Saksan poliittiset mannerlaatat jatkavat ryminäänsä. Tuoreessa tutkimusyhtiö INSA:n mielipidemittauksessa Saksan toiseksi suosituin puolue on vaihtoehtopuolue AfD. Puolue pudotti kolmanneksi perinteikkään mahtipuolue SPD:n. Toisessa mielipidemittauksessa selviää, että yhä useampi saksalainen on sitä mieltä, ettei suuri koalitio (CDU/CSU ja SPD) ole mieluisa hallituspohja.
INSA:n mielipidemittauksessa Saksan suosituin puolue on CDU 32 prosentin kannatuksellaan. Tulos on puolueelle viimeaikaisten kyselyjen kaltainen. Puolue nappasi 32,9 prosentin äänisaaliin syyskuun vaaleissa. Saksalaiset äänestäisivät toiseksi suurimmaksi puolueeksi AfD:n. Puolue saisi 16 prosenttia äänistä, jos vaalit pidettäisiin seuraavana sunnuntaina. Syyskuun vaaleissa puolue keräsi 12,6 prosenttia äänistä, joten nousu on suhteellisesti huimaa.
SPD ei saavuttane käännettä parempaan
Sen sijaan sosiaalidemokraattinen SPD jatkaa korpivaellustaan varjojen mailla. Katastrofaalisen huonosta vaalituloksesta (20,5 prosenttia) puolue on vajonnut nyt kolmanneksi 15,5 prosentin kannatuslukemillaan. Saksalaiset ovat myös epäileväisiä puolueen tulevaisuudesta. Puolue valitsee uuden puheenjohtajan huhtikuussa, kun pitkän linjan europolitiikko Martin Schulz ilmoitti luovuttavansa puolueen puheenjohtajuuden.
SPD:n puolue-eliitti on sopinut ojentavansa puheenjohtajuuden Andrea Nahlesille. Puheenjohtajuudesta on tosin tulossa kilpailu, ja demareiden kenttä on jopa vaatinut puheenjohtajavaaleissa jäsenäänestystä puoluevaaltustoäänestyksen sijaan. Puolueen jäsenet äänestävät joka tapauksessa hallitusohjelmasta, eli käytännössä puolueen hallitusasemasta.
Toisessa mielipidemittauksessa SPD olisi vielä tuuman verran AfD:tä edellä. Deutschland Trend Extra:n suorittamassa mittauksessa kolme suurinta puoluetta ovat CDU/CSU (33 prosenttia), SPD (16 prosenttia) ja AfD (15 prosenttia).
SPD tuskin mahtailee toisesta sijastaan tässä kyselyssä, sillä lähes puolet saksalaisista ei usko Nahlesin voivan pelastaa puoluetta. Kolmasosa saksalaisista ottaa optimistisemman otteen uskoen Nahlesin kääntävän puolueen keulan kohti menestystä.
Ohjelmissaan SPD on väläyttänyt Euroopan yhdysvaltoja liittovaltion tapaan vuoteen 2025 mennessä. AfD kampanjoi maahanmuuttoa vastaan.