LEHTIKUVA
Saksan vihreät saattoivat haaveilla jopa liittokansleriudesta pari kuukautta sitten – nyt puolue vajoaa kannatuskyselyissä
Saksan vihreät saivat Vapun tietämillä paistatella suosion nosteessa. Vihreiden juuri nimetty liittokansleriehdokas Annalena Baerbock toi tuoreutta kisaan. Tämän jälkeen hän on kulkenut kömmähdyksestä toiseen – ja puolueen suosio on valahtanut.
Analyysiyhtiö Euro Intelligencen johtaja Wolfgang Münchau muistuttaa, että Saksan politiikassa on aiemminkin nähty suuria heittoja kannatuskyselyissä vaalien alla ja vaalitulosten välillä.
Vihreät ovat saamassa vaalivoiton, sillä edellisissä vaaleissa puolue jäi täpärästi alle yhdeksän prosentin äänisaaliseen. Vihreitä kannattaa nyt noin viidennes saksalaisista.
Kompurointia ja epäsiistiä kieltä
Myötäsukainen saksalainen lehdistö johti vihreiden kannatuskäyrän nousuun Annalena Baerbockin nimityksen jälkeen. Tämän jälkeen esille tuli Baerbockin kompurointisarja.
Saksalaiset luonnollisesti halusivat tutustua melko tuntemattomaan liittokansleriehdokkaaseen. Baerbockin esittelyteksti sisälsi lukuisia pieniä epätarkkuuksia. Hänen aiempia toimiaan oli lievästi liioiteltu ja kaunisteltu.
Baerbock ei ollut myöskään kertonut puolueelta saamastaan rahallisesta tuesta. Vihreät painottavat ohjelmassaan politiikkojen palkkioiden läpinäkyvyyttä.
Kolmas huti tuli kielenkäytöstä. Baerbock oli takellellut sanoissaan puhuessaan puoluekokousväelle. Takelteluunsa harmistunut Baerbock latoi mikrofoniin sopimatonta kieltä. Saksalaiset miettivät nyt, voiko häntä päästää parhaaseen katseluaikaan televisiopaneeleihin väittelemään.
Ei vihreää vallankumousta
Ajatuksen tasolla saksalaiset haluavat taistella ilmastonmuutosta vastaan. Innokkuus karisee, kun heidän pitäisi tehdä asialle jotain.
Münchau kirjoittaa, että kolme neljästä saksalaisesta ei halua kalliimpaa polttoainetta. Yli puolet ei halua, että hallitus kannustaisi vaihtamaan menopelinsä sähköautoon.
Vihreät voi saada hallituksessa läpi joitain vihertävämpiä ohjelmia. Vihreää vallankumousta Saksaan ei ole näillä kannatusluvuilla tulossa.
Tällä haavaa vihreiden hallituspaikka olisi kristillisdemokraattien varassa. Liberaalidemokraatit eivät innostu ajatuksesta lähteä vihervasemmistohallituksen apupuolueeksi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Immonen: Hallitus kieltää valtiolta ja kunnilta öljylämmityksen vuoteen 2024 mennessä – “Kansalaiset ovat täysin perustellusti huolissaan hallituksen ilmastohysteriasta”
Sveitsiläiset torjuivat kansanäänestyksessä ilmastonmuutoksen torjuntaan tähtäävät verot
Hallitus verottaa ennätysmäisesti asumista ja liikkumista – ja lisää on luvassa
Halla-aho: Suomi ei voi toimia autoilun sähköistymisen edelläkävijänä – “Ilmastohumppa on pelkkää rahastusta”
Saksa ja Italia napit vastakkain euroalueen yhteisestä talletussuojasta – Etelä-Euroopassa toivotaan Saksan vaalien myötä yhteistä riskinkantoa
Saksan vaaleissa pitäisi hakea suuntaa maalle ja koko Euroopalle – mutta aneemiset puoluejohtajat ovat horroksessa, eikä linjaeroja juuri ole
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää