

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Saksassa alkavat majoitustilat loppua: Pikkukylän vastaanottokeskukseen tupsahti 700 pakolaista – pääosin nuoria miehiä Lähi-idästä
EU pyrkii ratkomaan turvapaikanhakijoiden taakanjakoa, mutta tulijoita on jo valtavasti EU:n sisällä. Varsinkin Saksassa alkavat majoitustilat loppua. Marmagenin pikkukylään tupsahti 700 pakolaista. Paikallisilla on tutut huolenaiheet vieraiden nuorten miesten vyöryessä kylään.
EU:ssa on väännetty sopua taakanjaosta ja ulkorajamenettelystä, mutta EU:n sisällä turvapaikanhakijakriisi alkaa olla jo yhtä paha kuin vuonna 2015. Varsinkin Saksassa paikallisviranomaiset ovat suurissa vaikeuksissa yrittäessään löytää tulijoille majoitustiloja.
Marmagen on 1 600 asukkaan pikkupaikkakunta lähellä Ranskan rajaa. Siellä toimi vuoteen 2019 asti Eifelhöhenklinik-niminen kuntoutuskeskus, mutta kyläläisten epäonneksi se meni konkurssiin. Konkurssin jälkeen kuntoutuskeskuksen valtava rakennus toimi alueen koronarokotuskeskuksena. Nyt siitä on tehty turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus.
Kölnin aluehallinto on majoittanut uuteen vastaanottokeskukseen jo 700 turvapaikanhakijaa, eli lähes puolet siitä mitä kylässä on asukkaita. Turvapaikanhakijoiden tulo on herättänyt vastustusta ja jakanut kyläläiset kahteen leiriin, kertoo yleisradiokanava WDR.
Tulijatulva on jakanut kylän kahteen leiriin
Kyläläisten reaktiot kuulostavat suomalaisittain tutuilta. Osa kyläläisistä on sitä mieltä, että “meillä on velvollisuus auttaa”. Toiset taas ovat huolissaan siitä, millaisia ongelmia nuorten miesten suuri tulva tulee kylässä aiheuttamaan.
– Siellä on niin paljon nuoria miehiä – ja kaikki nuoret miehet haluavat ihan sitä samaa mitä meidänkin nuoret miehemme, eräs kyläläinen kertoo WDR-kanavan toimittajalle.
– Ja jos he eivät saa naisia, niin sitä ei tiedä miten tässä vielä käy.
Suomessa tällaiset väestörakennetta koskevat huolet on ollut tapana leimata avoimen pilkallisesti “syrjäytyneiden junttien valitukseksi”, mutta huolenaihe on nähtävästi ajankohtainen myös Keski-Euroopan vanhoissa sivistysmaissa.
Ei tullutkaan vain ukrainalaisia
Toinen yllätys kyläläisille oli se, että suureen vastaanottokeskukseen on majoitettu muitakin kuin Ukrainasta tulleita sotapakolaisia. Kyläläiset olivat nimittäin siinä uskossa, että keskukseen tulee vain ukrainalaisia.
WDR:n haastattelema Bruno Schmidt tuntee itsensä suorastaan petetyksi, koska ukrainalaisten lisäksi kylään on tullut ainakin syyrilaisia, afganistanilaisia ja irakilaisia.
Yhteenottoja ja rikollisuutta
Eri etnisyyksiä edustavien turvapaikanhakijoiden kohtaamiset ovat jo ehtineet aiheuttaa kahnauksia vastaanottokeskuksessa. Rikosten määrä alueella on kasvanut.
Marmagenin pormestari Norbert Crump (CDU) haluaa lisää poliiseja paikkakunnalle. Hän toivoo myös, että vastaanottokeskuksen paikkalukua laskettaisiin kahteen- tai kolmeensataan turvapaikanhakijaan.
Tämä ei kuitenkaan osavaltion viranomaisille käy. Nordrhein-Westfalenin osavaltion maahanmuuttoasioista vastaava ministeri Josefine Paul (vihr) sanoo, että Marmagenin kaltaisia isoja vastaanottokeskuksia tarvitaan ehdottomasti. Hänen mukaan osavaltioon tulee tällä hetkellä yhtä paljon turvapaikanhakijoita kuin vuosien 2015-16 turvapaikanhakijakriisin pahimpina aikoina.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Josefine Paul Norbert Crump turvapaikanhakijakriisi ulkorajamenettely Eifelhöhenklinik Marmagen Ukrainan pakolaiset Taakanjako Turvapaikanhakijat Saksa EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU:n turvapaikkasopu mietityttää Välimeren etelärannalla: Kuka maksaa EU:n ulkorajalta palautettavien ihmisten kulut?

Siirtolaisruuhka pahenee Italiassa, vaikka merimatkasta joutuu maksamaan ihmissalakuljettajille keskimäärin 6 000 euroa – Lampedusan saaren tilanne jo kestämätön

Pakolais- ja turvapaikanhakijatulvan miljardimenot suivaannuttavat Saksassa – kustannukset leikkuriin ja palautuksiin vauhtia

Enemmistö saksalaisista ei usko pakolaisten kotouttamisen onnistuvan – vuonna 2015 tulleista puolet yhä toimeentulotuen varassa

Aikajana kertoo enemmän – väestö vaihtuu reipasta vauhtia Ruotsissa ja Saksassa

Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa, mutta jossain vaiheessa sitä ei voi enää pysäyttää

Rajamenettelylaki lähti lausuntokierrokselle – laki antaa työkaluja muuttoliikkeen hallintaan, mutta ei ole ratkaisu itärajan tilanteeseen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää