cem Özdemir Turkki Islam AfD Saksa Eurovaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Vauhdilla suosiotaan kasvattavasta uudesta vasemmistopuolueesta toivotaan Saksassa AfD:n kilpailijaa
Saksassa on masinoitu kansanjoukot kaduille vaatimaan oppositiopuoleen kieltämistä – salainen palvelu tarkkailee myös uuden konservatiivipuolueen perustajaa
Äärioikeistoa kitketään Saksasta juurineen – sisäministeriön rajujen toimenpiteiden taustalla vaikuttaa pelko AfD-puolueen voimistumisesta
”Vihreää kapitalismia” vastustavat vasemmistoradikaalit polttavat Saksassa sähköautoja ja puhkovat maastureiden renkaita
Purra: Edessä sukupolven tärkeimmät EU-vaalit – ”Todellinen mahdollisuus murtaa EU-parlamentin vasemmistoliberaali ylivalta”
Siirtolaispolitiikka on ajautumassa umpikujaan – turvapaikkakäsittelyn siirtämistä kolmanteen maahan aletaan selvittää myös Saksassa
PS-Nuorison puheenjohtaja Lauri Laitinen kannustaa nuoria äänestämään eurovaaleissa: Kyse on siitä, mihin suuntaan haluamme EU:ta kehittää
Ruotsidemokraattien kärkiteema EU-vaaleissa on maahanmuutto: ”Minun Eurooppani rakentaa muureja”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.