Berliini. Wikipedia.
Saksan uuden hallituksen ohjelmaa pidetään epärealistisena
Saksan tuoreella hallituksella riittää punavihreää kunnianhimoa, mutta onko mukana realismia? VTT Heikki Koskenkylä tiivistää saksalaisen Spiegel-lehden analyysin.
Saksaan tulee uusi hallitus joulukuun alkupuolella. Hallitusohjelma julkistettiin viime viikolla (der Spiegel). Hallituksen muodostavat SPD, vihreät ja liberaalipuolue FDP. Ministerinpaikatkin on jo jaettu, mutta kaikkien ministerien nimiä ei vielä tiedetä. Vihreiden keskuudessa on kovaa vääntöä ministerien paikoista. Hallituskoalitio on uusi Saksassa. Sitä kutsutaan ”liikennevalot” hallitukseksi. SPD on punainen, vihreät on vihreä ja FDP on keltainen.
Hallitusohjelma on lähes 180 sivua. Siinä on hyvin kunnianhimoisia tavoitteita. Angela Merkelin hallituksia on kritisoitu siitä, etteivät ne kyenneet uudistamaan Saksan taloutta ja yhteiskuntaa. Uusi hallitus tähtää rakenneuudistuksiin, joilla taloudesta tehtäisiin dynaamisempi. Digitalisaatiota halutaan edistää voimallisesti. Ilmastonmuutosta torjua aikaistamalla kivihiilen käytöstä luopumista. Euroopan unioni pyritään kehittämään nykyistä vahvemmaksi. Puolustusmenot pyritään nostamaan kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Minimipalkka korotetaan 12 euroon tunnilta. Asuntoja rakennetaan suuri määrä lisää. Hallitusohjelmaa pidetään varsin mahtipontisena. Toisaalta sitä on alettu julkisessa keskustelussa kritisoida osin epärealistiseksi ja ristiriitaiseksi. Hallituspuolueiden välillä on jo nyt ilmennyt erilaisia tulkintoja ohjelmasta.
SPD:n Olaf Scholz on uusi liittokansleri. Finanssiministeriksi tulee FDP:n puheenjohtaja Christian Lindner. Tämä on merkittävä voitto liberaaleille. Vihreiden toinen puheenjohtaja Annalena Baerbock on uusi ulkoministeri ja toinen pj Robert Habeck on talous- ja ilmastonsuojeluministeri. Tämä on uusi ministeriö Saksassa. Ympäristöministeriö on vielä erikseen, ministeriksi tulee joku vihreistä.
Saksan energiapolitiikka eli energiewende on ollut suurissa ongelmissa. Merkelin aloitteesta ydinvoimasta päätettiin luopua 2011. Viimeiset ydinreaktorit suljetaan ensi vuonna. Hallitusohjelman mukaan kivihiilestä luovuttaisiin jo vuonna 2030 kun aiemmin tavoite oli vuonna 2038. Tämä päätös ei ole lopullinen. FDP:n Lindner on tästä huomauttanut, koska vihreiden johto on tätä kovasti hehkuttanut. Hiilestä luovutaan 2030 vain jos energian saatavuustilanne on muuten hallinnassa. Ratkaisevassa roolissa on Nord Stream 2-kaasuputki Venäjältä Saksaan. Se on valmis, mutta käyttöönotto on viivästynyt. SPD ja FDP haluavat ottaa sen käyttöön, mutta vihreät vastustavat kiivaasti. Tästä voi kehkeytyä vielä lihava riita. Erikoista on, että hallitusohjelmassa maakaasuputkea ei mainita lainkaan! Sähkön hinta on jo nyt Saksassa Euroopan korkein. Ilman kaasuputkea hinta nousisi edelleen.
Hallitusohjelman mukaan Saksassa säilyisi edelleen perustuslaillinen velkajarru, joka rajoittaa lisävelanottoa ja budjetin vajeen kasvattamista. Toisaalta hallitus haluaa edistää sadoilla miljardeilla euroilla digitalisaatiota ja ilmastonmuutoksen torjuntaa. On epäselvää, kuinka paljon uudet investoinnit olisivat julkisia hankkeita. Monet asiantuntijat epäilevät, että julkista velkaa on otettava paljon lisää, jotta hankkeet toteutuisivat. Yksityinen sektori pitäisi saada investointeihin mukaan. Kukaan ei tiedä miten tämä onnistuisi.
Puolustusmenojen lisäämisestä kahteen prosenttiin BKT:sta on myös suuri erimielisyys. Vihreät vastustavat tätä tavoitetta ja demareillekin se on vaikea pala. Vain FDP tukee tavoitetta selkeästi. Yhdysvallat on kritisoinut Saksaa jo vuosia siitä, että Naton puitteissa päätettyä tavoitetta Saksa ei ole saavuttanut.
EU:ssa käsitellään parhaillaan vakaus- ja kasvusopimuksen uusimista. Varsinkin Ranska ja Italia ovat vaatineet helpotuksia velka- ja vajesääntöihin. Ne kannattavat myös voimakkaasti yhteisiä eurobondeja. Uusi finanssiministeri Lindner on tässä täysin eri linjoilla. Tukea hän saanee Olaf Scholzilta, mutta vihreät taas ovat pitkälti Ranskan ja Italian linjoilla. Vihreillä on ilmeisesti haaveita EU:n liittovaltion muodostamisesta. Varsinkaan FDP ei tällaista hyväksy. Hallitusohjelmassa kuitenkin todetaan, että selvitetään EU:n kehittämisen vaihtoehtoja.
Vihreiden Annalena Baerbock on siis uusi ulkoministeri. Hänellä on hyvin kriittinen näkemys Saksan suhteista Kiinaan ja Venäjään sekä Yhdysvaltoihinkin. SPD ja FDP ovat kyllä kritisoineet Kiinan ja Venäjän politiikkaa, mutta haluavat myös vaalia taloussuhteita näihin maihin ja erityisesti Kiinaan. Ne haluavat myös edistää suhteiden parantamista USA:han.
Uudella finanssiministerillä FDP:n Lindnerillä on monissa talouskysymyksissä varsin erilaiset näkemykset kuin vihreiden Robert Habeckilla, josta tulee talous- ja ilmastoministeri.
Varsinkin liberaalipuolue FDP ja vihreät ovat talous- ja energiapolitiikassa varsin eri linjoilla. Näkemysten yhteensovittaminen tulee olemaan vaikeata. Tilannetta vaikeuttaa vihreiden ydinkannattajien ilmaisema pettymys hallitusohjelmaan. Tämä luo paineita vihreiden ministereille. Odotettavissa on hyvinkin vaikeita neuvotteluja kolmen hallituspuolueen kesken hallitusohjelman toteuttamisessa.
Saksassa on ennätysmäärä koronatartuntoja, Baijerissa tilanne on erityisen hankala. Rajoituksia suunnitellaan lisää. Talouskasvun ennustetaan hiipuvan. Samaan aikaan inflaatio on kuitenkin neljän prosentin tasolla, mikä huolestuttaa kansalaisia. Riskien toteutuessa ja inflaation pysyessä korkealla hallitusohjelman toteuttaminen voi kohdata suuria ongelmia (der Spiegel).
Yleinen näkemys näyttää Saksassa olevan, että EU:n painopiste ei tulisi siirtymään Ranskan ja Italian akselille vaan Saksa ottaa aikaa myöten takaisin keskeisen roolinsa EU-asioiden hoidossa. Saksassa on edelleen kansalaisten keskuudessa voimakas vastustus EU:n yhteisvastuiden kasvattamiseen (der Spiegel).
Heikki Koskenkylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää